Koti-Karjala

Aulikki Luukkonen seurasi mielenkiinnolla kahden aikaisemman kumppanuuspöydän ideoista kootun listan käsittelyä Puhoksessa.

Puhoslaisten toivelistalla liikunta-paikat ja ympäristön kunnostaminen

11.10. 07:25

KITEE

Kari Sarkkinen

Kiteen kaupungin kumppanuuspöytäkierros jatkui viime keskiviikkona Puhokseen. Kylän asiat kiinnostivat, sillä seurantalolle oli kokoontunut kaupungin väen lisäksi 16 kyläläistä.

Keskustelu alkoi hieman alakuloisissa merkeissä kumppanuuspöydän puheenjohtaja Erkki Nenosen verratessa viereisen Puhoslahden yli teollisuusalueelle seurantalolta avautuvaa näkymää kymmenen vuoden takaiseen aikaan, jolloin sieltä näkyi yhteensä kuuden tehtaan savut. Tällä hetkellä siellä ei ole kuin kolme, ja kun saha loppuu, niin kaksi savua. Silloiset 500 työpaikkaa ovat vähentymässä niin, että niitä jää vain noin 50.

– Hyvät neuvot olisivat nyt tarpeen. Meidän neuvoilla niitä työpaikkoja ei hyvin paljon saada, Nenonen vetosi.

TOINEN ajankohtaiskatsauksen harmitusta aiheuttava asia oli PKS:n päätös kunnostaa Puhoksen voimalaitos. Vielä viime keväänä vastaavassa kumppanuuspöydässä haaveiltiin huonosti tuottavan voimalaitoksen purkamista ja Puhoksenkosken kunnostamista vesimatkailun tarpeisiin.

Hiiskosken reitti todettiin kuitenkin vielä toteuttamiskelpoiseksi. Toiveissa oli löytää melonta-alan yrittäjä, joka veisi asiaa eteen päin.

Vesireitteihin liittyvä ”kumikanava”-hankkeen tarpeellisuus veneiden viemiseksi voimalaitoksen ohi on kaupungin teknisen keskuksen osalta nyt seurannassa.

KAKSI KERTAA aikaisemmin kokoontuneissa kumppanuspöydissä oli kertynyt roppakaupalla ideoita, joista riitti pohdittavaa Puhoksessakin vielä kunnolliseksi yhden illan rupeamaksi. Keskustelussa keskityttiin pääasiassa aikatauluttamaan aikaisempia ideoita.

Puhoksen kylällä on halua kohentaa ympäristöä viihtyisämmäksi. Keskustelussa nousi esille Puhoksen rantaraitin raivaaminen, jota on kaupungin taholta odotettu jo vuosia. Nyt puhoslaiset voisivat tehdä raivauksen itse talkoilla, jos saisivat siihen tarvittavat luvat. Kiteen kaupungin tekninen johtaja Kari Siponen kertoi rantaraitin olevat ely:n aluetta. Raivaukset olisivat kuitenkin mahdollista ottaa työn alle jo tänä vuonna.

Myös vieraslajien, kuten jättipalsamin raivaamiseen tulisi kumppanuuspöydän keskustelijoiden muka käydä reippaammalla otteella.

Vanhan Puhoksen puustoa haluttaisiin myös hoitaa, mutta Museovirasto määrittelee tarkkaan, mitä ja millaisia puita alueelta saa poistaa. Ympäristön hoitoa tullaan selvittämään myllyn kunnostukseen liittyvän hankkeen yhteydessä.

PUHOKSEN VESA on aikaisemmin järjestänyt liikuntakerhoja, mutta viime keväänä niiden toiminta alkoi hyytyä kävijäpulaan ja vetäjäpulakin alkaa olla haasteena. Kaupungille lähti toive, että sieltä liikenisi koululle joku liikunnanohjaaja odotustunnin ajaksi pitämään liikuntakerhoa.

Seurantalon toiminnan lisäämiseksi sinne toivottiin esimerkiksi liikuntakerhoja. Seurantaloa ideoitiin kehitettäväksi Hummovaaran malliin kylätaloksi. Lähiliikuntapaikka on myös toivelistalla.

– Ideoita on paljon, mutta tekijöitä vähän Puhoksen Vesan puheenjohtaja Esko Malinen totesi.

Liikunnalliset ajatukset saivat edellisten kumppanuuspöytien ideoiden pohjalta edelleen jatkoideoita. Puhoksen ja Pajarinhovin välinen ulkoilureitti, tien alittava hiihtotunneli pysyivät toivelistalla ja lisäksi keskusteltiin maastopyöräilyreittien tekemisestä Karelian Polkujen tapaan. Ensi kesänä olisi odotettavissa porrasjuoksijoille portaat Puhoksen pururadalle.

KEVYEN LIIKENTEEN väylä Puhoksesta Kiteelle on edelleen toivelistalla. Puhoksen koulun väki toivoo pyörätien jatkamista myös kylällä niin, että koulun oppilaat voisivat siirtyä koululta turvallisesti nähtävyysarvoa omaavaan Puhoksen lehtikuusimetsikköön. Liikenneturvallisuuden lisäksi kevyen liikenteen väylät todettiin keskustelussa parhaimmiksi kuntoilukohteiksi.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›