Koti-Karjala

Ilmanvaihtokoneen sähkökeskukseen osia kuvassamme kasaava Sähkö ja Kone J. Pennanen Oy:n omistaja Jouni Pennanen sanoo tehneensä hyvän ratkaisun ryhtyessään kahdeksan vuotta sitten yrittäjäksi. Ainoaksi kielteiseksi asiaksi hän kokee työpäivien venymisen pitkiksi.

Vuoden yrityksen omistaja: Toimivat asiakassuhteet kaiken a ja o

23.11. 07:30

KESÄLAHTI

Jouko Väistö

Kesälahden vuoden 2018 yritykseksi valitun Sähkö ja Kone J. Pennanen Oy:n omistaja Jouni Pennanen nimeää yhdeksi yrityksensä menestyksen kivijalaksi toimivat asiakassuhteet. Niihin hän sanoo aina panostaneensa ja panostavansa jatkossakin.

PENNASELLE kaikki asiakkaat ovat tärkeitä.

– Tuskinpa se yrittäjäkollega lähtisi keskellä yötä soittelemaan huonossa asennossa olevan tyynyn takia. Tällä on varmasti akuutti tarve saada rikki mennyt sähkölaite pikaisesti kuntoon, hän konkretisoi ja jatkaa:

– Vessan valon korjaaminen saattaa monesta tuntua vähäpätöiseltä pikku vialta. Sitä se ei kuitenkaan ole. Tässäkin hädässä asiakasta on autettava mahdollisimman nopeasti.

Edellä olevat esimerkit kuvaavat hyvin vuoden yrittäjän ajattelutapaa. Pennanen haluaa yhteispelin sujuvan kaikkien asiakkaiden kanssa ja valojen loistavan pysyvästi niin yksityistalouksien kuin yritystenkin ikkunoista.

YRITTÄJÄNÄ Pennanen aloitti kahdeksan vuotta sitten. Tätä ennen hän kertoo tehneensä töitä 23 vuotta parikkalalaisen VVS-Sähkö Oy:n palveluksessa.

Pitkän työuran aikana hän pääsi hankkimaan arvokasta työkokemusta laidasta laitaan. Tutuksi tuli koko sähkötöiden laaja skaala valokuidusta suurjännitehommiin.

Spesiaalitöitäkin matkan varrelle mahtui. Yksi parhaiten mieleen jääneistä urakoista oli rekkaröntgenin rakentaminen Vaalimaan raja-asemalle.

Vuosien vieriessä työkohteet siirtyivät etelämmäksi ja etelämmäksi. Jatkuva matkustaminen alkoi tympäistä ja oli aika ruveta etsimään leipäpuuta kotipitäjästä. Yhdeksi kiintoisaksi vaihtoehdoksi nousi oman yrityksen perustaminen.

YRITTÄJÄKSI ryhtymisen tiellä oli kuitenkin yksi pieni este. Taskussa oli vain perusopintojen päätteeksi saatu sähköpuolen koulun todistus, eikä sillä irronnut lupaa sähköalan yrityksen perustamiseen.

Ongelmaan löytyi nopeasti ratkaisu.

– Nykyinen työntekijäni Jani Hämäläinen yllytteli kaverikseen lähtemään Pohjois-Karjalan Aikuisopistolle tenttiin, jota kautta tarvittava Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin edellyttämä pätevyys olisi mahdollista hankkia.

– Aluksi hieman ämpyilin, mutta onneksi suostuin. Ja niinhän siinä kävi, että tentti meni läpi ja lupa oman yrityksen perustamiseen tuli.

– Tässä yhteydessä on paikallaan esittää kiitoksen sana myös entiselle työnantajalleni VVS-Sähkö Oy:lle. Pitkäaikainen alan kokemus helpotti ratkaisevasti luvan saamista.

PERUSTAESSAAN yritystä Pennasella ei ollut ainuttakaan työmaata tiedossa.

– Lähdin liikkeelle täysin 0-tilanteesta. Niinpä ensimmäiset eurot kassaan tulivat kaivinkoneen ajamisesta. Vähitellen tieto yrityksen perustamisesta alkoi levitä ja työmaitakin rupesi löytymään.

– Aloitusvaiheessa auttoi paljon se, että olin jo VVS-Sähkö Oy:n palveluksessa ollessani tehnyt alan töitä kotikunnassani, mitä kautta käyntikortti potentiaalisille asiakkaille oli jätetty ja kontaktipintaa mm. julkisen sektorin toimijoihin oli syntynyt jo etukäteen luonnostaan.

KAHDEKSAN vuoden aikana Kone ja Sähkö J. Pennanen Oy on kasvanut neljä henkilöä työllistäväksi yritykseksi. Se operoi pääosin Kesälahdella, mutta pisimmät työkeikat ulottuvat sadan kilometrin päähän.

Yksi tärkeimmistä asiakkaista on tällä hetkellä Kesair Oy, jonka tiloissa yritys toimii.

Tässä jos missä toimii Pennasen peräänkuuluttama yritysyhteistyö; hänen yrityksensä saa hyvän siivun liikevaihdostaan toimittamalla Kesair Oy:n valmistamiin ilmanvaihtokoneisiin sähkökeskukset.

HYVIEN asiakkaiden ja hommansa hallitsevien työntekijöiden ohella Pennanen haluaa korostaa kirjanpitäjän roolia. Hänellä on taloushallinnon ammattilainen omasta takaa, kun MHH-Tilit Oy:n omistaja Maarit Hourula asuu samassa osoitteessa.

– Annan ison arvon sille, että lähellä on ihminen, jonka kanssa voi ilman välikäsiä keskustella taloushallintoon liittyvistä asioista.

– Tällä tavalla saa nopeasti tietoa päätöksenteon pohjaksi ja voi keskittyä siihen työhön, minkä parhaiten osaa.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›