Koti-Karjala

Uudenkylänlampi on maakunnan matalin kohta.

Maakunnan matalin kohta Värtsilässä ja syvin Kiteellä

30.08. 13:40

Kari Sarkkinen

Maakunnan matalin kohta löytyy Tohmajärveltä, entisen Värtsilän kunnan alueelta. Uudenkylänlammen vedenpinta sijaitsee 64 metriä merenpinnan yläpuolella. Maakunnan korkeimman (Koli, 347 metriä merenpinnan yläpuolella) ja matalimman pisteen välillä on siten korkeuseroa 283 metriä.

Maakunnan ”syvin” kohta, jos sellaisena käytetään vesistöjen suurinta syvyyttä, löytyy Oriveden Paasselältä. Kiteen Heinonniemen keskivaiheiden kohdalta länteen löytyy kohta, jossa syvyyttä on 72 metriä. Tämä on maakunnan vesistöjen syvin kohta. Paasselkä on syntynyt meteoriitin iskeytyessä arviolta noin 200 miljoonaa vuotta sitten.

Maakunnan korkeimman kohdan Kolin ja Syvimmän kohdan välillä on siten korkeuseroa 419 metriä!

Maakunnan lyhin paikannimi on kolmekirjaiminen, joita on yhteensä yhdeksän kappaletta. Kaksi niistä löytyy Keski-Karjalasta: Iro Rääkkylässä Rasisalontien varrella ja Rio Kiteellä Riontien päässä. Muut lyhyet paikannimet maakunnassa ovat Aho (x 3), Aro, Emo, Eno ja Lua.

TIEDOT KÄYVÄT ILMI Pohjois-Karjalan maakuntaliiton julkaiseman uudenlaisen tarinakartan Pohjois-Karjalan maantieteen mielenkiintoisista kohteista ja faktoista. Tarinakartasta löytyy tietoa mm. maakunnan ääripisteistä, väestöllisestä keskipisteestä, matalimmasta kohdasta ja nimistöstä. Kartta löytyy osoitteesta: pohjois-karjala.fi/tarinakartta.

– Idean isä taitaa löytyä tuolta Katri Helenan synnyinseudulta eli Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen pisti aiheesta vinkkiä meille. Hän toivoi hauskoja, mielenkiintoisia ja yleissivistäviä yksityiskohtia Pohjois-Karjalan maantieteestä ja päätimme sitten täällä rakennella asian tarinakartan muotoon, kertoo maakuntakaava-asiantuntija Heikki Viinikka maakuntaliitosta.

– Moni tuntee maakunnan itäisen pisteen Virmajärveltä, mutta länsipiste, eteläisin ja pohjoisin piste ovat jo hankalampia. Kartalta löytyvät nyt myös miesten ja naisten väestölliset keskipisteet sekä hauskoja paikannimiä.

– Teimme nyt maakuntapäiväksi tämän ensimmäisen osan karttaseikkailusta, mutta otamme mielellämme vastaan ideoita siitä, mitä kaikkea kartalle voisi tuoda.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›