Koti-Karjala

Mansikan pääsato kypsyy kahden seuraavan viikon aikana.

Mansikan pääsatokausi alkaa

28.06. 13:09

KESKI-KARJALA

Riitta Hakulinen

Mansikan pääsatokausi alkaa tänään 28. kesäkuuta. Näin arvioi Pohjois-Karjalan Marjanviljelypiiri ja ennustaa pääsatokauden olevan ohi maakunnan eteläosissa kohta heinäkuun puolenvälin jälkeen.

Mansikan kypsymisaikatauluissa on ollut viime vuosina suuria vaihteluja - tällä kertaa kausi on aikainen. Aikaisin alkava sato on yleensä keskimääräistä lyhyempi, ja näin näyttää olevan tilanne tälläkin kertaa, koska päälajikkeiden kukinta meni ohi nopeasti.

Sadon määrästä odotetaan keskimääräistä hieman parempaa. Talvivaurioita oli vain vähän ja toukokuun, tavanomaiseen verrattuna kaksinkertaiset sateet kasvattivat taimet ja raakileet kookkaiksi. Hallat eivät tänä vuonna ole haitanneet mansikkaa juuri ollenkaan.

Säilöntäkausi alkaa tällä ja ensi viikolla koko maakunnassa. Marjanviljelypiiri suosittelee säilönnän aloittamista heti satokauden alussa, jotta marjat saataisiin kuluttajien pakastimiin kun ne ovat parhaimmillaan.

POLKA Pohjois-Karjalassa eniten viljelty mansikkalajike ja se on myös kuluttajien suosikki. Lajikkeiden kirjo on kuitenkin suuri ja joka tilalla pyritään löytämään omalle asiakaskunnalle ja omalle tilalle sopivimmat lajikkeet. Monet tilat kokeilevat jatkuvasti uusia lajikkeita.

Uudet viljelytekniikat ja lajikkeet ovat lisänneet mansikan tarjontakautta viime vuosina huomattavasti. Maakunnassa tuotetuilla mansikoilla voi herkutella Pohjois-Karjalassakin toukokuun lopulta syyskuulle. Yleistynyt kasvutunneliviljely, harsojen käytön lisääntyminen, satotaimet sekä aikaiset ja myöhäiset lajikkeet mahdollistavat tuotannon, jolla voidaan jatkossa korvata entistä enemmän tuontimarjaa koko kasvukauden ajan.

Pohjois-Karjalan mansikkatiloilla ahertaa n. 2000 poimijaa. Lisäksi palkataan useita satoja henkilöitä marjojen pakkaus-, myynti-, kuljetus- ja työnjohtotehtäviin. Suurin osa poimijoista tulee Ukrainasta, myös Venäjältä on jonkin verran tulijoita.

Keski-Karjalassa tuotetaan n. 2/3 maakunnan sadosta. Merkittävin tuotantoalue on Kitee/Kesälahti, jossa viljelyala on n. 185 ha. Suurimmat mansikkatilat ovat kooltaan 20-40 ha.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›