Toivo Hirvonen on Oravisalon Koiton tehtävissä antanut tilaa nuoremmille, niinpä aikaa on jäänyt enemmän pihatöihin, kutenlumen lapiointiin, jota tänä talvena on riittänyt.

Hirvos-Topi toivoo kylille nuorta väkeä

06.02. 07:38

RÄÄKKYLÄ

Riitta Makkonen

– Asuuko ukki Koiton talolla, oli Toivo Hirvosen lapsenlapsi kysynyt muutama vuosi sitten.

Rääkkylän Vuoden 2018 Liikuttaja on saanut itsekin olla liikkeessä yhteisen hyvän vuoksi, milloin Koiton Talolla, milloin Kivisalmen lavalla tai latuja ajamassa.

Rääkkylän kunnan hyvinvointilautakunta korosti valintaperusteissaan Hirvosen pitkää rupeamaa Oravisalon Koiton puheenjohtajana, tänä vuonna tulee täyteen 40 vuotta. Kivisalmen tanssilavan talkoissa Hirvonen on ollut veturina 30 vuoden ajan. Oravisalon Koitto hankki vuonna 2003 kolme vuotta aikaisemmin lakkautetun Oravisalon koulun kylän kokoontumispaikaksi.

Lisäksi hän on ajanut kyläläisille hiihtolatua, jäädyttänyt luistinrataa kymmeninä talvina ja ollut merkitsemässä pyöräilyreitistöä saarille.

– KYLLÄHÄN TÄMÄ palkinto tuli taas yllätyksenä, Hirvos-Topi myhäilee.

Yhteinen tekeminen on ollut mukavaa. Vuosikymmenten mittaan on kertynyt monenlaisia muistoja.

Erityisesti Kivisalmen lavan toiminta vilkkaimpina vuosina piti puheenjohtajan vireänä kesät. Tuolloin lava oli Oravisalon Koiton ja Rääkkylän Kisa-Veikkojen yhteinen.

– 70- ja 80-luvuilla tansseja oli kolme kertaa viikossa, keskiviikkona, perjantaina ja lauantaina. Melkein aina oli 300 tanssijaa. Juhannusaattoina ja Heinähupa-lauantaisin myytiin yli tuhat lippua. Kaksi kertaa myytiin 1 600 lippua, toinen oli Radion lavalauantai ja toinen Kyläjuhlat-tanssit, joista tehtiin tv-ohjelma. Silloin olisi melkein vesi kiehunut kattilassa, lavan sisällä oli niin kuuma, Hirvonen muistelee.

Kaksi elokuvaakin on Kivisalmella kuvattu: Markku Pölösen ohjaamat Onnenmaa ja Oma maa.

SELLAINENKIN ILTA koettiin, että lauantaitansseihin ei myyty yhtään lippua.

– Elokuussa 1983 oli Helsingissä yleisurheilun MM-kilpailut. Tiina Lillak heitti keihästä. Kivisalmella oli Taisto Saaresahon orkesteri. Orkesteri piti laittaa pois ja maksaa 7 000 markkaa, kun ketään ei tullut tanssimaan, kaikki katsoivat kisoja televisiosta, Hirvonen muistelee harvinaislaatuista iltaa.

Tiina Lillak voitti silloin maailmanmestaruuden.

Kivisalmen lavalla ovat käyneet esiintymässä monet iskelmätähdet.

– Paula Koivuniemi, Danny, Katri-Helena, Irwin Goodman, Kari Tapio, Matti Esko, Eino Gröhn, Kai Hyttinen, Hirvonen luettelee.

Myös lavan kunnossa pitäminen on vaatinut talkootyötä. Lava on maalattu, katto uusittu ja lattia hiottu kaksi kertaa.

Vähitellen tanssiväki väheni eikä tanssien järjestäminen ollut enää kannattavaa. RKV jäi pois lavatoiminnasta 2000-luvun alussa.

Oravisalon Koitto on vuokrannut Kivisalmen lavaa viimeiset kymmenen vuotta yksityisille tanssien järjestäjille. Viime vuosina tansseja on järjestänyt Esko Ilonen.

VIELÄ 70- JA 80-luvulla väkeä Oravisalossa ja Hypönniemessä oli niin paljon, että kesällä Vannilan koulun kentällä pelattiin pesäpalloa, jalkapalloa ja lentopalloa.

Lentopalloa jatkettiin talvella Rääkkylän lentopallopuulaakipeleissä.

Koiton yleisurheilijat menestyivät piirikunnallisissa kilpailuissa.

– Kun kirkolle Yrittäjätalolle saatiin keilarata, siellä käytiin keilaamassa Koiton porukalla.

Koitto järjesti vuosien ajan laturetken Havukkalan mäelle ja Aittakalliolle.

– Laturetkelle osallistui parhaimmillaan yli sata hiihtäjää.

VUONNA 2000 Oravisalon koulun oppilasmäärät vähenivät niin paljon, että kunta lakkautti koulun. Kylä jäi ilman kokoontumistilaa, joten Oravisalon Koitto tarttui toimeen ja hankki koulun itselleen. Nyt Koiton talo on kylän keskus.

– Siellä on monenlaista toimintaa. Nytkin siellä pyörii tanssikerho, kuntojumppa ja naisilla kangaspuut. Pihalla on ulkokuntoilupaikka ja koulun ympäristössä kolmen kilometrin latu. Luistinrataa ei ole nyt jäädytetty, kun luistelijat ovat käyneet vähiin.

Kylän liikuntatoiminnankin kannalta on hankalaa, kun väki Oravisalossakin on jatkuvasti vähentynyt ja erityisesti lapsia ja nuoria on vähän.

– Muutos 40 vuoden aikana on ollut hirveä. Ei kannata järjestää hiihtokilpailuja, kun ei ole osallistujia, Hirvonen pahoittelee.

KESÄLLÄ KYLÄ virkistyy lomalaisten ansiosta.

– Pyöräilyreitillä näkyy väkeä tässäkin Pässiniemen reitillä. Vuokramökeillä on polkupyöriä, lomalaiset käyvät mielellään pyöräilemässä ja tutustumassa ympäristöön, Hirvonen kertoo.

Myös Hirvosen ja Pekka Pitkosen Kuukkelin yhteishanke Salpapolku on osoittautunut suosituksi. Polulla vaeltajia on joka kesä enemmän.

– Sotahistoria ja Salpalinja kiinnostavat ihmisiä, jopa nuoria ja ulkomaalaisia. Kauimmaiset Salpapolun vieraat ovat tulleet Australiasta. Rakensimme polulle laavun, jossa vaeltajat voivat käydä makkaranpaistossa.

Vuoden Liikuttaja itse harrastaa nykyisin pääasiassa hyötyliikuntaa.

– Liikuntaa saa, kun lähtee kalaan. Verkoilla käyn kesät ja talvet. Syksyllä metsästetään hirviä. Lumitöitä on riittänyt.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›