Koti-Karjala

Lassi ja Ella Vasarainen ennättävät harvemmin kohtaamaan kotona, kun kumpikin sukkuloi otteluissa ja harjoituksissa.

Urheilevat sisarukset lajivalinnan edessä

23.08. 07:11

KITEE

Riitta Hakulinen

KiPan ja KiUn kasvatit Ella (16) ja Lassi (18) Vasarainen ovat kokeilleet ja harrastaneet lukuisia liikunta- ja urheilulajeja. Kumpikin on päätynyt pesäpalloon ja lentopalloon.

– Kiteellä on ollut todella hyvät mahdollisuudet harrastaa liikuntaa. Kaikkea on tullut kokeiltua, mutta koripallossa ei ole ryhmiä oikein syntynyt, Lassi kertoo.

– Äitinsä Niinan lajeja ovat Lassi ja Ella valinneet, totesi hieman haikeana haastattelua sivukorvalla kuunnellut Osmo-isä, joka tunnetaan judo-ohjaajana.

Iän lisääntyessä ja sarjatasojen noustessa otteluita ja harjoituksia nuorille on kertynyt entistä enemmän, joten vanhempien tuki ja aikapanostus ovat olleet keskeisellä sijalla.

LASSI ON PELANNUT tänä kesänä pesäpalloa peräti neljässä eri joukkueessa - KiPan Super-joukkueessa, A- ja B-pojissa, sekä Suomensarjan peleissä. Parhaimmillaan pelejä kertyi viikkoon neljä.

Yhden Super-pelin Lassi pelasi jo viime kaudella ja osasi hieman odottaa mahdollisuuksia päästä tämän kauden otteluihin. Loukkaantumisten vuoksi Super-joukkue tarvitsi vahvistuksia omista junioreista ja Lassi sai mahdollisuuden pelata useissa otteluissa runkosarjan loppupuolella.

– Pesiskausi on mennyt tähän mennessä mainiosti, koska kaikkien joukkueiden kanssa päästiin pudotuspeleihin. Superissa tiputtiin, mutta A-pojissa mentiin välieriin ja B-pojissa on vielä kaikki tällä hetkellä auki välieräpaikan suhteen.

– Pesäpallossa viehättää erityisesti sen taktisuus. Pitää oppia lukemaan peliä. Muistelen, että C-pojissa alkoi olla enemmän pelitaktiikan opettelua ja syöttömerkkien käyttöä. Junnutasolla jo ryhdytään yhdessä tutkimaan videoituja otteluita ja Superissa sitä tehdään todella paljon.

– Toisaalta tykkään siitä, että pesäpallo on hyvä sekoitus joukkue- ja yksilöurheilua. Pelataan joukkueena, mutta tehdään myös yksilösuorituksia.

– Vaikka joukkueena ei pärjättäisi ottelussa, on mahdollista kokea tyytyväisyyttä omaan peliin, vaikka se vähän ristiriitaiselta tuntuukin.

MITTAA LASSILLA on 198 senttiä ja pelikentillä hänet huomaa helposti. Pituus ja ulottuvuus ovat ominaisuuksia, jotka hän kokee vahvuuksiksi kummassakin harrastamassaan lajissa.

– Vipuvartta lyötäessä löytyy ja ulottuvuutta ulkokentällä. Juoksuvauhtia ja ketteryyttä pitäisi kehittää, mutta pelisilmällä voi korjata, toteaa 2-kopparin paikkaa pelaava Lassi.

Lentopalloa Lassi pelasi viime talvena Kiteen A-pojissa ja Parikkalassa miesten 2-sarjassa. Viime syksyn hän keskittyi kokonaan lentopalloharjoituksiin, pesäpallotreenit tulivat kuvioon vasta vuodenvaihteen jälkeen.

– Viimeinen vuosi lukiota alkoi ja nyt syksyllä on ensimmäiset kirjoitukset. Kyllähän tämä opiskelun, harjoitusten ja pelien yhteen sovittaminen on haasteellista välillä.

– Lukioaikana pystyy vielä kahta lajia kilpatasolla harrastamaan, mutta sen jälkeen pitää tehdä valintaa. Tällä hetkellä en osaa vielä sanoa, kumpi laji käy enemmän kiinnostamaan. Tuleva opiskelupaikka varmaan ohjaa valintaa.

Lassi on näillä näkymin pyrkimässä lukion jälkeen liikunta-alan opintoihin.

– Pesäpalloa pelataan vain Suomessa, mutta lentopallossa viehättää mahdollisuudet edetä vaikka kuinka pitkälle myös kansainvälisesti, Lassi tuumaa.

ELLA ON PELANNUT tämän kauden Joensuun Mailan B-tytöissä. Kausi lähti käyntiin erinomaisesti ja hän takoi jopa 6-7 lyötyä ottelussaan.

Hyvä alkukauden vire nosti hänet pelaamaan kaksi ottelua lyöjäjokerina ykkössarjaa pelaavan JoMan naisten joukkueeseen.

– Kauden loppuhuipennus lähti nyt käyntiin. Loppukausi on mennyt henkilökohtasesti normaalilla sykkeellä. Alkukauden vire tasaantunut, Ella kertoo

Lentopalloa hän on pelannut KiU:n jälkeen kaksi vuotta Savonlinnassa ja viime kauden naisten kakkossarjassa ja B-tytöissä Outokummun Partiossa, jossa pelit jatkuvat nyt syksyllä naisten joukkueessa.

– B-tyttöihin siirryttyäni treenimäärät lisääntyivät selvästi. JoMa:lla on treenit kuudesti viikossa ja olen yrittänyt päästä niihin mahdollisuuksien mukaan.

Joka viikko Ella on tehnyt fysiikka-, laji- ja voimaharjoittelua myös omatoimisesti Kiteellä.

Pesäpallossa on perusharjoittelun lisäksi leiriviikonloppuja kerran kahdessa kuukaudessa.

– Kyllähän tämä sellaista sumplimista on. Lukion menen varmasti kumpaakin lajia, mutta sitten on mietittävä, että kumpaa meinaa.

– Vuosien aikana ajatus ykköslajista on vaihtunut monta kertaa. Toisaalta on niin, että nämä lajit tukevat toisiaan monella tapaa, Ella toteaa.

ELLA KOKEE OMIKSI vahvuuksikseen Lassin tavoin pituuden ja ulottuvuuden. Mittaa nuorella naisella on jo 185 senttiä.

– Hyvät geenit olemme onnistuneet saamaan, kumpikin tuumaa

Ella kokee KiPan kotijoukkueekseen, mutta koska Kiteeltä ei tyttö- tai naisjoukkueita löytynyt, piti suunnata naapuriseuraan. Nuorempana hän pelasi ja harjoitteli KiPan poikajunnujen kanssa.

– Aloitin pesäpallon 4-vuotiaana ja muistan, kuinka pelipaidasta luin ”Lautaa lajalta” - no, poikia se nauratti.

– Opetusala kiehtoo minua tulevaisuudessa. Katsotaan sitten kumpi laji valikoituu ykköseksi.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›