Paikallishistoria kiinnostaa. Veikko Sallisella oli mukanaan vanha kuva Rääkkylän käräjiltä.

Rääkkylän historia kansien väliin

29.03. 07:20

RÄÄKKYLÄ

Riitta Makkonen

Rääkkylän kunnan ja yhdistysten historiaa on kunnanjohtaja Ilkka Simanaisen ja muiden aktiivisten rääkkyläläisten työnä selvitetty jo niin paljon, että on aika saada tieto kansien väliin Rääkkylän historiaksi.

– Tämä on enemmän kuin pelkästään Rääkkylän kunnan historia, tämä on rääkkyläläisten historiaa, Simanainen korosti.

TIISTAINA keskusteltiin Rääkkylän kirjastolla Erja Mooren Talvikäräjät Rääkkylässä vuonna 1914 -esitelmän päätteeksi historian kokoamistyön etenemisestä.

Koska Rääkkylän kunnalla ei ole resursseja historian kirjoituksen rahoitukseen, taustayhteisönä toimii Rääkkylä-Seura, jolla on mahdollisuus saada apurahoja historiatyön loppuun saattamiseksi.

Kunnanhallitus päätti luovuttaa Rääkkylä-Seuran käyttöön kuntaa koskevat asiapaperit ja arkistot.

Tehtävää varten on koottu työryhmää, jonka veturiksi on lupautunut kunnanjohtaja Yrjö Eronen. Myös kunnanjohtaja Markku Lappalainen on tulossa mukaan työryhmään. Heidän lisäkseen ryhmään kuuluvat Erja Moore ja Jorma Rouvinen. Työryhmään tarvitaan lisää jäseniä.

Työryhmä laatii historian kirjoitukselle aikataulun, rahoitussuunnitelman ja hakee apurahaa.

Talvikäräjillä mukana ollut Rääkkylä-Seuran aktiivi Jouko Tolvanen arvioi tehtävään tarvittavan 2-3 vuotta.

KOTI-KARJALALLA on ollut merkittävä rooli Ilkka Simanaisen Rääkkylän historiakirjoitusten synnyssä. Päätoimittaja Markku Lappalainen pyysi vuonna 2004 Simanaista kirjoittamaan Koti-Karjalaan historia-aiheisia artikkeleita. Tuolloin Simanainen ei kuitenkaan halunnut asiaan tarttua.

Muutaman vuoden päästä, kun Keski-Karjalan kuntien välit kiristyivät Paras-lain myötä, päätoimittaja Jouko Väistö pyysi Simanaista muistelemaan aikoja, jolloin kuntien yhteistyötä kehitettiin ja saatiin aikaan terveyskeskuskuntayhtymä, kansalaisopisto ja musiikkiopisto.

Tuolloin Simanainen innostui aiheesta ja päätti rikkoa 14 vuoden hiljaisuuden ja ryhtyi kirjoittamaan. Ensimmäinen teksti Ilkka Simanainen muistelee -palstalla ilmestyi Koti-Karjalassa 19.6.2010 otsikolla ”Keski-Karjalan kuntien yhteistyöstä”.

Kirjoituksiaan varten Simanainen tutki kunnan arkistoja, kunnanhallituksen, -valtuuston ja lautakuntien pöytäkirjoja. Lisäksi hän hankki tietoa sanoma- ja paikallislehtien arkistoista ja maakunta-arkistosta. Tekstiä alkoi syntyä monista muistakin aiheista kuin kuntayhteistyöstä. Palstalla julkaistiin kymmeniä kirjoituksia.

– Silloin mopo karkasi käsistä, Simanainen naurahti.

KUNTAAN liittyvien asioiden lisäksi Simanainen on kirjoittanut monista kunnan kehittymisen kannalta merkittävistä tekijöistä kuten esimerkiksi Oravilahden kuivatuksesta, saaristokunnaksi pääsystä, Heinähuvasta ja lisäksi monista rääkkyläläisten elämään vaikuttaneista tapahtumista, henkilöistä, yhdistyksistä ja järjestöistä.

Lisäksi monet yhdistys- ja järjestöaktiivit ovat kirjoittaneet omien yhdistystensä historiikkeja.

Simanaisen kirjoituksia on koottu Rääkkylä-Seuran nettisivuille.

Tulossa on ainakin vielä lukuisia kirjoituksia, kuten Rääkkylän Osuuskaupan Rääkkylän Palovakuutusyhdistyksen ja monien yhdistysten historiaa.

SIMANAISEN mukaan tietoa on jo tähän mennessä koottu valtavasti talkootyönä, nyt se tieto pitäisi tiivistää ja järjestellä yhdeksi kokonaisuudeksi. Lisäksi on olemassa monien satojen valokuvien arkisto.

Suuren talkootyön ansiosta Rääkkylän historian kirjoittaminen tulee huomattavasti edullisemmaksi kuin, jos tehtävä olisi annettu tutkijalle.

– Tapasin Hirvensalmen kunnanjohtajan. Hän kertoi kuntansa historiateoksen tekemisen maksavan 150 000 euroa. Rääkkylässä se saadaan tehtyä alle puoleen hintaan tähän nähden, koska talkootyötä on tehty paljon, Simanainen arvioi.

Talkoolaisia tarvitaan hänen mukaansa vielä lisää.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›