Pohjois-Karjalan ja Kesälahden osuuspankit suunnittelevat yhdistymistä

27.03. 13:34

Kari Sarkkinen

Pohjois-Karjalan Osuuspankki ja Kesälahden Osuuspankki ovat käynnistäneet selvitystyön yhdistymisestä. Pankkien tiedotteen mukaan yhdistymisellä tavoitellaan pankkien kykyä tarjota asiakkailleen kilpailukykyiset ja monipuoliset palvelut myös nopeasti muuttuvassa ja digitalisoituvassa toimintaympäristössä.

– Asiakaskäyttäytymisen ja -tarpeiden muutos, pankkeihin kohdistuvan sääntelyn kiristyminen sekä finanssialan uudenlainen kilpailu vaativat pankkien palvelukyvyltä ja tehokkuudelta jatkuvasti enemmän. Molemmat pankit ovat taloudeltaan vahvoja, mutta toimintaympäristön muutos haastaa asiakasliiketoiminnan kannattavuuden - sanoo Kesälahden Osuuspankin hallituksen puheenjohtaja Tarja Väkeväinen.

– On hienoa, että Pohjois-Karjalan Osuuspankki koetaan luotettavana kumppanina. Vastuullisena toimijana pyrimme turvaamaan palveluita laajasti maakunnassamme toimintaympäristön haasteista huolimatta. Yhdistymisen myötä olisimme entistä vahvempi maakunnallinen pankki, kertoo Pohjois-Karjalan Osuuspankin hallituksen puheenjohtaja Mervi Hinkkanen.

Koska selvitystyö on vasta alkuvaiheessa, ei sen kestoa pystytä tässä vaiheessa vielä tarkemmin arvioimaan.

YHDISTYMISTÄ on valmisteltu hyvässä ja yhtenäisessä hengessä. Pankkien hallitukset ovat yhtä mieltä siitä, että yhdistyminen olisi ennen kaikkea asiakkaiden etu.

– Hallinnollisten töiden keskittäminen parantaa merkittävästi uuden pankin kustannustehokkuutta ja siten kilpailukykyä. Samalla saamme enemmän aikaa asiakastyöhön kaikissa kanavissa, mikä on palvelukyvyn ja asiakkaiden kannalta erinomainen asia. Suuremmassa pankissa voisimme tarjota myös erityisasiantuntemusta vaativia palveluja, kertoo OP Kesälahden toimitusjohtaja Mikko Koski.

– Neuvottelujen lähtökohta on, että kaikki toimipaikat jatkavat toimintaansa ja että Kesälahden OP:n henkilökunta siirtyisi Pohjois-Karjalan Osuuspankin palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Uskon, että isompi pankki pystyy myös tarjoamaan asiakkaille yhä sujuvampia asiointitapoja nyt ja tulevaisuudessa, kertoo Pohjois-Karjalan Osuuspankin toimitusjohtaja Jaana Reimasto-Heiskanen.

ASIAKASSUHTEET jatkuisivat entisellään, esimerkiksi tilinumerot, verkkopalvelutunnukset ja maksukortit säilyvät samoina.

– Kesälahden osuuspankkien omistaja-asiakkaat siirtyisivät Pohjois-Karjalan Osuuspankin omistaja-asiakkaiksi ja säilyttäisivät heille kuuluvat oikeudet eikä asiakkaiden tarvitse tehdä mitään pankkien yhdistymisen vuoksi, toteaa OP Kesälahden toimitusjohtaja Mikko Koski.

KESÄLAHDEN Osuuspankin tuloskehitys on ollut edellisvuodet haastava. Vuonna 2016 pankki teki liikevoittoa vielä 561 000 euroa, vuonna 2017 voitto pieneni 333 000 euroon ja vuosi 2018 oli 46 000 euroa tappiollinen. Liikevoiton laskun merkittävin tekijä oli odotettavissa olevien luottotappioiden kasvu, viime vuodelle niitä merkittiin 389 000 euroa. Myös korkokate heikkeni hieman edelliseen tilikauteen verrattuna.

– Pankin kannattavuus on heikentynyt ja toimintaympäristö asettaa haasteita tilanteen korjaamiseksi. Tällaisessa tilanteessa pankin hallituksen on arvioitava miten pystytään palvelemaan seudun asiakkaita tulevaisuudessa ja aloitettiin keskustelu mahdollisesta yhdistymisestä Pohjois-Karjalan OP:n kanssa.

– Halusimme myös tiedottaa pankkimme omistaja-asiakkaita asiasta mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, Mikko Koski sanoo.

(Juttua päivitetty klo 13.31 Kesälahden Osuuspankin tuloskehitystä koskevalla lisäyksellä ja toimitusjohtaja Mikko Kosken sitä koskevalla kommentilla.)

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›