Koti-Karjala

Suunnistusilta toi 50 lasta Muljulaan

22.05. 07:15

KITEE

Aladár Bayer

Kiteen Erä- ja Riistapolulla, Muljulassa, pidettiin tiistaina Osuuspankki Kiteen ja Keski-Karjalan Rastin järjestämä Hippo-suunnistusilta. Suunnistusiltaan ilmoittautui viitisenkymmentä lasta.

Vaikka kyseessä olikin illanvietto makkaroineen ja nokipannuineen, tietenkin tarjolla oli kolme erilaista suunnistusrataa. Maastoon oli laitettu suunnistajien avuksi valkoinen muovinauha eli siimari.

Rastireitti- eli RR-radalla rastit olivat siimarin varrella. Halutessaan suunnistaja voi oikaista tai kulkea siimaria myöten. Kilpailuissa 5-10 vuotiaat suunnistavat RR-radalla.

Tukireitti- eli TR-radalla rastit olivat noin 10-50 metrin päässä siimarista. Kilpailuissa 10-12 vuotiaille tarjotaan TR-rata.

D-rata eli lyhyt ja helppo rata tukeutuu selkeisiin maastokohteisiin, kuten teihin, polkuihin, sähkölinjoihin ja muihin sopiviin paikkoihin. KeKaRan iltarasteilla on aina tarjolla D-rata.

Lisäksi kaikille leikkimielisille oli pihalle laadittu keilarata, jossa keilat kierrettiin etukäteen annetun ohjelapun mukaisesti.

JARI IKONEN lähti kuusivuotiaan Topi-poikansa kanssa Hippo-suunnistusiltaan. Topi on jo kova poika pomppimaan trampoliinilla, toisin kuin isänsä, joka pomppii mieluusti metsässä. Jari on ollut viimeiset kolme vuotta aktiivinen kuntorastien kiertäjä. Vakavahenkisen kilpailemisen hän jättää muille.

– Kaveri aikoinaan vinkkasi, että olisi suunnistuskoulu, ja siitä lähdettiin kokeilemaan.

– Metsässähän on mukavampi juosta kuin tietä pikin. Parempi nivelille, Jari tuumaa.

– Nyt on mukana Topi. Viime vuonna oli tyttö muutaman kerran, mutta hän ei vielä oikein innostunut suunnistuksesta.

Jari on itse kolunnut ainoastaan KeKaRa:n järjestämiä kuntorasteja. Hänen mukaansa suunnistusharrastus ei vaadi huippukuntoa.

– Siellähän voi jokainen mennä omaan tahtiin, Jari sanoo.

– Minulla on varmaankin pisimmillään ollut ehkä 10 kilsan lenkki, vaikka kartalla se ei ollut kuin ehkä neljä kilometriä, mies nauraa.

– Siinä saattaa kartanluvussa olla paranneltavaa.

Jarin harrastus on vaatinut vain vähän rahaa.

– Itse hommasin Emit-kortin (sähköinen kilpailukortti) ja vettä pitävät Gore Tex -kankaiset kengät, ei muuta.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›