Esko Kähkönen toimii Yhteen hiileen -hankkeen koordinaattorina vielä huhtikuun loppuun.

Keski-Karjalan Työttömien yhdistys perustettiin

19.03. 07:03

KITEE

Riitta Hakulinen

Helmikuussa pidettiin Linkillä Keski-Karjalan Työttömien yhdistyksen perustava kokous. Uuden yhdistyksen tavoitteena on edistää työttömien kokonaisvaltaista hyvinvointia koko seutukunnan alueella.

Yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Jorma Rahunen. Yhdistyksen hallitukseen valittiin Hannele Heikkinen, Mia Putkuri, Antti Hakkarainen, Harri Nokelainen, Markku Pitkänen sekä Esko Kähkönen.

Seutukunnan yhteisen työttömien yhdistyksen perustaminen oli Veikkauksen rahoituksella toimivan Yhteen hiileen -hankkeen merkittävistä tavoitteista.

Nurkkala ry:n hallinnoima hanke on toiminut nelisen vuotta ja hanke päättyy huhtikuun lopussa.

– Yhteiselle yhdistykselle selvästi on tarvetta. Hieman nurinkurista tietysti on, että työttömiä pyritään saamaan työelämään ja pois yhdistyksen toimintapiiristä, kertoo Esko Kähkönen.

HANKKEEN kehittäjä-koordinaattorina toimiva Esko Kähkönen on pitänyt koulutus- ja tapaamispäiviä niin Tohmajärven Nurkkalassa kuin Kiteen nuoriso- ja yhteisötalo Linkilläkin.

– Nurkkala on koonnut väkeä kaiken aikaa varsin hyvin. Osallistuminen Kiteelle Linkille on ollut hyvin vaihtelevaa. Tänne Kiteelle kaivattaisiin ehkä kiinteää juuri työttömille suunnattua omaa paikkaa, Kähkönen kertoo.

Hankkeen tavoitteena on ollut kehittää ja virkistää työttömien yhdistysten toimintaa ja saada jäsenten joukosta uusia aktiivisia toimijoita mukaan. Hankkeen tarkoitus on tarjota työttömille vertaistukea, sosiaalista kanssakäymistä, apua elämänhallintaan ja tukea työnhakuun.

– Pyrimme monipuoliseen yhteistyöhön erilaisten järjestöjen ja toimijoiden kanssa. Muun muassa etsivä nuorisotyön kanssa olemme tehneet yhteistyötä, Kähkönen kertoo.

– Hankkeen myötä on kyllä huomannut, että palvelut ovat liikaa lokeroituneet. Keskittämistä ja koordinointia tarvittaisiin enemmän, samoin tiiviimpää yhteistyötä eri toimijoiden välillä.

KITEELLÄ Linkillä perjantaisin toteutuneissa kokoontumisissa on järjestetty muun muassa tietokoneen käytön opastamista ja kamera- ja kuvankäsittelykoulutusta.

– Olen voinut panostaa yksilövalmennukseen. Olemme vahvistaneet atk-taitoja, opetelleet uusia ohjelmia, tutustuneet verkkokauppoihin, täyttäneet kelan lomakkeita ja etsineet tietoa TE-keskuksen sivuilta, Kähkönen kertoo.

– Teen myös aika paljon yksilöohjausta puhelimen välityksellä. Henkilökohtaisia kontakteja minulla on moneen suuntaan, vaikka kokoontumiset eivät isoja joukkoja tavoittaisikaan.

Hanke on pystynyt aktivoimaan Nurkkalan toimintaa entisestään.

Nurkkalassa toimii ruokala/kahvilan lisäksi pesula, ekotori ja atk-nurkka. Paikassa järjestetyt karaoke-tapahtumat ovat hyvin suosittuja.

– Nurkkalan kautta työllistetään useita ihmisiä palkkatuella tai kuntouttavan työtoiminnan turvin, Kähkönen kertoo.

– Nurkkalassa olevien toimintojen lisäksi yhdistys pitää yllä terveyskeskuksen kahvilaa, SER-pistettä ja toteuttaa muuttopalveluita.

HANKE on myös saanut edistettyä työttömien terveystarkastuksia ja kannustanut työttömiä hakeutumaan ajoissa tarvittaviin tarkastuksiin.

– Vastaanotolle hakeutuminen saattaa olla osalle vaikeaa ja sitä siirretään tarpeettomasti. Tässä olemme pyrkineet tukemaan, Kähkönen kertoo.

– Olemme toteuttaneet myös terveyshuollon ammattihenkilöiden kanssa yhteistyössä yksilöohjausta tupakoinnin lopettamiseksi.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›