Jalkojen hyvä hoitaminen korostuu diabetespotilaalla. Kuvituskuva.

Jalkojen hoito on tärkeä osa diabeteshoitoa

14.11. 07:09

KESKI-KARJALA

Riitta Hakulinen

Tänään vietetään maailman Diabetespäivää. Päivää ympäröi Diabetesviikko, jonka teemana on tänä vuonna ”Mitä jaloillesi kuuluu?”

– Jalkojen hoitaminen on meille kaikille hyvin tärkeää, mikä tahtoo usein unohtua. Jalkojen peseminen kädenlämpöisellä vedellä ja rasvaaminen päivittäin on paikallaan, toteaa Attendon diabeteshoitaja Tanja Pesonen Tohmajärveltä.

– Diabetikolla jalkojen hyvä hoitaminen korostuu, sillä verenkierto on heikentynyt ja kudostasolla sokerit ovat koholla, mikä voi vaikuttaa mahdollisten haavojen parantumiseen.

Sokeritasapainon heikentyminen vaikuttaa myös hermoston toimintaan, mikä voi ilmetä jaloissa pistelynä, puutumisena ja tunnottomuutena.

– Diabetes voi olla oireettomana pitkään. Jalkojen tuntohäiriöt, heikentynyt verenkierto ja haavojen hidas paraneminen voivat olla merkkejä piilevästä diabeteksesta, Pesonen toteaa.

JOKAISELLE diabetikolle tehdään yksilöllinen hoito- ja itsehoitosuunnitelma. Diabetikon jalkojen riskiluokitus jakautuu asteikolle 0 - 3 ja luokituksen mukaan hoitoa toteutetaan.

– Luokassa 2 haavariski on viisinkertainen ja luokassa 3 kymmenkertainen. Luokissa 2 ja 3 olevilla jalkojen tarkistus tehdään jokaisella hoitajalla käynnillä ja heillä on oikeus myös jalkahoitajalla käyntiin kolmasti vuodessa, Tanja Pesonen kertoo.

– Luokissa 0 ja 1 jalat tarkistetaan vähintään kerran vuodessa ja kotihoitoon annetaan myös ohjeistusta.

– Diabetikolla korostuu hyvin istuvien kenkien valinta. Kengän on hyvä olla leveälestinen ja ehdottomasti paksupohjainen. Crocseja ei voi mitenkään suositella diabetikolle.

Liian ahdas ja huonosti istuva kenkä heikentää entisestään verenkiertoa ja altistaa hiertymille ja haavoille, jotka diabetikoilla parantuvat hitaasti.

DIABETES on sokeriaineenvaihdunnan häiriö. 1-tyypin diabeteksessa veren sokeria tasapainottava haiman erittämä insuliini puuttuu kokonaan ja puutosta hoidetaan insuliinihoidolla.

2-tyypin diabeteksessa elimistön oman insuliinin hyödyntäminen on heikentynyt. Hoitona voi olla elämäntapamuutos, tablettihoito tai insuliinihoito, tapauskohtaisesti suunniteltuna.

– Moni voi ajatella, että diabeteksessa on kyse vain verensokereista. On hyvä tietää, että diabetes on yksi valtimosairauksista, sillä se vaikuttaa myös verisuonien joustavuuteen, Pesonen kertoo.

– Ihmisten olisi hyvä ymmärtää, että kyse on vakavasta sairaudesta, jonka hoitamiseen tulee paneutua. Diabeteshoitajana teen paljon työtä sen eteen, että ihmiset sitoutuisivat itsehoitoon ja elämäntapojen tarkistamiseen.

– Tohmajärven väestöstä 10 prosentilla on todettu diabetes, mutta paljon on ihmisiä, jotka sairastavat diabetestä tietämättään.

Diabetes todetaan, kun veren paastoplasman glukoosipitoisuus on yli 7 mmol/l ja 2 tunnin arvo sokerirasituskokeessa on plasmasta mitattuna yli 11,1 mmol/l. Diagnoosi voidaan asettaa, jos on kaksi yli 7 mmol:n paastosokeriarvoa verikokeissa tai HbA1C-arvo on yli 47 mmol/l.

– Jos asiakkaalla todetaan paastosokeriarvoksi yli 6 mmol/l, meillä hänet ohjataan diabeteshoitajalle elintapaohjauskäynnille, Pesonen kertoo.

MERKITTÄVÄ riskitekijä diabeteksen puhkeamiselle on ylipaino ja erityisesti keskivartalolihavuus.

– Altistavia tekijöitä ovat myös tupakointi, alkoholin runsas käyttö, liikkumattomuus, hiilihydraattipitoinen ruoka ja epäsäännöllinen ateriarytmi, Pesonen luettelee.

– Ihanteellista olisi, että ateriaväli olisi noin neljä tuntia. Silloin sokerit pysyvät tasaisena ja vireystaso hyvänä.

Pesonen kertoo, että diabetes oirehtii elimistössä monin tavoin; silmänpohjissa tapahtuu muutoksia, suusairauksia tulee helpommin, munuaisten toiminta voi heiketä ja voi seurata potenssiongelmia. Diabetes aiheuttaa myös 2 - 4 -kertaisen riskin saada sydäninfarkti tai aivohalvaus.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›