Koti-Karjala

Karjalan Pyhäjärvi ry juhlii ensi vuonna

13.09. 06:58

KESÄLAHTI

Maija Ala-Nikkola

Karjalan Pyhäjärvi ry:n perustamisesta tulee ensi vuonna kuluneeksi 25 vuotta.

– Yhdistyksen suunnitelmissa on järjestää seminaari, johon kootaan alueen toimijoita ja etsitään uusia toimintatapoja tiiviimpään yhteistyöhön, sanoo yhdistyksen puheenjohtajana jatkava Anniina Kontiokorpi.

JUHLAVUODEN aikana yhdistyksellä on työn alla Mustolanjoen valuma-alueen hoito- ja käyttösuunnitelman toteuttaminen, jossa myös alueen asukkaat ja maanomistajat ovat olleet aloitteellisia. Hankkeen kustannusarvio on 8 000 euroa. Kiteen kaupunki on osarahoittajana kunnostamisen suunnittelussa ja ELY-keskus avustaa puolet hankkeen kustannuksista. Tarvitaan omavastuuosuus ja paikallista talkootyötä.

YHDISTYKSESSÄ nähdään merkittävänä jatkaa keskustelua Kiteen kaupungin ja Parikkalan kunnan kanssa järven merkityksestä näiden kuntien elinvoimatekijänä, jolla sijaitsevat tärkeät loma-asutuskeskittymät.

Pyhäjärvi on valtakunnallisesti, maakunnallisesti ja kansainvälisestikin arvokas kirkasvetinen vesistö, joka kuuluu Natura 2000-verkostoon. Yhdistys tarvitsee sen valuma-alueiden kunnostamiseen ja järven tilaa ylläpitävään toimintaan rahoituskanavia.

YHDISTYS ON Pohjois-Karjalassa näkösyvyysseurannan uranuurtaja, sillä mittauksia on tehty yli 20 vuotta. Alusta lähtien yhdistys on toiminut kiinteässä yhteistyössä Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen kanssa.

– Näkösyvyys on noin viisi kuusi metriä. Mittaukset tehdään talkoovoimin ja rajavartioston toimesta. Olemme saaneet neljä uutta vapaaehtoista mittaajaa parin viime vuoden aikana, kertoo Kontiokorpi.

Yhdistys ylläpitää myös valtakunnallista sinilevänseurantapistettä Sorvanniemessä.

ELY-keskuksen mukaan elokuun viimeisellä lämpimällä viikolla sinilevää havaittiin Pyhäjärvellä, mutta ei enää syyskuun alkuviikolla.

PYHÄJÄRVEN rantojen asujia on kannustettu hoitokalastukseen verkoilla ja katiskoilla. Hoitokalastuksella pyritään vaikuttamaan ravintoketjuun ja opastetaan hyödyntämään itsepyydystettyä järvikalaa ravintona. Viime vuonna tätä varten yhdistys järjesti katiskakurssin Juurikan vapaa-aikakeskuksessa Kiteellä. Kurssin ohjasi kalastaja Jukka Pusa ja apuohjaajina yhdistyksestä toimivat Mauri Turunen ja Jouko Turkka.

– Kolmen kurssipäivän aikana rakennettiin 80 katiskaa. Noin puolet katiskoista on pyynnissä Ätäsköjärven osakaskuntien alueella ja puolet Karjalan Pyhäjärven osakaskuntien alueella.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›