Koti-Karjala

YT-neuvottelut Siun sotessa?

24.10. 12:38

Kari Sarkkinen

Siun sote -kuntayhtymän hallitus käsittelee kokouksessaan ensi viikon torstaina esityksen koko kuntayhtymää koskevan yhteistoimintamenettelyn aloittamisesta. Kuntayhtymän taloudellinen tilanne edellyttää noin 20 miljoonan euron pysyvien säästöjen saavuttamista ensi vuoden aikana.

Tavoitteena on löytää sekä nopeita, lyhyen aikavälin säästöjä että keinoja, joilla saavutetaan pysyviä muutoksia kuntayhtymän kustannusrakenteeseen.

– Säästötavoitteiden taustalla on erityisesti kuntasektorin talouden heikentynyt tilanne. Vaikka olemme toimineet hyvin ja tehokkaasti tähänkin saakka, tarvitsemme väistämättä uusia keinoja tilanteen ratkaisemiseksi, toteaa Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen.

– Toimenpiteiden kokonaisuus täsmentyy neuvottelujen aikana. Ratkaisuja lähdetään hakemaan yhteistyössä henkilöstöjärjestöjen kanssa. Kaikki kivet varmasti käännetään, ja irtisanomiset tai lomautukset ovat viimeinen ratkaisu, korostaa Pirskanen.

KUNTAYHTYMÄN talousennuste on syyskuun aikana heikentynyt, ja alijäämäennuste on tällä hetkellä noin 14 miljoonaa euroa. Alijäämien lisäksi kuntayhtymän ensi vuoden talousarvion tekee haastavaksi kuntien maksuosuuksille määritelty talousraami, joka tarkoittaa käytännössä kustannusten kasvun pysäyttämistä.

Siun soten hallitukselle esitetään, että kuntayhtymässä aloitetaan koko henkilöstöä ja kaikkia toimintoja, liikelaitoksena toimiva Pohjois-Karjalan pelastuslaitos mukaan lukien, koskevat yhteistoimintaneuvottelut.

Tavoitteena on löytää toimenpiteet, joilla saavutetaan noin 20 miljoonan euron pysyvät säästöt. Toimenpiteitä etsitään laajasti kaikista kustannuseristä. Vasta viimeisimpinä vaihtoehtoina kyseeseen voivat tulla henkilöstön osa-aikaistaminen, lomauttaminen, irtisanominen, muutokset palvelusuhde-eduissa ja etuisuuksissa.

Yhteistoimintamenettelyt kestävät minimissään kuusi viikkoa siitä, kun työnantaja esittää työntekijäjärjestöille virallisen neuvottelukutsun. Työnantajan edustajana neuvotteluja johtaisi toimitusjohtaja ja hänen varallaan henkilöstöjohtaja.

Neuvottelut käydään työnantajan edustajien ja työntekijäjärjestöjen edustajien välillä. Neuvottelujen lopullinen kesto ja sisältö selviävät neuvottelujen aikana, ja lopputulos tulee julkiseksi vasta neuvottelujen päätyttyä.

Siun soten henkilökunnalle asiasta tiedotettiin torstaina aamupäivällä.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›