40 vuotta sujahti – ja toiminta jatkuu

22.01. 07:23

KESKI-KARJALA

Tuija Marienberg

Pohjois-Karjalan Keuhkovammayhdistyksen alaisuudessa toimineet Keski-Karjalan ihmiset saivat 40 vuotta sitten ajatuksen oman yhdistyksen perustamisesta.

Pienellä lehti-ilmoituksella asiasta kiinnostuneita kutsuttiin yhdistyksen perustavaan kokoukseen, Kiteen Osuuspankin kerhohuoneelle, 21. tammikuuta 1979.

Näin syntyi paikallisyhdistys, jonka ensimmäiseksi nimeksi tuli Tauno Sairasen ehdotuksesta Keski-Karjalan Keuhkovammayhdistys.

Ensimmäisenä puheenjohtajana toimi Uuno Sormunen ja varapuheenjohtajana Tauno Sairanen, molemmat Tohmajärveltä. Sihteeriksi valittiin Kaisu Silvennoinen, Kiteeltä.

VIIME SUNNUNTAINA yhdistys, jonka nimeksi vaihtui vuonna 2000 Keski-Karjalan Hengitysyhdistys, juhli neljää toiminnallista vuosikymmentään Kiteen, Rääkkylän ja Tohmajärven hengityssairaiden ja heidän läheistensä palvelu-, tuki- ja edunvalvontajärjestönä.

Vuosijuhlaa varten yhdistyksen puheenjohtaja Tuula Arolaakso oli kaivellut arkistoja ja tutkinut yhdistyksen historiaa.

Hän oli saanut edesmenneeltä Saimi Sairaselta historiikit, jotka oli kirjoitettu yhdistyksen 5- ja 10-vuotisjuhlista. Lisäksi kaappien kätköistä oli löytynyt vihko, jossa oli Silmun pöytäkirjoja vuosilta 2001-2011.

Yhdistyksen toiminnan voi jakaa erillisiin jaksoihin. Aluksi se toimi yhdistyksenä, mutta välissä oli vuosia, jolloin ”emoyhdistys” eli hiljaiseloaan, mutta Silmu-toimintaryhmät toimivat hyvin aktiivisesti Tohmajärvellä, Rääkkylässä ja Kesälahdella.

Hengitysliiton toivomuksesta Silmujen toiminta väheni ja yhdistyksen toiminta alkoi aktivoitua vuonna 2012. Viimeisenä toimi Rääkkylän Silmu, joka lakkautettiin vuonna 2013.

KESKI-KARJALAN Hengitysyhdistys järjestää jäsenilleen muun muassa retkiä, virkistyspäiviä, pikkujouluja ja suosittua keskiviikon vertaisjumppaa.

– Tälle vuodelle on anottu tuettua lomaa 7. – 12.10., puheenjohtaja kertoi.

Suosittuja ovat keväisin ja syksyisin järjestetyt yhteislaulutapahtumat, joissa säestää Leena Gröhn-Dimov ja laulattaa Sakari Takala.

– Niin pitkään lauletaan ja ollaan yhdessä, kun se on mahdollista, Arolaakso totesi.

– 40 vuotta sujahti – ja toiminta jatkuu edelleen. Pyritään pitämään toiminta sellaisena, että mukaan on helppo tulla.

HENGITYSLIITON tervehdyksen lausui järjestöasiantuntija Helena Narkilahti, joka kiitti yhdistyksessä aktiivisesti toimivia työstä, jota he yhdistyksen ja sen jäsenten hyväksi tekevät.

– Yhdistyksissä on pula taloudellisista resursseista ja henkilöresursseista, hän mainitsi ja nimesi haasteita tuovan asiat, jotka liittyvät sähköiseen viestintään, sekä erilaiset säännökset, esimerkiksi verotukseen ja tietosuojaan liittyen.

– Kaikki tällaiset asiat kuormittavat niitä, jotka toimivat aktiivisesti.

– Voimia, että jaksatte toimia, ja sydämelliset onnittelut juhlivalle yhdistykselle.

HUUMORIAKAAN ei juhlassa oltu unohdettu.

Hoivakoti Tyynelään juhlaväen johdattivat Sirkka Matikainen ja Raili Näätänen omalla, ajankohtaisella sketsillään.

Kun mummo muuttaa hoivakotiin, hänellä on mukanaan rakas pelargonia, jotta on kotoisampaa, lankakerä ja puikot, jotta on puuhaa, sekä villasukat, jotta varpaat eivät palele. Ja tietysti rollaattori ja silmälasit.

Mutta se ei riitä. Mummolle paljastui, että hoivakodin asukkaana hänellä on oltava omasta takaa paljon muutakin.

LAULU on Keski-Karjalan Hengitysyhdistyksen toiminnassa tärkeää, mikä näkyi myös juhlaohjelmassa.

Teuvo Latvala soitti ja lauloi, yksin ja duettona Aune Rantasen kanssa koskettavia, kauniita kappaleita.

Monipuolista osaamistaan esitteli myös Tiina Peltosen johtama Feminetti-kuoro, joka tarjosi juhlayleisölle kotimaista oopperaa, ruotsalaisen kansansävelmän, Muisto-valssin sekä hienosti tulkiten Kassu Halosen kappaleen Maailma on kaunis.

Laulun sanoitukseen tiivistyi yhdistystoiminnankin idea:

Maailma on kaunis ja hyvä elää sille, jolla on aikaa ja tilaa unelmille.

Ja mielen vapaus, ja mielen vapaus.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›