Euroja jaossa yhdistyksille ja yrityksille

15.03. 08:24

RÄÄKKYLÄ

Riitta Makkonen

– Jos yhdistyksillä ja yrityksillä on ideoita hankkeisiin ja investointeihin, nyt on mahdollista saada rahaa, Jetinan toiminnanjohtaja Maare Laakkonen kannusti.

Ketin ja Jetinan Eurokiertue jalkautui ensimmäisenä Rääkkylään Kahvila Isabellaan kertomaan erilaisista vaihtoehdoista.

Kiertue jatkui torstaina 13.3. Kesälahdella Sovintolassa, seuraavaksi vuorossa on maanantaina 18.3. Kitee, jossa kokoonnutaan Jetinan toimistolle ja kiertue päättyy tiistaina 19.3. Tohmajärvelle Kaivolle.

JETINAN VÄEN SAI liikkeelle lähestyvä Leader-ohjelmakauden loppu. Vuonna 2014 alkanut kausi päättyy ensi vuonna ja 2021 alkaa uusi ohjelmakausi.

Jetinalla on vielä rahaa yhdistysten ja yritysten investointeihin. Toisaalta into hankkeiden perustamiseen on ollut hiipumaan päin.

– Viime vuonna Rääkkylästä tuli hakemuksia vähänlaisesti. Lieneekö hankeväsymys iskenyt Keski-Karjalaan, Maare Laakkonen ja hankeneuvoja Ritva Rönkä pohtivat.

Eurokiertueella selvitetään keskikarjalaisten tarpeita ja toiveita tulevaisuuteen kysymyslomakkeella, jossa kysytään, mitkä asiat ovat tällä hetkellä asukkaiden mielestä kunnossa ja mihin tarvittaisiin parannusta.

– Kyselyllä haetaan kehittämiskohteita uutta ohjelmakautta varten, Maare Laakkonen kertoi.

Keti on tarttunut venäläisten maahanmuuttajien kiinnostukseen yritystoiminnasta ja järjestää torstaina 28.3. venäjänkielisen infotilaisuuden ”Kuinka aloittaa yritystoiminta?”.

– Tilaisuudessa kerrotaan eri yrittämismuodoista ja rahoitusmahdollisuuksista, kertoi yritysneuvoja Sini Hukka.

YHDISTYSTEN kone-, kalusto-, rakentamis-, kunnostus- ja remontointihankkeisiin saa tukea Investoinnit tulevaisuuteen –teemahankkeesta.

Yhdistysten hankkeen tulisi edistää energiatehokkuutta, harrastusmahdollisuuksia, siisteyttä ja viihtyisyyttä sekä kestävää kehitystä.

Pisteitä saa myös siitä, jos tuen hakija on uusi ja jos hankkeen hyödynsaajina ovat nuoret tai lapset.

Tukiprosentti on 75, loput 25 prosenttia pitää kattaa yhdistyksen omin rahoin. Talkootyötä ei tässä hankkeessa voi käyttää osarahoituksena. Hankkeen kokonaiskustannusarvio voi olla 750-6 500 euroa.

– Viime vuonna kaikki yhdistykset, jotka hakivat tukea hankkeilleen, saivat rahaa, Ritva Rönkä rohkaisee.

Jetinalla on varattu tähän hankkeeseen kaikkiaan 60 000 euroa.

Investoinnit tulevaisuuteen –teemahankkeen hakuaika on käynnissä ja se jatkuu huhtikuun loppuun saakka. Loppumaksatukset on kesäkuun loppuun mennessä ja hankkeen kokonaiskesto on vuoden 2020 loppuun saakka.

Kone- ja kalustohankinnoissa edellytetään hintatason selvitystä vähintään kolmen toimittajan kesken.

Rakennushankkeissa pitää luonnollisesti selvittää rakennus-, toimenpide tai ympäristölupa kunnasta. Rakennustyöhön tai koneen hankintaan voi ryhtyä vasta, kun Jetinalta on tullut myönteinen tukipäätös.

JETINALTA VOIVAT hakea tukea maaseudun pienyritykset. Suuremmat yli 50 000 euron investoinnit menevät Pohjois-Karjalan ELY-keskukselle.

Maaseudun kehittämisen asiantuntija Tuomo Hämäläinen toivoi yrittäjien kiinnostuvan yritysryhmille tarkoitetusta koulutushankkeesta, johon on saatavana rahoitusta. Hankkeella täytyy olla joku hallinnoija, esimerkiksi kunta tai yrittäjäyhdistys. Hankkeen tulee kestää 1-3 vuotta. Tukea siihen saa 70 prosenttia.

Hämäläisen mukaan tällaista koulutusta ovat käyttäneet pääasiassa matkailuyritykset.

Rääkkylän Yrittäjien puheenjohtaja Riitta Mikkosen mukaan hanke voisi yhdistää myös eri toimialojen yrityksiä. Hän toivoi rääkkyläläisten matkailu- ja elintarvikeyritysten tarttuvan tähän mahdollisuuteen.

– Matkailu- ja elintarvikeyrityksillä olisi luonteva yhteistyökuvio. Matkailuyrittäjä voisi saada esimerkiksi matkailijoiden karjalanpiirakat tietyltä yritykseltä, Riitta Mikkonen ideoi.

Samaan tapaan voisi tuottaa myös ruoka- ja ohjelmapalveluita.

RÄÄKKYLÄN kunnan tuesta yhdistyksille kertoi kehittämissihteeri Raita Joutsensaari.

Kunta myöntää kylätoiminta-avustuksia ja yleisavustuksia. Viime vuosina on tuettu erityisesti kylätalojen remontointia ja kunnostusta.

Rääkkylän kunnan avustuksia haetaan sähköisesti Minun palvelusta. Hakuaikaa on huhtikuun loppuun saakka.

Yhdistysten toimintaan liittyy myös järjestysmieskurssi, joka järjestetään nyt vuosien tauon jälkeen Rääkkylässä. Toukokuussa järjestettävälle kurssille mahtuu maksimissaan 10 henkilöä.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›