Antero Pesonen ja Martti Kejonen lupaavat rennon keskustelufoorumin Ahistaako eläköityminen -kurssista.

Ahistaako eläköityminen vai riemastuttaako uusi elämänvaihe?

04.01. 07:06

KITEE

Riitta Hakulinen

Kiteellä käynnistyy parin viikon päästä Keski-Karjalan kansalaisopiston toteuttamana lyhytkurssi, joka tarjoaa keskustelufoorumin eläkkeelle jäämisen iloista ja haasteista.

– Eläkkeelle jääminen on iso elämänmuutos. Jokaisen työelämästä poisjäävän on tärkeää miettiä, mitä eläkkeelle jääminen kaiken kaikkiaan itselle merkitsee. Tähän pohdintaan haluamme tarjota ryhmän, jossa aiheesta voi rennosti keskustella, kertoo Ahistaako eläköityminen -kurssin vetäjä työ- ja kuntoutuspsykologi Martti Kejonen.

– On hyvä tiedostaa, että eläkkeelle jäämisen kaltainen elämäntilanteen muutos vaatii muutosvoimaa.

– Jos on jäämässä loppuunpalaneena pois työelämästä, ei saata löytyä sitä uuteen suuntaamisen voimaa, mitä tilanne vaatisi. Asioiden käsitteleminen yhteistuumin eri näkökulmista auttaa itseä näkemään oman tilanteen selvemmin, Kejonen toteaa.

KURSSIA Martti Kejonen ohjaa yhteistyössä Antero Pesosen kanssa. Kummallakin miehellä on myös omakohtaista kokemuspohjaa eläköitymiseen.

– Sanotaanko näin, että Anterolla on hyvää kokemusta eläkkeellä olemisesta ja minä itse harjoittelen eläkkeelle jäämistä, Kejonen tuumaa.

– Yhdessä olemme suunnitelleet kurssin runkoa ja Martti on työstänyt tarkempaa sisältöä, Antero Pesonen kertoo.

– Ryhmän koko on ihanteellisimmillaan 6 - 8 ihmistä. Kurssille voi tulla sellainen, joka on ollut jo jonkin aikaa eläkkeellä tai sellainen, joka on jäämässä eläkkeelle, Kejonen määrittää.

– Kokoontumiskertoja on neljästä viiteen ja yhdellä kerralla varataan aikaa jokaiselle henkilökohtaiseen keskusteluun.

– Mitään luennointia tämän ei ole tarkoitus olla, vaan rennolla otteella mennään. Jokainen käsittelee asioita siinä määrin, kun hyväksi itselleen kokee, Kejonen toteaa.

ANTERO Pesonen jäi itse eläkkeelle 1,5 vuotta sitten ja hän kertoo nauttineensa suuresti uudesta elämänvaiheesta.

– Monella oma identiteetti muotoutuu työn kautta ja eläkkeelle jäädessä voi muodostua tyhjiö. Siksi on hyvä jo töissä ollessa miettiä sitä, kuinka täyttää työn mentävän aukon, Pesonen pohtii.

– Itselläni työidentiteetti oli vahva, mutta eläkkeelle siirtyminen tapahtui silti varsin kivuttomasti.

– Aamuisin kokoonnumme ABC:llä ukkopiirissä juttelemaan ja veikkausrinkiä pyörittämään. Päiviini kuuluu liikuntaa, kuntosalilla käyntiä, lukemista, kirjoittamista ja rouvalle ruuan laittamista. Kerran viikossa minulla on Joensuu-päivä, Pesonen kertoo omasta päiväohjelmastaan.

– Nyt on uusi aika ja nautin siitä suunnattomasti. Jokaisella on oma tarinansa eläköitymisestä ja tämä kurssi voi tarjota yhden mahdollisuuden niiden kuulemiseen ja kuulluksi tulemiseen.

PESONEN ja Kejonen ovat kumpikin tottuneet olemaan kuulevana korvana niin ammatillisesti kuin vapaa-ajallaankin. Kumpaakin yhdistää myös vahva auttamisen halu.

– Se että me kumpikin olemme miehiä, rohkaisee toivottavasti ennen kaikkea miehiä lähtemään mukaan. Usein on niin, että miehelle eläkkeelle jääminen on vielä isompi muutos ja siitä puhuminen voi tuntua vaikealta, Kejonen miettii.

– Toki kurssi soveltuu mainiosti molemmille sukupuolille, hän lisää.

– Sosiaaliset suhteet voivat muuttaa muotoaan eläkkeelle jäädessä. Monelle tulee yllätyksenä se, kuinka paljon ihmissuhteet ovat saattaneet määrittyä työroolin kautta, Pesonen toteaa.

– Oma aktiivisuus vaikuttaa paljon siihen, kuinka uudessa tilanteessa löytää itselleen sopivat porukat ja tutustuu ehkä uusiinkin ihmisiin.

– Voidaan sanoa, että eläkkeelle jääminen on uusien merkityksien löytämisen aikaa elämässä ja sen äärellä kannattaa pysähtyä, Kejonen summaa.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›