Koti-Karjala

Tulitikkuja lainaamassa -elokuvan ensi-illassa Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen asettui yhteispotrettiin teatteriyhdistyksen puheenjohtaja Esa-Matti Savinaisen, ohjaaja Mervi Venäläisen ja näyttelijöinä toimineiden Johanna Rannasalon ja Vesa Ranisen kanssa.

Tulitikkuja lainaamassa paikallisena elokuvaversiona

12.12. 07:17

KITEE/TOHMAJÄRVI

Riitta Hakulinen

Lienee ollut ensimmäinen kerta, kun Kino-Hovin valkokankaalla nähtiin seutukunnalla omalla väellä toteutettu elokuva. Pari viikkoa sitten ensi-iltansa sai Tohmajärven teatteriyhdistyksen tuottama Maiju Lassilan Tulitikkuja lainaamassa -elokuva, joka on nyt kolmas lajissaan vuonna 1938 ja 1980 toteutettujen elokuvien jälkeen.

– Kuvaajat ovat nimenneet tämän hybridielokuvaksi, mutta voi puhua myös teatteriesityksen elokuvataltioinnista. Kuvaukset tehtiin useammalla kameralla kolmen päivän aikana tämän kesän näyttämökauden jälkeen, kertoi ohjaaja Mervi Venäläinen ensi-illan alkupuheenvuorossaan.

Elokuva on teatteriyhdistyksen lahja Tohmajärven kunnalle Maiju Lassilan juhlavuotena. Kunta on myös osallistunut elokuvan rahoittamiseen.

– Meille ryhmänä tämä on ollut hieno ja ainutlaatuinen kokemus. Halusimme tehdä jotain, josta meidät muistetaan, Venäläinen totesi.

ELOKUVA noudattelee toteutukseltaan pitkälti tämän kesän teatteriversiota samoissa lavasteissa, mutta yksittäisissä kohtauksissa asemointeja on muunneltu.

Teatteriesityksen dramatisointi ja toteutus onnistuivat jo erittäin hyvin ja tässä elokuvaversiossa saadaan lisäherkkuja tuotua esiin.

Runsas lähikuvien käyttö nostaa hyvin esiin näyttelijätyön hienovireisemmät nyanssit, joita ei teatteriversiossa katsomosta asti pysty näkemään. Suuremman ilmaisun pienemmäksi tekeminen tuo esiin hymynkareet, kulmakarvojen kohotukset ja tuskastumisen vireet.

Alkuun elokuva tutulla teatteritoteutuksella herättää vaistomaisen kaipuun yleisön kanssa vastavuoroiseen reagointiin ja mieli jää odottamaan taputuksia ja naurahduksia. Tätä korostaa se, että aloituskohtauksessa Tahvo Kenosta näyttelevä Veijo Hämäläinen katsoo suoraan kameraan kuin suoraan yleisölle puhuakseen.

Elokuvan edetessä näyttämöllinen elokuvatoteutus vie omaan maailmaansa ja erityisesti Lassilan mehevä ja rikas teksti pääsee oikeuksiinsa.

ERITYISEN onnistuneina kohtauksina elokuvasta jäivät mieleen Ihalaisen ja Vatasen saunominen ja sen päälle viinapullon tanssillinen tyhjentäminen.

Hilpeyttä herätti Tanja Laakkosen näyttelemän Anna-Liisan tuska kahvin puutteesta ja epätietoisuus miehensä Antin kohtalosta. Johanna Rannasalo Potsina oli myös oikein mukiin menevä eleineen ja ilmeineen.

Elokuvanäyttelemisen hienoviereisiä piirteitä onnistuvat esiin tuomaan erityisesti Teemu Jaatinen Antti Ihalaisena, Markku Hämäläinen Jussi Vatasena ja Anna Salmi Kaisa Karhutarena. Erityisen nautittavaa oli seurata Emilia Sorsan hienovaraisen vivahteikasta näyttelijäntyötä Maija Kanasena.

Heta Laakkosen ja Kuisma Lipposen luoma ja toteuttama musiikki istuivat erinomaisen hyvin tähän kokonaisuuteen.

NÄYTÖKSEN jälkeen ohjaaja Mervi Venäläisestä huokuu tyytyväisyys elokuvan lopputulosta kohtaan.

– Tämä oli aikamoinen oppimisprosessi meille kaikille. Pääkuvaajana olleen Ukko Tornin kanssa meillä ajatus kulki saumattomasti yhteen ja hänen ammattitaitonsa avulla lopputuloksesta tuli näin hyvä, Venäläinen kertoo.

– Erityisesti hänen näpeissään ollut kuvauksellinen ohjaus opetti meitä paljon. Milloin piti ottaa askelta tuonne päin tietyssä kohdassa ja toisessa paikassa osata kääntää kasvoja tiettyyn suuntaan.

– Toteutusta kokonaisuutena arvioitaessa on muistettava, että kyse on harrastajanäyttelijäryhmästä ja rajallisista resursseista. Toisenlainen jälki olisi syntynyt varmasti, jos aikaa olisi kuvauksiin ollut irrotettavissa muutamia viikkoja ja rahoitusta moninkertaisesti enemmän.

– Tämä on nyt meidän versio Tulitikuista ja elokuvan ansiosta ihmiset vuosikymmenten jälkeenkin voivat nähdä, ketkä ovat olleet tekemässä ja miten on toteutettu. Jollain tavalla tämä on myös paikallisen kulttuurihistorian tallentamista.

Tohmajärven teatteriyhdistys on luovuttanut elokuvan omistusoikeuden Tohmajärven kunnalle. Tällä hetkellä ei ole vielä tarkkaa tietoa, missä muodossa elokuva on laajemman yleisön saatavilla ja nähtävissä. Toivottavaa kuitenkin on, että se jatkaa elämäänsä ja tulee käyttöön.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›