Koti-Karjala

Ikäautoilijan pitää olla rehellinen itselleen

01.11. 07:09

RÄÄKKYLÄ

Riitta Makkonen

Ennakoiva ajotapa on tarpeen kaikille autoilijoille, mutta erityisen tähdellistä se on ikäihmisille.

Rääkkylässä täysi valtuustosalillinen ikäautoilijoita kartanlukijoineen pohti autoilun haasteita ja iloja Liikenneturvan kouluttaja ja liikenneopettaja Jukka Vainikaisen ohjaamana.

– AUTOLLA liikenteeseen lähtiessä tällä iällä pitää olla rehellinen itselleen ja miettiä, onko siinä kunnossa, että voi autoilla turvallisesti, Raili Makkonen pohtii.

Hän ajaa autolla miltei päivittäin.

Autoilu tuo Oravisalossa asuvalle Makkoselle liikkumisen vapautta, asioille pääsee silloin, kun haluaa.

– Ajelen Pohjois-Karjalan alueella, Helsinkiin en enää lähde itse ajelemaan. Joensuussa ajan aika usein, Raili Makkonen kertoo.

Kaupunkiajo Joensuussa sujuu häneltä tottuneesti.

– Erityisen tyytyväinen olen siihen, että liikenneympyröitä on tehty hankaliin risteyksiin. Niissä ajaminen on hyvin sujuvaa, Raili Makkonen kiittää.

Ennakoivan ajon kurssille hän tuli sekä vanhusneuvoston jäsenenä että omasta mielenkiinnosta. Uudet liikennemerkit kiinnostivat.

– Halusin tulla päivittämään liikennetietämystä. Päivä on ollut antoisa. Ryhmätyö ja yhdessä pohdiskeleminen ovat avanneet silmiä monen asian suhteen. Kouluttajalla on mukava keskusteleva ote, Raili Makkonen kiitti.

– KORKEA IKÄ ei ole riski liikenteessä, vaan iän tuomat sairaudet ja niiden lääkitys. Joku voi olla 90-vuotiaana olla terävämpi kuljettaja kuin joku toinen 40-vuotiaana, Vainikainen muistutti.

Oman riskinsä ja tilanteensa tiedostaminen liikenteessä on merkittävä asia.

Ikääntyminen heikentää erityisesti hämäränäköä, hidastaa reaktionopeutta ja heikentää huomiokykyä.

Toisaalta yli 64-vuotiaalla kuljettajalla on monia liikenneturvallisuutta edistäviä ominaisuuksia. Hänellä on pitkä ajokokemus, ajotapa on rauhallinen, ikäkuski arvostaa turvallisuutta.

ENNAKOIVA AJO alkaa jo kotipihassa varaamalla riittävästi aikaa matkan tekemiseen, sillä kiire syntyy kotona, kun tien päälle ei lähdetä ajoissa.

– Olen aina sanonut, että tulen, kun ennätän, enkä ole koskaan myöhästynyt, veisteli työnsä tien päällä tehnyt kuljetusalan ammattilainen ja Tiepalvelumies Esko Lindeberg.

Myös sää- ja keliennusteiden seuraaminen kuuluu ennakoivaan ajoon.

– Eläkkeellä ei tarvitse lähteä lumipyryyn tai sumuun, ellei ole ihan pakko, kouluttaja Jukka Vainikainen sanoi.

Hämäränäön heikkeneminen vaikuttaa erityisesti pimeällä ajamiseen. Moni paikallaolijoista myönsi sijoittavansa ajot valoisaan aikaan.

TÄRKEIMPIÄ kotona tehtäviä asioita ovat kuljettajan ja auton kunnon tarkastus.

Auton rattiin lähdetään hyvin levänneenä ja terveenä. Väsymys, huono olo tai oudot tuntemukset ovat hyvä syy jäädä kotiin tai apukuskin paikalle.

Lääkärin määräämää ajokieltoa pitää ehdottomasti noudattaa, sillä lääkäri on arvioinut sairauden aiheuttavan vaaraa itselle ja toisille liikenteessä oleville. Ajokiellossa autoilu tuottaa myös sakkorangaistuksen.

Kun kuljettaja on todettu liikennekelpoiseksi, on tarpeen tarkastaa auton kunto. Tärkeimpiä ovat valot ja vilkut eteen ja taakse, jotta autoilija näkee ja tulee nähdyksi. Näkemistä auttaa myös tuulilasin puhdistus sisältä ja ulkoa sekä tuulilasin pyyhkijöiden kunnon tarkastus ja vaihto tarvittaessa.

Renkaiden ilmanpaineet on hyvä tarkastaa kerran viikossa. Myös nestepinnat on hyvä tarkastaa, ja tietenkin polttoaine, ettei matka katkea kesken.

VAINIKAINEN suosittelee ikäihmisiä hankkimaan auton, jossa on kehittynyttä autotekniikkaa, kuten abs-jarrut, hätäjarrutustehostin, luistonesto ja ajovakauden hallintajärjestelmä.

– Erityisesti automaattivaihteet ovat ikäkuskeille hyvä apu, sillä käsivaihteiden vaihtaminen vie aina huomiota ympäristön tarkkailusta vaikka kytkimen ja vaihteiden käyttö tuntuisikin olevan jo selkäytimessä, Vainikainen suositteli.

Autoon pitäisi tutustua hyvin ennen ajoon lähtöä, jos on vaihtanut autoa.

MONELLA ikäihmisellä on ajatus, että lyhyelle matkalle tuttuun paikkaan voi lähteä vähän huonommassakin vireessä.

– Vakuutusyhtiöiden mukaan valtaosa kolareista tapahtuu muutaman kilometrin päässä kotoa, Vainikainen muistutti.

Moni ennakoivan ajon kurssille tullut kertoi tulleensa araksi erityisesti kaupunkiajoon ja ajoon vieraassa ympäristössä. Kuitenkin autoilu pitää yllä hyvää ajotaitoa.

– Kotiinkin kannattaa ajella välillä eri reittiä kuin tavallisesti, jos se on mahdollista, Vainikainen rohkaisi.

Terveenä, levänneenä, hyvällä säällä valoisaan aikaan ilman kiirettä ja turvallisella autolla on hyvä ajella vieraammassakin liikenneympäristössä.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›