Koti-Karjala

Stora Enso lakkauttamassa Kiteen sahan

27.06. 15:33

KITEE

Kari Sarkkinen

Stora Enso suunnittelee keskittävänsä kuusisahatavaran tuotantonsa Suomessa Varkauteen. Suunnitelma sisältää Kiteen sahan sulkemisen ja tuotannon lisäämisen Varkaudessa. Tavoitteena on kannattavuuden ja kilpailukyvyn parantaminen luomalla täysin integroitu kuusta jatkojalostava puutuoteyksikkö Varkauteen, jossa voidaan hyödyntää synergioita olemassa oleviin LVL (viilupuu)-, sellu- ja kartonkitehtaisiin.

Suunniteltu sulkeminen johtaisi Kiteellä enintään 85 henkilötyövuoden vähennykseen. Varkauden saha ja LVL-tehdas työllistävät tällä hetkellä yhteensä 105 henkilöä. Tuotannon kasvattaminen Varkaudessa sisältäisi aluksi noin 20 henkilötyövuoden lisäyksen. Päätökset suunnitellusta tuotannon keskittämisestä, sahan mahdollisesta sulkemisesta ja henkilöstövähennyksistä tehdään sen jälkeen, kun yt-neuvottelut ovat päättyneet.

Keskittämissuunnitelma on osa Stora Enson kannattavuuden turvaamisohjelmaa, jolla tähdätään 120 milj. euron säästöihin muuttuvissa ja kiinteissä kustannuksissa. Mahdollinen keskittäminen riippuu elokuussa alkavien yhteistoimintaneuvottelujen lopputuloksesta. Tuotannon Kiteen sahalla suunnitellaan päättyväksi vaiheittain vuoden 2019 loppuun mennessä.

– Suunniteltu keskittäminen loisi mahdollisuuden hyödyntää Varkauden sahan ja jalostuslaitoksen täyden potentiaalin integroituna laitoksena, joka tuottaa korkean lisäarvon puutuotteita kuten LVL-viilupuuta ja jatkojalostettua sahatavaraa. Tämä mahdollistaisi laajemman tuotevalikoiman, vahvemman T&K- ja innovaatiotyön sekä tuotannon tehostamisen.

Varkaudessa saataisiin synergioita myös Stora Enson sellu- ja kartonkitehtaista yhteisen raaka-aineen, logistiikan, infrastruktuurin ja energian käytössä. Keskittäminen vahvistaisi entisestään Stora Enson asemaa maailmanlaajuisena korkealaatuisten puutuotteiden ja innovatiivisten puupohjaisten ratkaisujen tarjoajana”, sanoo Stora Enson Wood Products -divisioonan johtaja Jari Suominen.

Stora Enso kirjaa suunniteltuun sulkemiseen liittyen 11 milj. euron varaukset ja alaskirjaukset vertailukelpoisuuteen vaikuttavana eränä vuoden 2019 toiselle neljännekselle. Varauksista noin 5 milj. eurolla on kassavaikutus.

Suunnitellulla sulkemisella ei olisi merkittävää vaikutusta konsernin liikevaihtoon tai operatiiviseen liiketulokseen tänä vuonna.

JÄRKYTTÄVÄ tieto, kommentoi kaupunginjohtaja Eeva-Liisa Auvinen. Hänelle tieto tehtaan sulkemisuhasta tuli hieman ennen tiedotteen julkaisemista.

– Jotain saattoi Stora Enson uutisoinnista päätellä, mutta tällaisesta ei tihkunut tietoa aikaisemmin.

Stora Enso on pitkään ollut Kiteen suurin yksityinen työnantaja. Tehtaan toiminnan loppuminen koskettaisi 85 ihmistä ja heidän perheitään. Lisäksi sidosryhmien kautta vaikutukset ovat vielä laajemmat.

Eeva-Liisa Auvinen on keskusteluissaan Stora Enson johtajien kanssa tiedustellut olisiko mahdollisesti muuta toimintaa, jota yhtiö voisi Kiteelle sijoittaa. Myös valtioneuvostoon tullaan asian tiimoilta olemaan Auvisen mukaan yhteydessä.

Auvinen harmittelee Stora Enson päätösten osumista juuri aikaan, kun Kiteellä olisi menossa yritystoiminnan kasvu- ja kehittämissuunnitelmat. Hän viittasi erityisesti luonnontuotealaan, millä on jo toteutuneitakin suunnitelmia.

STORA ENSON Suomen ja Ruotsin toiminnoista vastaava johtaja Jarkko Nevalaisella ei ollut paljoa lisättävää tiedotteen välittämään uutiseen. Hän ei myöskään tässä vaiheessa luvannut mitään korvaavia toimintoja sijoittuvaksi Kiteelle.

– Meillä ei ole mitään muita suunnitelmia. Yhteistoimintaneuvottelut alkavat 5.8. ja ne jatkuva kuussi viikkoa. Tämän jälkeen on ratkaisut tiedossa.

Uutista päivitetty klo 15.30 Eeva-Liisa Auvisen ja Jarkko Nevalaisen kommenteilla.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›