Koti-Karjala

Hanne-Mari ja Jaana haastavat sinut tempaisemaan lapsen oikeuksien ja lapsiperheiden puolesta.

Nyt kaikki tempaisemaan lapsen puolesta

08.11. 07:21

KITEE

Aladár Bayer

Lapsen oikeuksien päivää vietetään kaikkialla maailmassa samannimisellä viikolla 20.11. Taustalla on Lapsen oikeuksien julistus, joka hyväksyttiin tasan 60 vuotta sitten 20.11.1959.

SIUN SOTEN perhekeskus sekä Kiteen kaupunki kumppaneinaan MLL ja LC Keisarinnat järjestävät lapsen oikeuksien viikolla jouluista tekemistä niin lapsille kuin lapsiperheillekin.

– Tiistaina 19.11. Linkillä järjestetään pikkujoulutapahtuma lapsiperheille, kaupungin nuoriso-ohjaaja Jaana Ahtiainen kertoo.

– Meillä on silloin joulupukki paikalla. Luvassa on myös askartelua ja piparinpaistoa. Kaikille lapsille on pieni lahjapussi varattuna, Jaana paljastaa.

– Samalla avataan Perhelinkki-toiminta, jonka on tarkoitus jatkua aina torstaisin, vaikka avajaiset ovatkin tiistaina.

– Jatkossa perheet voisivat tulla viettämään aikaa Linkille, pelaamaan pelejä, askartelemaan, mitä vaan.

– Tarkoitus on tarjota iltapalaakin. Täältä voi lähteä sitten kotiin, iltapesulle ja suoraan nukkumaan.

– Kyseessä on ikään kuin perheiden yhteinen olohuone, Jaana tiivistää.

Myös Kesälahdella tapahtuu. Torstaina 21.11. kaupunki järjestää Temppurataillan Kesälahden MLL:n kanssa Kesälahden koulun liikuntasalissa.

PERHELINKKI ON eräänlainen perhekeskuksen kohtaamispaikkatoiminnan laajennus.

– Meillä on tähän mennessä ollut kerran kuukaudessa ”Iltakahvit”, joka on satunnaisesti vetänyt väkeä, johtava sosiaalityöntekijä Hanne-Mari Pöyhönen Siun sotesta selvittää.

– Siellä on aina ollut joku asiantuntijan puheenvuoro, josta sitten perheiden kanssa on voinut käydä purpatusta ja porinaa.

– Meillä on käynyt viimeisen vuoden aikana Varhainen tuki, Perhetyö ja toimintaterapeutti esittelemässä toimintaansa. Vauvaperheyksiköstä käytiin kertomassa vinkkejä, miten uniasioissa voi edetä eri-ikäisten kanssa, Hanne-Mari luettelee.

Iltakahvit jatkuu entiseen malliin joka kuukauden viimeisenä maanantaina. Asiantuntija-alustus välittyy striimattuna Linkkiin, jossa aihetta sitten käsitellään paikallisen, alaa tuntevan ihmisen seurassa.

SUURI HAASTE: Hanne-Mari ja Jaana kaikkine taustavoimineen haluavat haastaa koko kaupungin asukkaineen ja yrityksineen tempaisemaan lapsen oikeuksien puolesta lapsen oikeuksien viikolla.

– Kouluilla varmasti tapahtuu paljonkin. Varhaiskasvatuksessakin on luvattu yksikkökohtaisesti järjestää jotakin, Hanne-Mari tietää.

– Yritykset voisivat aivan hyvin lähteä mukaan. Olisikohan sopivaa alea lapsille luvassa, Hanne-Mari nauraa.

Esimerkiksi VesPelin uimahallissa on lapsille luvassa tuntuvia alennuksia viikon aikana.

– Se voi olla mitä vaan, millä voi erityisesti lapsiperheet ottaa huomioon, Hanne-Mari kannustaa.

Lastenneuvolakin jalkautuu Kellonsoittajantien päiväkodin kohdalla jakamaan nenäsumuterokotteita torstaina 21.11. Neuvolan viesti kuuluu: ”Lapsen oikeus on saada riittävä suoja tauteja vastaan.”

Jos olet suunnitellut tempausta lasten oikeuksien viikolle, voisit olla yhteydessä nuorisotoimen Jaana Ahtiaiseen, joka kokoaa yhteistä kalenteria viikon tapahtumista alueella.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›