Koti-Karjala

Kahden akan loukussa Akkalassa

06.03. 07:01

TOHMAJÄRVI

Kari Sarkkinen

Akkala-Jouhkolan nuorisoseurantalon näyttämöllä nähdään pitkästä aikaa teatteria ensi viikon lauantaina, kun Heikki Luoman kirjoittama Kahden akan loukussa saa siellä ensi-iltansa. Komediallisen huvinäytelmän tuo katsottavaksi Teemu Jaatisen ohjauksessa talven treenannut Eteläisten kylien näytelmäkerho.

Hiihtolomaan asti kansalaisopiston ryhmänä toimineessa esiintyjäjoukossa on mukana kokeneita teatterintekijöitä ja ensi kertaa lavalle nousevia harrastuksesta kiinnostuneita. Eteläisten kylien väkeä vahvistamaan on tullut harrastajia myös Vepsästä, Tikkalasta ja Kemiestä.

AJATUS näytelmästä tuli kylällä asuvalle Jaatiselle kyläyhdistyksen hallituksessa, kun siellä mietittiin kylälle toimintaa.

– Onhan tässä hieno näyttämö ja sali. Ja on tässä vähän omakin lehmä ojassa, sillä pääsen tekemään teatteria enemmänkin.

Itse näytelmää Jaatinen luonnehtii perinteiseksi kesäteatterikappaleeksi.

– Taattua Heikki Luomaa. Hän on kirjoittanut hyviä tekstejä.

Luoman teksteistä tohmajärveläisille on aikaisemmin tullut tutuksi Akkalassa esitetty Akkalaralli ja Värtsilässä esitetty Poikamiehen pesäpuu.

– Rakkaudesta tässäkin kiistellään. Rakkauden perässä juoksevat enemmänkin naiset. Mutta loppu hyvin kaikki hyvin. Ketkä kuuluvat toisilleen saavat toisensa ja joku saa hieman nenilleen, Teemu Jaatinen paljastaa.

ENSIKERTALAISINA näyttämölle astuvat näytelmän naapurin leskirouva Ulpua näyttelevä Katri Hämäläinen ja virolaista Reeliä näyttelevä Olesia Savolainen.

– Tämä on rajojen kokeilua ja jotain uutta pitää elämässä olla, Katri ja Olesia sanovat.

– Tänne, kun tulee, omat hommat unohtuvat. Ja saa jotain onnistumisen tunnetta, kun oppii vuorosanat, Katri kertoo.

Olesia on iloinen, että saa harrastuksen myötä tutustua uusiin ihmisiin.

Uudet teatteriharrastajat ovat saaneet ryhmän myötä harjoitusta muun muassa eläytymiseen omaan hahmoon.

– On myös hyvä osata seurata ja mennä näytelmän mukana silloinkin, kun ei ole vuorosanoja, Katri sanoo uuden harrastuksensa haasteista.

Kahden akan loukussa nähdään 16.3. ensi-illan jälkeen sunnuntaina 17.3., torstaina 21.3., lauantaina 23.3. ja sunnuntaina 24.3.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›