Lukion kautta luovaksi insinööriksi

27.03. 07:09

KITEE

Riitta Hakulinen

Kiteeläinen Elias Havurinne on juuri vapautunut englannin ylioppilaskirjoituksista. Kahvia on mennyt termarillinen ja tuntuma omaan suoritukseen luottavainen.

Eliaksen ikäryhmä on ensimmäinen, joka suorittaa kirjoitukset täysin sähköisesti - tehtävät tehdään tietokoneella suljetussa ympäristössä.

– Kolme vuotta sitten peruskoulun lopussa minulla ei ollut tarkempaa ajatusta, mille alalle haluaisin suunnata. Lukio on antanut hyvin aikaa miettiä, Elias tuumaa.

– Oma lukio tuntui luonnolliselta valinnalta, koska koulunkäyntiä on ollut helppo jatkaa kotoa käsin.

– Opettajat Kiteen lukiossa ovat todella hyviä. Täällä vallitsee iloinen ja avoin ilmapiiri. Kaikkien kanssa tulee hyvin toimeen.

ERITYISEN tyytyväinen Elias on ollut siihen, että omassa lukiossa on toteutettu kurssijakokokeilua, joka on mahdollistanut yksilölliset valinnat.

– Oppiaineet on jaettu koreittain ja olen saanut painotettua valinnat itseäni kiinnostaviin matemaattisiin aineisiin. Esimerkiksi historiaa minulla on ollut vain yksi kurssi.

Matemaattisten aineiden lisäksi Eliasta on aina kiinnostanut taideaineet. Lukiossa hänellä on kaksi kurssia kuvaamataitoa ja yksi kurssi musiikkia.

– Musiikkia harrastan muutenkin, joten siksi tein kouluvalinnan näin. Olen soittanut kitaraa alakoulusta lähtien ensin Plamenin opissa kansanopiston ryhmässä ja myöhemmin musiikkiopistossa.

Monttu on Eliakselle tutuksi tullut harrasteympäristö paitsi soittamisen myös studiotekniikkaan perehtymisen kannalta.

– Studiotekniikkaan sain perehdytystä ensin Laurosen Karilta ja musiikkiopistosta. Myöhemmin olen paneutunut siihen itsekseni.

Severin ja Emman ensimmäisessä levytyksessä Elias oli tiiviisti mukana äänityshommissa.

PENKKAREISSA Elias säväytti itse suunnittelemassaan ja toteuttamassaan upeassa susi-asussa. Käsillä tekemistä harrastavalla nuorella miehellä on pohjallaan viisi vuotta kässäkoulua alakoulun aikana Kästekosessa.

– Tekemisen aloitin jo ennen joulua. Tilasin Yhdysvalloista tekoturkista ja perehdyin valmistusvaiheisiin. Paljon ompelin pukua ihan käsin.

– Kavereille puku tuli täytenä yllätyksenä ja he olivat ihmeissään, kuka minä olen, Elias naurahtaa.

Käsillä tekeminen ja luovuus ovat Eliakselle keskeisen tärkeitä asioita elämässä. Ammatillisesti hän on kuitenkin suuntaamassa tekniselle alalle - hakupaperit lähtee Lappeenrantaan konetekniikan alalle.

– Olen aina ollut kiinnostunut koneista ja harrastan myös moottoripyöriä. Luovuutta tarvitaan kyllä myös insinöörin työssä.

– Tosiasia on kyllä se, että tykkään niin monesta asiasta ja alasta, että todennäköistä on se, että tulen työskentelemään useammalla alalla elämässäni.

– Muutenkin olen luonteeltani sellainen, että haen uusia kiinnostuksen kohteita, enkä pitkään pysy paikoillani.

HARRASTUKSIIN Kiteellä on Eliaksen kokemuksen mukaan hyvät mahdollisuudet.

– Liikuntaa voi harrastaa todella monipuolisesti. Itse käyn kuntosalilla ja olen innostunut pyöräilystä.

– Musiikin harrastukseen on myös oikein hyvät puitteet musiikkiopiston myötä ja muutenkin.

Valokuvaamisesta Elias innostui Martti Rosendahlin kurssin myötä muutama vuosi sitten ja kuvaamisen kohteena on usein luonto Säynejärven tuntumassa olevan kodin ympäristössä.

– Kiteelle palaaminen opintojen jälkeen ei ole pois suljettua, mutta se on täysin kiinni siitä, onko täällä mahdollista työllistyä, Elias tuumaa.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›