Lujatalo Oy:n havainnekuva sivistyskeskuksesta Kirkkotieltä, kylän suunnasta tullessa.

Tavoitteena monikäyttöisyys ja korkea käyttöaste

21.03. 07:08

TOHMAJÄRVI

Mervi Venäläinen

Tohmajärven valtuustosalissa järjestettiin uuden, tammikuussa 2021 käyttöön otettavan sivistyskeskuksen kuntalaisilta 19.3. Facebookissa ilmoitettuun tilaisuuteen saapui kymmenkunta kiinnostunutta kuntalaista. Esittelijöinä tilaisuudessa toimivat sivistysjohtaja Matias Valoahon lisäksi suunnittelusta vastaavat arkkitehdit Jarkko Valjus ja Heimo Varis sekä urakoitsijaksi valitun Lujatalo Oy:n edustaja Erno Olkkonen.

UUDEN sivistyskeskuksen tiloja tulee 0-9 -luokkien lisäksi käyttämään lukio ja kirjasto sekä kansalaisopisto, musiikkiopisto ja eri järjestöt. Noin 5 400 neliötä käsittävä tiiliverhottu kokonaisuus rakennetaan neliapilan muotoon kahteen kerrokseen. Myös puupaneelia ulkoverhouksessa näkyy neliapilan sisäänvedoissa, katetuissa ulkotiloissa sisäänkäyntien yhteydessä.

– Säärasitus sisäänvedoissa on vähäinen, tiiliverhous on huoltovapaampi vaihtoehto, toteaa Olkkonen.

Olkkonen painottaa, että taloudellisuuden ja toiminnallisuuden lisäksi suunnittelun tärkein lähtökohta on turvallinen ja terveellinen rakennus, joka taipuu mahdollisimman monen käyttäjäryhmän tarpeisiin. Tilaisuudessa nähdyt havainnekuvat ovat kahdeksas versio suunnitelmista.

– Tämä on ollut suunnittelijoille iso haaste, sanoo Olkkonen ja korostaa, että yksinkertaiset rakenteet ovat kaikkein riskittömimmät.

RAKENNUKSEN kattorakenteet ovat puhuttaneet.

– Katto kallistuu yhteen suuntaan, nurkasta nurkkaan. Lumet sulavat katolle, niitä ei tarvitse pudotella. Myös räystäissä on riittävästi pituutta, kertoo Valjus. Kosteudenhallintaan kiinnitetään erityinen huomio.

– Kattorakenteiden lisäksi huomioidaan kallistukset ja riittävät kapillaarikatkot, että ylhäältä, alhaalta ja sivusta tulevat vedet saadaan ohjattua rakennuksesta poispäin, tiivistää Olkkonen.

KIRKKOTIEN puolelle avautuu rakennuksen näyttävämpi julkisivu, johon asettuvat kirjaston lisäksi muun muassa iltakäyttöön soveltuvat tilat.

– Nämä tilat saadaan lukituksin erotettua muista tiloista, ettei iltakäyttäjillä ole pääsyä kaikkiin tiloihin, Valjus selventää.

Bussien purkupaikat sijoittuvat Kirkkotien varteen ja henkilöautojen saattoliikenteelle rakennetaan oma liittymä. Parkkipaikkoja alueelle tulee noin 130. Välituntialueet jaetaan erikseen pienemmille ja isommille, peli- ja oleskelutarkoituksiin. Ulos on suunniteltu myös atriumpiha ja pieni ulkonäyttämö. Pururadan ja välituntitilojen suuntaan sijoittuu opetustiloja, sekä henkilökunnan ja oppilashuollon tilat.

– Oppilashuollon, teknisen käsityön, huollon ja keittiön tiloihin on kulku myös liikuntahallin puolelta ulkokautta. Keittiö voidaan tulevaisuudessa muuttaa valmistuskeittiöksi, kertoo Valjus.

Uusi rakennus yhdistyy käytävällä liikuntahalliin. Valoaho kertoo, että myös liikuntahallin laajennukseen on suunnitelmat.

– Syksyllä haetaan OKM:ltä tukea. Rakentaminen voi alkaa vasta, kun rahoituspäätös on olemassa, arviolta vuoden kuluttua. Lopulta se on poliittinen päätös, Valoaho muistuttaa.

NELIAPILAN keskustan muodostavat tuviksi kutsutut tilat. Alakerran tupa on esiintymistilaksi muuntuva ruokasali jättiläisen portaineen ja näyttämötiloineen. Myös muilla tiloilla on perinteiset karjalaiset nimet, kuten porstua, pirtti, aitta ja paja. Tilojen muunneltavuuteen pyritään muun muassa siirtoseinillä, joilla suurempia tiloja voidaan jakaa tarpeen mukaan. Myös suuremmat muutokset ovat tulevaisuudessa mahdollisia.

– Ulkoseinät ja tupa-alueiden seinät ovat kantavat, muuten muunneltavuus on mahdollista, Valjus sanoo.

VALOAHON mukaan tilat on suunniteltu useiden käyttäjäryhmien tarpeisiin, taloudellisesti ja niin, että talossa tehtävä työ näkyy ikkunoista ulos. Käytävien määrä on minimoitu ja sisäänkäyntejä on useita, pienemmille käyttäjäystävälliset kuraeteiset.

– Rakennus tulee olemaan kengätön. Kengät riisutaan kenkäeteisiin ja vaatesäilytys sijoittuu opetustilojen läheisyyteen. Pienempien luokkatilat sijaitsevat alakerrassa ja isompien yläkerrassa, Valoaho valaisee. Sisustusmateriaaleihin saakka eivät suunnitelmat vielä yllä, mutta tavoitteena on, että loppukäyttäjät pääsisivät kalustuksen osalta testaamaan vaihtoehtoja ennen lopullista valintaa.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›