Koti-Karjala

Pelastuslaitos: Hoidon laatu huomioitava ensihoidon kela-korvauksissa

17.10. 07:09

Aladár Bayer

Siun soten omistajakunnat päättivät viime viikolla kuntayhtymän ensi vuoden talousraamista. Siun soten liikelaitoksena tiukka talousraami koskettaa myös Pohjois-Karjalan pelastuslaitosta. Kuntayhtymän tiedotteessa todetaankin, että ensi vuoden talousraami on tiukka ja sen toteuttaminen vaatii muutoksia myös pelastuslaitoksen toimintaan.

– Tiukan taloustilanteen taustalla ovat kuntien verokertymien ja valtionosuuksien muutokset, jotka koskettavat laajasti kuntia eri puolilla valtakuntaa. Pelastuslaitoksen osalta merkittävää lisähaastetta talouteen aiheuttaa myös ensihoidon tehtävistä saatavien ulkoisten toimintatuottojen (kela-korvausten) negatiivinen kehitys, pelastusjohtaja Markus Viitaniemi kertoo.

– Olemme kehittäneet ensihoitoa pelastuslaitoksella oikeaan suuntaan. Ensihoito tukee esimerkiksi kotona asumista ja asiakkaan inhimillistä palvelua, kun laadukasta hoitoa ja hoidon tarpeen arviointia voidaan tarjota kotiin pelkän sairaankuljetuksen sijaan, Viitaniemi sanoo.

POHJOIS-KARJALAN pelastuslaitoksen innovatiivinen, asiakaslähtöinen kehitystyö ensihoidossa on huomioitu myös kansallisesti, ja ensihoito on palkittu valtakunnallisesti jo kaksi kertaa tänä vuonna Sairaanhoitajaliiton ja FinnHEMSin puolesta.

– Valitettavasti tämä myönteinen kehittämistyö näkyy taloudellisessa tuloksessa miinusmerkkinä, vaikka asiakas ja yhteiskunta tästä hyötyvät. Ensihoidon kela-korvaukset olisi aika saada pikaisesti tälle vuosituhannelle huomioiden asiakkaan tarpeet ja hoidon laatu, eikä perustua tehtävämäärään sekä asiakkaan kuljettamiseen hoitolaitokseen ja siitä saataviin korvauksiin, lataa pelastusjohtaja Markus Viitaniemi.

POHJOIS-KARJALAN pelastuslaitoksen kuluvan vuoden talousarvio toteutuu talousennusteen mukaan noin 0,4 miljoonaa euroa alijäämäisenä. Omistajakuntien ensi vuoden tiukka talousraami lisää alijäämää entisestään ja aiheuttaa tasapainottamistarvetta pelastuslaitoksen talouteen.

– Pelastustoimen uusi palvelutasopäätös viedään päätösprosessiin vasta sen jälkeen, kun toiminta on saatu sopeutettua ensi vuoden talousraamiin ja sopeuttamisen mahdolliset vaikutukset palvelutasoon ovat tiedossa, toteaa pelastusjohtaja Markus Viitaniemi.

– Tulemme liikelaitoksena hakemaan parhaita mahdollisia ratkaisuja talouden tasapainottamiseen yhteistyössä henkilöstön kanssa, pelastusjohtaja Viitaniemi tiivistää.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›