Nina Kabedeva kyseli, että maillainenkahan se saattaisi sinun nimesi olla taivutettunavenäläistyyppiseksi lempinimeksi?

Naapurin tavat tutuiksi

09.11. 07:14

TOHMAJÄRVI

Kari Sarkkinen

Ravintola Kotipirtin paikat täyttyivät viimeistä sijaa myöten, kun Suomi-Venäjä-Seuran Tohmajärven osaston väki kutsui avoimesti Saikkaa ja suakkunoita -iltaan. Ilta oli jatkoa noin vuosi sitten Kaivolla järjestettyyn samantyyppiseen tapahtumaan, joka silloinkin veti niin sanotusti tuvan täyteen.

Vieraat toivotettiin tervetulleiksi tarjoamalla venäläiseen tapaan saikkaa, kahvia sekä kaalipiirakoita ja blinejä, joille sai laittaa täytteeksi smetanaa.

Kuisma Lipposen harmonikka soi venäläisin sävelin. Osaston puheenjohtaja Reima Ehrukainen ja varapuheenjohtaja Nina Kabedeva olivat erittäin iloisia väen paljoudesta. Tarjottavaa riitti kaikille. Matti Gröhnin laskelmien mukaan paikalla oli 72 vierasta.

Illan aikana tuli Nina Kabedevan johdattelemana iloisen keskustelun ja pienen huulenheitonkin kautta selväksi venäläiseen tapakulttuuriin kuuluvia asioita. Kuten teitittely, joka meidän suomalaisten on hyvä muistaa käytännössä aina, kun juttelemme aikuisten venäläisten kanssa. Sinutellakin saa, mutta silloin pitää olla venäläiselle todella läheinen tuttava ja lapsia saa sinutella.

JUHLAPÄIVISTÄ sen verran, että Venäjällä vietetään joulua 7. tammikuuta. Silloin käydään kirkossa ja syödään illallista sukulaisten kanssa. Uuden vuoden juhla on tärkein ja suurin juhla Venäjällä. Uuden vuoden aattona Pakkasukko ja Lumihiutaletyttö tuovat lahjoja ja perheet kokoontuvat juhlapöydän ääreen. Juhla alkaa illalla ja voi jatkua aamun tunneille. Ilotulitukset ovat tärkeä osa juhlaa.

Syntymäpäivälahjaksi viedään naisille kukkia, kukkien määrä pitää olla pariton. Jos tiedetään syntymäpäiväsankarin harrastuksista, voi lahjoittaa esimerkiksi harrastukseen liittyviä esineitä tai vaikkapa kellon, maljakon, taulun, astiaston tai rahalahjan.

Nina kertoi myös miten vietetään häitä Venäjällä. Ruoka- ja juomakulttuurista ja juhla-ateriasta kertoi Elena Mustaniemi.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›