Eläintenhoitajaopiskelija Nea Pirhonen ja maaseutuyrittäjäopiskelija Kalle Hämäläinen idätys- ja orastavuuskokeen äärellä. Kallella kädessään hehtolitrapainomittari.

Kun tekeminen kiinnostaa

15.02. 07:20

KITEE

Kari Sarkkinen

Riverian Kiteen maatalousala on kiinnosti tohmajärveläisiä Nea Pirhosta ja Kalle Hämäläistä eivätkä he näytä yhtään katuvan linjavalintaansa.

– Kotona on maatila, ja siksi tämä kiinnosti. Tällä linjalla on mukava tehdä jotain käytännöntyötä, kun en ole sellainen, joka haluaa tietokoneella istua. Maatalouskoneet ja koneurakointi kiinnostavat, sanoo maaseutuyrittäjäksi kolmatta vuotta opiskeleva Kalle.

– Ammatinvalinta oli heti selvä. Olen tykännyt työskennellä maatalouden parissa ja se on aina kiinnostanut. Eikä siihen muuta sitten tarvittukaan, eläintenhoitajaksi toista vuotta opiskeleva Nea sanoo.

Kiteen läheisyys kotipitäjään oli niin Nealle kuin Kallellekin merkittävä valintaperuste oppilaitosta valittaessa. Nea käy omilla kyydeillä koulua Tohmajärveltä käsin ja Kalle asuu koulun asuntolassa.

– Eikä muualla lähellä ole maaseutuyrittäjän koulutusta. Kauas saapi lähteä, että vastaavaa löytyy, Kalle jatkaa vielä perustelujaan.

Valmistuminen molemmilla nuorilla on edessä kuluvan kevään aikana, Kallella maaliskuun lopussa ja Nealla toukokuussa.

RIVERIAN Kiteen yksikkö on Kallelle ja Nealle mieluinen opiskelupaikka.

– Tämä on pieni koulu, ja jos tarvitsee apua, sitä saapi, kun on pienet ryhmät, Nea kertoo.

– Ja rennot opettajat, Kalle heittää jatkoksi todeten vielä, että pienissä ryhmissä kaikki saavat tehdä käytännönharjoituksia.

Kun ihan erikseen kysyy, niin kyllä saa nuorilta jonkun kriittisenkin sanan irtoamaan. Asiat ovat kuitenkin sellaisia, etteivät ne ole kouluviihtyvyyteen sanottavasti vaikuttaneet.

MAASEUTUYRITTÄJÄN opiskeluun sisältyy ensimmäisenä vuotena paljon käytännöntyötä. Toisena ja kolmantena vuotena teorian määrä lisääntyy ja muun muassa veroasioita käsitellään viimeisenä vuotena. Suurin osa koulutuksesta on työssä oppimista.

– Kyllä se työssä oppiminen on minun mielestä parasta, kun saa tehdä, Kalle sanoo.

Myös Nean opiskelun alkoivat ensimmäisenä vuotena käytännönharjoituksilla.

– Työskentelimme navetalla ja opeteltiin lehmänlypsyä, koneitten, traktoreitten ja pienkuormainten käsittelyä. Työssä oppimista on ollut suurin osa. Nyt on verohommia toisena vuotena, Nea kertoo.

Työssä oppiminen on Neallekin mieluisinta opiskelussa.

AMMATINVALINTAA miettiville Nealla ja Kallella on koulutusaloistaan kannustavia terveisiä.

– Tämä on tekeville ihmisille suunnattu ala. Erityisesti jos haluaa olla tekemisissä koneitten ja eläinten kanssa. Työ on säästä riippumatta ulko- tai sisätyötä, Nea ja Kalle viestittävät.

Työllistymisenkin suhteen nuorilla on valoisat näkymät.

– Kyllä minulla ainakin työtä riittää. Omilla kylillä, kun on ennenkin tullut oltua kesätöissä ja työssä oppimispaikat ovat hyviä, kun tulee suhteita. Sana kyllä liikkuu, ei tarvitse paljoa itse kysellä töitä. Ja, kun maatilat isonevat koko ajan, ne tarvitsevat enemmän työvoimaa, Kalle kertoo.

– Työllistyminen näyttää Pohjois-Karjalan seudulla hyvältä maatalousalalla, on myös Nean näkemys.

LIIKUNNALLISET harrastukset ovat Kallen ja Nean mieleen ja mahdollisuuksia liikuntaan paikkakunta pystyykin tarjoamaan nuorten mielestä kiitettävästi.

– Juuri alkoi kampanja, että opiskelijat pääsevät Hutsiin halvemmalla liikkumaan. Ja onhan täällä kaikenlaista, judoseurat ja sählyä. Asuntolassa, kun asun, niin illat olisivat tympeitä jos niitä ei olisi, Kalle kehuu.

Nea kertoo harrastavansa kotimaisemissaan liikuntaa.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›