Koti-Karjala

Maakuntarahaston asiamies Asko Saarelainen ja hoitokunnan jäsen Liisa Mäenpää kannustivat tekemään selkeitä ja realistisen kustannusarvion sisältäviäapurahahakemuksia.

Apurahaa maakunnan kulttuurin, tieteen ja taiteen tukemiseen

01.02. 07:17

KITEE

Riitta Hakulinen

Ensi perjantaihin asti on mahdollista hakea apurahaa Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Karjalan maakuntarahastosta. Tukea myönnetään niin taiteen, tieteen kuin kulttuurinkin edistämiseen tähtääviin hankkeisiin.

– Keski-Karjalassa kuten muillakin maakunnan reuna-alueilla hakemuksia voisi tulla runsaammin ja siksi olemmekin jalkautuneet tunnettavuuden lisäämiseksi, kertoi Pohjois-Karjalan rahaston asiamies Asko Saarelainen Kiteen infotilaisuudessa.

– Apurahojen myöntämisessä pyritään huomioimaan suurpiirteisesti alueellista ja alakohtaista jakautumista.

– Lähtökohta on kuitenkin, että hyvin kirjoitetulla ja taustoitetulla hakemuksella, jossa on realistinen kustannusarvio, pärjää parhaiten, Saarelainen tähdensi.

MAAKUNTARAHASTO jakaa tänä vuonna apurahoja 910 000 euron verran. Lisäksi myönnetään Voitto ja Anna-Liisa Alangon nimikkoapurahana 10 600 euroa nuorten pohjoiskarjalaisten laulajien ja lausujien tukemiseen.

Apurahat jakautuvat suurin piirtein puoliksi taiteen ja tieteen kesken.

Tieteen apurahat kohdentuvat Saarelaisen mukaan pääasiassa väitöskirjan tekijöille ja tutkijoille. Taiteen puolella on mahdollista hakea työskentelyapurahoja tai kohdeapurahoja tiettyihin projekteihin.

Maakuntarahasto myöntää yhtenä tai kahtena Kärkihanke-apurahana yhteensä 40 000 euroa tavanomaista suurempaa rahoitusta vaativiin hankkeisiin. Lisäksi rahasto myöntää vähintään 20 00 euroa Taidetta hoitolaitoksiin -apurahoina.

Muita erityisapurahoja ovat kotiseututyöhön sekä lasten ja nuorten kulttuuritoimintaan kohdennetut apurahat.

Kotiseututyö-apurahat voivat kohdentua esimerkiksi kotiseudun perinteen tallentamiseen ja esittelemiseen, historiikkeihin tai paikalliseen kulttuuri- ja luontoympäristöön suuntautuvat hankkeet.

Lasten ja nuorten kulttuuritoiminnan apurahoja voivat hakea mm. vanhempainyhdistykset, opettajat tai muut lasten ja nuorten kanssa toimivat ei-julkishallinnon tahot.

Rahoituksella voidaan järjestää esimerkiksi kerhotoimintaa, taide- ja tiedepäiviä tai musiikki- ja teatteriesityksiä.

HAKEMUKSIA maakuntarahastoon saapui viime vuonna 455 ja niistä 66:lle myönnettiin apuraha. Keskimääräinen apuraha oli Saarelaisen mukaan suuruudeltaan noin 13 000 euroa.

Pohjois-Karjalan maakuntarahastossa päätökset apurahojen myöntämisestä tekee kymmenhenkinen hoitokunta. Päätökset tehdään maaliskuun lopussa ja hakijat saavat tiedon huhtikuun alkupuolella.

– Jokaisen hakemuksen lukee kolme arvioijaa, jotka pisteyttävät ne numeroasteikolla 1 – 5. Arvioijina voi olla myös hoitokunnan ulkopuolisia asiantuntijoita, joita ei kuitenkaan julkisteta. Parhaimmillaan yhdellä arvioitsijalla voi olla jopa 300 hakemusta luettavana, Saarelainen kertoo.

– Päätöksistä ilmoitetaan vain, onko apuraha myönnetty vai ei, mutta mitään perusteluita ei anneta. Apurahan käyttämiseen on aikaa kolme vuotta päätöksen antamisesta.

Maakuntarahaston toimijat eivät saa rahallista korvausta työstään, vaan omalla vapaaehtoisella panoksellaan he mahdollistavat tieteen, taiteen ja kulttuurin edistämistä maakunnassa. Hoitokunnan jäsenten toimikausi on kolme vuotta.

POHJOIS-KARJALAN maakuntarahasto kuuluu Suomen Kulttuurirahaston alaisuuteen ja on yksi suurimmista maakuntarahastoista.

Rahastot ovat yksityisiä, riippumattomia säätiöitä, jotka saavat rahoituksensa lahjoituksina tai testamentteina.

– Apurahoina myönnetään rahastojen pääomatuottoja. Tuotot ovat olleet noin 3 – 3,5 prosentin luokkaa, Saarelainen kertoo.

Viime vuonna Suomen Kulttuurirahaston keskusrahastosta myönnettiin apurahoja 26 miljoonan ja maakuntarahastoista 12,5 miljoonan euron edestä.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›