Koti-Karjala

Uusittu Sortolammen uimaranta on viihtyisä ja sopii kaikille uijille. Siellä voi viettää päivän vaikka koko perheen kera.

Sortolammen uimaranta uusittiin täysin

14.06. 07:16

KESÄLAHTI

Kaisa Gröhn

Tänä kesänä kesälahtelaiset – ja kaikki muutkin halukkaat – saavat taas nauttia uinnin riemusta Sortolammen uimarannalla. Ranta ja sinne johtava tie kunnostettiin viime syksynä ja kun viimeiset viilaukset oli keväällä tehty, vietettiin uimapaikan virallisia avajaisia 28.5.

KITEEN KAUPUNGIN vapaa-aikapäällikkö Tapio Niskanen avaa kunnostusprojektia enemmän. Varsinainen tekeminen alkoi metsän raivauksella.

– Viime syksynähän ensinnäkin raivattiin vähän sitä metsää sieltä. Vähän aluskasvillisuutta pois, että vähän tulee happea sinne alueelle. Sinne johtavaa tietä parannettiin ja kunnostettiin, Niskanen kertoo.

– Sitten tietysti tehtiin sinne ylös parkkipaikka ja sitten liikuntarajoitteisille tehtiin myös sinne alas parkkipaikka.

Kaupunki seuraa rannan autokäyttäytymistä ja sitä, pitääkö siihen tehdä jotain tarvittavia muutoksia, jos rajoituksia ei noudateta.

ALOITE uimarannan saamiseksi tuli Kesälahden puolelta.

– Pyyntö tuli sillä tavalla, että halutaan semmoinen uimapaikka, jossa on laituri ja hyppykoroke, Niskanen toteaa.

– Ja tavallaan tietysti myös sitä Sortolampea siinä ehdotettiin. Se puoli lammesta on kunnan maata ja sitten myös kaavassa merkitty uimarannaksi. Se oli luonteva paikka ja se puoli on mukavan syvä. Se syvenee sillä tavalla, että siihen pystyttiin se laituri ja hyppykoroke sitten asentamaan.

Sortolammella oli jo aikaisemmin pitkään uimaranta, joka oli aktiivisesti kyläläisten – etenkin lasten ja nuorten – käytössä. Vuosien vieriessä paikan käyttöaste väheni ja lopulta ranta kasvoi umpeen ja myös tie sinne tuli ajokelvottomaksi. Ranta ei enää ollut virallinen uimapaikka.

– Siellä ei ollut mitään. Se oli jo täysin metsittynyt, pusikoitunut se ranta.

– Kaivinkoneen avulla muokattiin sitä rantaa sillä tavalla, että siihen lisättiin hiekkaa ja maata vähän siirreltiin ja sillä tavalla saatiin viihtyisemmäksi sitä kokonaisuutta.

UUTTA RANNALLA on pukusuojarakennus, jossa naisilla ja miehillä on omat kopit. Lisäksi rannalta löytyy ulko-WC, uusi laituri, tulentekomahdollisuus nuotiopaikalla ja pari pöytäryhmää.

– Sitten tietysti uima-alue on rajattu pienille lapsille. Semmoiseen 1,3 metriin on siinä se raja.

Uimarannalla on myös tallentava kameravalvonta mahdollisia ilkivaltatapauksia varten.

– Sitten valaistus on myöskin tuonne syksypimeille, että ei sitten pimeälläkään tehdä kolttosia. Se on semmoinen tunnistusvalaisin siinä sitten.

SORTOLAMMEN uimarannan kunnostus ei ollut lopulta kovinkaan pitkä projekti.

– Olisiko siitä mennyt siitä ehdotuksesta yksi niin sanottu talousarviokierros, koska siihen haettiin ja saatiin valtionavustusta, Niskanen muistelee.

– Kun se valtionavustuspäätös tuli vasta kesäkuussa -18, niin ei sitten keretty viime kesänä tekemään, koska se vaati kuitenkin muutamien kuukausien työn se kokonaisuus.

Niskanen selventää, että valtionavustuksen ehtona on, että jos kyseiseen kohteeseen on avustusta haettu, niin ennen päätöstä töitä ei saa aloittaa.

– Se sitten ajoitettiin viime syksylle ja silloin tehtiin muokkaukset, tien parannukset, laiturin kilpailutukset, hankinnat ja muut vastaavat.

Valtion osuus kustannuksista oli noin 25 %, loppuosuus on Kiteen kaupungin investointimäärärahasta.

UIMARANNAN ja sinne johtavan tien kunnostuksiin käytettiin myös paikallisia yrityksiä.

– Osaltaan Kiteen kaupungin oma henkilöstö teki tiettyjä asioita, sitten siellä käytettiin paikallisia urakoitsijoita, Niskanen selventää.

– Kaivinkoneurakoitsija Teuvo Repo teki alueella maanmuokkausta ja Kone ja Kuljetus Arto Putkonen Kesälahdelta oli myöskin semmoinen tiehen liittyen merkittävä urakoitsija.

Paikallisilta yrittäjiltä hommattiin kunnostukseen puuta ja muuta vaadittavaa materiaalia. Laituri valittiin kilpailutuksen perusteella, sen toimitti Savorak Laiturit.

– Kameravalvonnan sitten toteutti Talosäätö Oy. Ja sama tuon valaistuksen kanssa.

– Uimaranta on avoin aivan kaikille ja kesäkausihan se on milloin sitä ylläpidetään ja käydään tarkastuksilla. Talvikunnossapitoa siellä ei ole, Niskanen toteaa.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›