Yhteinen ruokailu on Villalan virikekerhon kohokohta. Ohjaajana toimiva Leena Juvonen (takana) tarjoili viime torstaina aterian päätteeksi appelsiinikiisseliä ja pullakahvit.

Yhteinen ruokailu on Villalan virikekerhon kohokohta

01.03. 07:32

KESÄLAHTI

Riitta Hakulinen

Villalan kyläyhdistyksen järjestämä virikekerho torstaisin tarjoaa kylän ikäihmisille mahdollisuuden aterioida kerran viikossa yhdessä. Vilkasta jutustelua ruokapöydän ympärillä kuunnellessa voi päätellä, että sosiaalinen kanssakäyminen on vähintään yhtä tärkeää.

– Kyllähän tämä kotiolot voittaa, kuuluu yksi kommentti.

– Hyvähän se on, että ainakin kerran viikossa ei tarvihe itse laittaa ruokaa ja saa tässä samalla rupatella, täydentää toinen.

Viime torstaina entisellä Villalan koululla oli koolla 10 osallistujaa ja kaikki olivat varsin säännöllisesti kerhossa kävijöitä.

– Yleensä osallistujia on 10 - 12, mutta enemmänkin mukaan mahtuisi, kertoi kyläyhdistyksen sihteeri Anne Koskinen.

VIRIKEKERHO aloitti toimintansa reilusti yli 10 vuotta sitten, Anne Koskisen muistelun mukaan Vireä Villala -hankkeen (2003-04) myötä.

– Yhteistyö kaupungin kanssa mahdollistaa tilojen käytön. Kyläyhdistys on palkannut kerhon vetäjän tukirahoituksen turvin, Koskinen kertoo.

– Meillä on ollut useita eri vetäjiä vuosien varrella ja kerhotoiminta muotoutuu aina kunkin vetäjän mukaan.

– Keskeisessä osassa on tietysti ruokailu, jonka tarvikekulut saadaan katettua osallistujien maksamalla kohtuullisella ateriamaksulla.

Viime torstaina kerhossa käynnisteltiin jumppatuokioita, joiden toteuttamiseen ohjaajana toimiva Leena Juvonen on saanut valmiuksia Voimaa vanhuuteen -hankkeen koulutuksessa.

Koulun entisen voimistelusalin suuret ikkunat avaavat mäntymetsän virkistävän vaikutuksen jumppaajille ja osa ehdottelee jo koripallokisaakin. Jumppaa päätetään jatkaa tulevillakin kerroilla hyviä vinkkejä toisille jakaen.

VIIME torstaina ryhmään oli saatu vierailijaksi Pohjois-Karjalan Marttojen Virkee-hankkeen Silja Tarvonen, joka kertoi ikäihmisten ravitsemuksesta.

– Virkee - Vireästi Karjalassa on ikäihmisten ja läheisten ravitsemusta, toimintakykyä ja hyvinvointia tukeva hanke, joka jatkuu vuoteen 2021. Toiminta on avointa kaikille yli 60-vuotiaille, Tarvainen kertoi.

Hanke järjestää luentoja ja ravintoinfoja, ruuanvalmistuskursseja, joukkotapahtumia ja toteuttaa yksilö- ja ryhmäohjausta.

Villalan kerhon terveysluennolla Tarvonen painotti mm. ikäihmisten proteiinien riittävää saantia, D-vitamiinin säännöllistä käyttöä ja riittävää päivittäistä veden juontia.

– Proteiinin hyödynnettävyys heikkenee iän myötä ja voi vaikuttaa lihaksiin, luustoon ja infektioista toipumiseen. Hyvä nyrkkisääntö on, että ikäihmisen tulisi saada 80 grammaa proteiinia päivässä. Ravintoa voi täydentää myös tarvittaessa täydentävillä ravintovalmisteilla, Tarvainen vinkkasi.

Ryhmä sopi yhdessä Tarvosen kanssa, että ensi syksynä hankkeen puitteissa järjestetään kerran kuussa ruuanlaittokurssi, jossa voidaan hyödyntää esimerkiksi yhdessä kerättyjä marjoja.

OHJAAJANA virikekerhossa viime syksystä toiminut Leena Juvonen on ollut palkattuna osa-aikaisena työntekijänä.

– Työskentelen kolmena päivänä viikossa kuusi tuntia kerrallaan. On tuntunut hyvältä, että työtä on löytynyt näin läheltä omaa kotoa, Juvonen toteaa.

– Kerhon ohjelman ja aterian valmistelun lisäksi työhöni kuuluu ikäihmisten kotona käyminen ja arjen askareissa auttaminen.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›