Koti-Karjala

Sekamelskalaiset hankkivat matkarahaa teatterikahvituksella. Muffinseja tarjoamassa Oona, Vilja, Lotta, Dmitri, Peppi jaohjaaja Kirsi.

Sekamelska matkaa Jyväskylään

12.04. 15:35

RÄÄKKYLÄ

Riitta Makkonen

– Myö voitettiin ja päästiin Jyväskylään! Lasten ja nuortenteatteriryhmä Sekamelskan väki hihkuu.

Sekamelskan tulkinta Esko-Pekka Tiitisen Prisessa Ryysysestä vakuutti Outokummun aluekarsinnassa tuomarit ja Sekamelska valittiin Pohjois-Karjalasta valtakunnalliseen Teatris-tapahtumaan Jyväskylään 24. – 26. toukokuuta. Teatris on valtakunnan suurimpia lasten ja nuorten kulttuuritapahtumia.

Kolme vuotta sitten edellisessä katselmuksessa Sekamelska valittiin myöskin valtakunnalliseen Teatris-tapahtumaan, silloin matkattiin Vaasaan saakka.

SEKAMELSKA sai kiitosta raadilta eli teatteriohjaaja Tuire Hindikalta ja näytelmäkirjailija Pirkko Kurikalta kepeydestä ja ilakoivuudesta.

– Teos eli hetkessä omilla ehdoillaan. Näyttelijän työssä ajatukset ja teot näyttivät syntyvän näyttämötilanteessa, eikä niinkään opetellun mekaanisena toistona. Roolihenkilöiden karakterisointi oli vivahteikasta ja luovaa, mikä syntyi rohkeasta improvisoinnista. Repliikit eivät kuulostaneet ulkoa opetelluilta, vaan vaikuttivat syntyneen juuri siinä hetkessä, tuomarit kommentoivat.

NUORET NÄYTTELIJÄT ovat innostuneet erityisesti improvisoinnista.

– Alussa repliikit opeteltiin, mutta esityksissä improvisoidaan paljon, Vilja kertoo.

– Improvisointi on hyvä asia, Dmitri vakuuttaa.

Joskus improvisoinnilla onnistuu pelastamaan tilanteita, jossa roolihenkilö ja tämän tarvitsema rekvisiitta ovat eri paikoissa.

– Meillä on tosi kiva ryhmä, Vilja kertoo.

– Ja kiva näytelmä ja kivat roolit, joita on mukava tehdä. Meillä kaikilla oli monta roolia, Lotta hymyilee.

– Alussa oltiin kaikki Prinsessa Ryysysiä. Se kuvaa sitä, että prinsessa on monimuotoinen henkilö, Dmitri pohtii.

– Meistähän voi tulla isona näyttelijöitä, mennään Teatterikorkeakouluun, Vilja suunnittelee.

NYT NUORET teatterinharrastajat tarvitsevat matkarahaa ja sitä varten on aloitettu varainkeruu.

– Linja-autolla mennään, joten se maksaa. Samoin Teatriksen osallistumismaksu, joka onneksi sisältää koulumajoituksen. Kaikki tapahtuman esitykset maksavat, jos niitä halutaan katsoa. Matkalla pitää myös syödä. Rahaa tarvitaan tuhat euroa, ohjaaja Kirsi Koskelo summaa.

Niinpä hän toivookin rääkkyläläisten yritysten, yhdistysten ja yksityishenkilöiden tukevan paikkakunnan nuoria kulttuurilähettiläitä. Lahjoittajat saavat halutessaan nimensä näytelmän käsiohjelmaan, joten jonkinlaisesta sponsorisopimuksesta on kysymys. Lahjoittajat voivat olla yhteydessä Kirsi Koskeloon tai sähköpostitse Riäkkyteatteriin.

Sekamelskalaiset tekevät itsekin työtä matkarahojen eteen. Sunnuntain Jäniksen vuosi -näytelmän loppukahvitus oli sekamelskalaisten hoitama.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›