Daniela pääsi Markku Pölösen ohjaukseen

04.04. 10:02

KITEE

Riitta Hakulinen

Toissa kesänä kiteeläisessä Eugenion perheessä pysähdyttiin Koti-Karjalan äärelle. Lehdessä oli ilmoitus, jossa etsittiin lapsiavustajia Markku Pölösen tulevaan Oma maa -elokuvaan.

– Daniela innostui asiasta, mutta koska hän oli vasta 5-vuotias, epäröin ottaisivatko he niin nuoria, Henna Eugenio kertoo.

– Soitin tuotantotiimiin ja sieltä pyysivät kuitenkin tulemaan koekuvauksiin.

Koekuvaukset olivat heinäkuussa vuonna 2017. Daniela meni kuvauksiin äitinsä kanssa iltapuolesta ja he selvisivät jonottamatta. Päivällä oli ollut melkoinen määrä väkeä.

– Täytin ensin papereita, joissa kysyttiin taustatietoja Danielasta - harrastuksia ja erityistaitoja muun muassa, Henna kertoo.

– Sitten minusta otettiin valokuvia ja lisäksi piti kertoa videolle itsestä ja omista harrastuksista, Daniela muistelee.

– Lisäksi otettiin silloin jo mittoja mahdollista puvustusta varten, Hanna kertoo.

MUUTAMAN viikon päästä Hennan puhelin soi ja apulaisohjaaja Emma soitti. Markku Pölönen oli nähnyt Danielan koekuvausmateriaalin ja hän halusi tytön avustan sijasta oikeaan rooliin.

Daniela sai roolin elokuvan päähenkilöiden Oona Airolan ja Konsta Laakson esittämien Annin ja Veikon tyttärenä.

– Minulla ei ollut varsinaista roolinimeä, mutta olisin tykännyt, että se olisi ollut Iiris. Se on minun toinen nimeni, Daniela kertoo.

– Kyllä tuntui tosi siistiltä päästä oikeaan elokuvaan, Daniela kertoi ajatuksista valintatiedon tullessa.

ENSIMMÄINEN kuvauspäivä tuli hyvin pian valintailmoituksesta. Se sattui olemaan Danielan ensimmäinen eskaripäivä ja hänellä oli jännittävä syy olla poissa tärkeänä päivänä.

– Ensimmäisenä kuvauspäivänä olimme Jakokosken seurojentalolla. Kohtauksessa perhe on ostamassa traktoria seurojentalon huutokaupassa.

– Siellä minun piti juosta yhdessä Laurin (elokuvaveli Outokummusta) kanssa traktorin edellä. Sitä kohtausta piti ottaa ainakin viisi kertaa uudestaan, Daniela kertoo.

– Se kyllä yllätti, kuinka paljon ottoja otetaan. Välillä piti näytellä ilman puhetta ja välillä puheen kanssa. Sitä oli mielenkiintoista seurata.

Toinen kuvauspaikka, johon Daniela äitinsä kanssa osallistui, oli Tikkalassa. Kuvauspaikkana oli Särkijärven ranta, johon päähenkilöiden uusi koti rakennettiin.

– Kävimme tutustumassa taloon sisälle elokuvaäitini kanssa. Juttelin muutenkin hänen kanssaan aika paljon.

– Samana päivänä kun me olimme siellä, talo poltettiin käsikirjoituksen mukaisesti. Varsinaista paloa emme nähneet, mutta paloautot Kiteeltä ja Tohmajärveltä olivat tulleet jo paikalle, Hanna kertoo.

KOKEMUKSENA elokuvakuvauksiin osallistuminen oli niin Danielalle kuin Henna-äidillekin mieliinpainuva.

– Oli todella mielenkiintoista nähdä, kuinka kuvauksissa toimitaan. Danielan osuus ei kestä elokuvassa kuin muutaman minuutin, mutta siihen käytettiin iso määrä työtä, Henna kertoo.

– Lasten mukana olo oli huomioitu erittäin hyvin ja he pääsivät odotusaikoina apulaisohjaajan kanssa asuntoautoon tekemään kivoja juttuja.

– Esiintymisestä Daniela sai palkkaa ja sitä varten piti hänelle hankkia verokortti. Harvemmin verottajalta ollaan 6-vuotiaalle verokorttia pyytämässä, Henna naurahtaa.

Elokuvan viimesyksyiseen ensi-iltaan Daniela sai ihastuttavan mekon Meksikon mummilta. Muiden tekijöiden mukana Daniela asteli näytökseen punaista mattoa myöten Joensuun Tapiossa.

– Kyllä minä voisin kokeilla uudestaan elokuvassa esiintymistä. Olisi kiva olla jossain lastenelokuvassa, Daniela tuumaa.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›