Koti-Karjala

Esa Rahunen, etualalla, auttoi Juuli Herttuaisen ystävineen matkaan parin päivän melontaretkelle. Kesälahden melontakeskuksessa on hankkeen jälkeen toimivat varastotilat ja riittävästi kalustoa.

Kesälahden melontakeskuksen toimintaedellytykset paranivat

28.06. 07:08

KESÄLAHTI

Mervi Venäläinen

Kesälahden Juolukkaniemessä, Puruveden rannalla sijaitsee Kesälahden melontakeskus. Reilut kymmenen vuotta sitten Helsingistä Kesälahdelle muuttanut Esa Rahunen toimii Kesälahden Urheilijoiden melontajaoston vetäjänä ja juuri päättyneen, Leader-rahoitusta saaneen melontakeskus-hankkeen puuhamiehenä. Melontakeskuksen avoimien ovien päivässä 15.6. juhlittiin hankkeen päättymistä.

– Voisi sanoa, että hanke valmistui naisvoimin. Melojanaiset aktivoituivat hankkeessa, jossa talkootyötä tehtiin 300 tuntia.

– Idea hankkeesta syttyi viime syksyn kumppanuusillassa, jossa Tapio Niskanen vinkkasi mahdollisuudesta hakea hankerahaa Keski-Karjalan Jetinasta. Hankehakemus jätettiin vuoden alussa ja nyt on valmista.

HANKKEESSA hankittiin viisi kajakkia ja rakennettiin rantaan uusi vajarakennus kaluston säilyttämistä varten. Hankepapereihin on myös kirjattu, että kalustoa lainataan matkailuyrittäjille tarpeen mukaan. Suunniteltu budjetti hankkeelle oli 10 000 euroa.

– Kun aloitimme toiminnan 2009, kaikki piti aloittaa alusta. Ensin toimimme minun kalustollani ja myöhemmin olemme saaneet avustuksia ja pystyneet hankkimaan kalustoa pikkuhiljaa. Nyt kalustotilanne on hyvä.

– Tämän harrastuksen pääsee aloittamaan kokonaan lainakalustolla, mitään ei tarvitse hankkia heti omaksi. Meillä pääsee myös kokeilemaan erilaisia kajakkeja.

– Toimintaedellytyksemme paranivat hankkeen myötä. Nyt voimme ottaa vastaan vaikka koululuokkia kokeilemaan melontaa.

RAHUNEN sanoo melontaharrastuksen olevan usein koko perheen yhteinen. Omalla kohdallakin melontaharrastus alkoi, kun piti löytää yhteinen harrastus lasten kanssa. Lapset innostuivatkin harrastuksesta niin, että toinen tytär lähti jopa kilpauralle. Rahunen itsekin on kiertänyt Euroopassa kilpailemassa veteraanisarjassa. Tärkeintä melontaharrastuksessa ei kuitenkaan ole vauhti, vaan luonto.

– Tässä pääsee lähelle luontoa, osaksi sitä. Harrastus vaatii myös luonnon kunnioittamista ja rauhallista, suunnitelmallista asennetta.

Melontaharrastuksen aloittaminen ei vaadi aiempaa osaamista, mutta uimataito on ehdoton. Melontajaostossa on kehitetty toimintamalli, jossa oma jäsenistö kurssitetaan.

– Ihmisillä on ollut kajakkeja ja melontaa on harrastettu. Koulutusta ei ole välttämättä kuitenkaan ollut tapana käydä. Tämän asian haluamme muuttaa, että melontaharrastus olisi kaikille mahdollisimman turvallinen. Tällä hetkellä omia aktiivisia jäseniä on noin 50.

YKSI KURSSIN käyneistä on Juuli Herttuainen. Kesälahdelta kotoisin oleva Herttuainen lähti avoimien ovien päivänä ystäviensä kanssa melontaretkelle.

– Olemme opiskelukavereita Helsingistä ja jo useana vuonna käyneet täällä viikonloppuretkellä melomassa, Herttuainen kertoi.

Rahunen otti matkaan lähteneen ryhmän tiedot ylös. Herttuainen on hänelle tuttu ja melontataidot tiedossa.

– On hyvä tietää ketä on matkalla ja minne he ovat menossa, vaikka ryhmässä onkin kokeneita melojia. Luonnossa liikkuessa kannattaa aina ottaa varman päälle.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›