Koti-Karjala

Elefantin laulua tulkitsemassa Pentti Ojajärvi (vasemmalta), Liisa Haapanen, Leila Luukkainen, Janne Ojajärvi, Elli Luukkainen, Hanna Ryynänen ja Joonas Ojajärvi.

Piupali paupali ja valoja kohti!

24.07. 07:23

KESÄLAHTI

Riitta Hakulinen

Harvoinpa sitä kokee konsertin jälkeen, että esiintyjäkaarti hyppää kyytiin mukaan kotimatkalle. Näin sain kuitenkin kokea Sovintolan Kulttuurikammarin Valon ja verhon tukikonsertin jälkeen viime viikolla.

Ojajärven klaani jatkoi ilotteluaan monine soittimineen takapenkillä ja Tirkkosen Katri iski tahtia pelkääjänpenkillä vieressä syöttäen välillä mansikoita.

Kyllä, konsertti oli kerrassaan erinomainen! Soittajien ja laulajien taidon kietoi viihdyttäväksi kokonaisuudeksi Leila Luukkainen vallattomilla juonnoillaan.

ENSIMMÄISELLÄ puoliajalla estradin valloitti Kesälahden Kulttuuriseuran oma väki pienillä vahvistuksilla täydennettynä.

Anne Lindeberg-Piiroisen säestämänä kuultiin ensin Riitta Partasen esittämät Vain pieni kansanlaulu ja Yksi ruusu on kasvanut laaksossa. Teija Jalkanen tulkitsi Kauko Käyhkön Suviserenadin ja Heikki Sarmannon version Eino Leinon Nocturnesta.

Katri Tirkkonen oli yhtä mansikkaa esittäen ensin Mansikkalaulukilpailussa keväällä voittaneen Mansikkagallupin. Kulttuurikammarissa tästä kalevalapoljentoisesta kappaleesta kuultiin kantelesäesteinen versio.

Tirkkosen hilpeä kupletti Mansikoita ja shampanjaa sai välittömästi kiinnitykset encore-osastolle.

Mandoliinimies Pentti Ojajärvi päätti ensimmäisen osuuden kupletoimalla unennäköä naisista, mersuista ja pankinjohtajasta.

JÄLKIMMÄINEN puoliaika olikin sitten Luukkainen-Ojajärvi-heimon häikäisevää taidokkuutta.

Joonas Ojajärven kymmenkielisestä citternistä ja Hanna Ryynäsen Saarijärven kanteleesta loihtieli ilmoille Enkeliska, jossa vanhakantainen kansanmusiikki jauhettiin muinaismyllyn läpi. Hitaasti kasvavassa kappaleessa vuorottelivat leikittelevyys ja kaunis soljuvuus sisäänpäin kääntyneen tutkiskelun kanssa.

Ryynäsen sooloesityksessä Kaukain kirkkaus ja tummuus kohtasivat luoden maagisen sävelmaailman.

Duo Hurjahallan Liisa Haapanen loi sellollaan juurevan sävykkään sävelmaton Janne Ojajärven hieman erikoisemmille soittimille. Puoli vuotta yhdessä esiintynyt pari esitti kolme yhdessä sävellettyä ”rallia”, jotka saivat väkisinkin hytkymään tuolissa.

Harvemmin nähtyjen harmonetan ja bassopitkähuilun lisäksi Ojajärvi taituroi munniharpulla, joka sai taipua muusikon flute-boxingiin.

Kierrokset vain nousivat, kun Joonas, Janne, Pentti ja Leila villitsivät väen juutalaisen häätanssin, klezmerin, poljennolla liehuneeseen Piupali paupaliin.

Unto Kupiaisen sanoittama Elefantin laulu syventeli sisusonteloita ja rakensi sen viimeisen koukun, joka ei päästänyt otteestaan. Kappaleessa esiintyivät kaikki toisen puoliajan muusikot täydennettynä Elli Luukkaisella.

VALON ja verhon tukikonsertti oli kulttuuriseuran järjestämä ja sen koko tuotto ohjautuu yhdistyksen toteuttamaan hankkeeseen Hekmannin kammarin puolen valoilla ja verhoilla varustamiseksi.

– Mahdollisesti syksyllä on tulossa vielä toinen tukikonsertti. Olemme hakemassa myös Leader-rahoitusta näihin hankintoihin, kertoi kulttuuriyhdistyksen puheenjohtaja Airi Turunen.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›