Koti-Karjala

Poissa-elokuvan pääroolina kiteeläinen perheenisä Matti

22.11. 07:13

KITEE

Tuija Marienberg

Ensi viikon perjantaina ensi-iltansa saava ja samana ajankohtana myös Kiteen Kino-Hovissa esitettävä Poissa on elokuva kiteeläisestä, liimatehtaalla työskentelevästä, keski-ikäisestä Matista (Panu Tuomikko).

Matti on perheenisä, joka kokee olevansa jumissa elämässään. Hän on turhautunut niin työhönsä kuin kotiarkeen, johon kuuluvat puoliso Teija (Eeva Putro) ja tytär Emma (Julia Hemmilä).

Eräänä aamuna kaikki muuttuu. Matti siirtyy tahdostaan riippumatta, teleportaatiolla, silmänräpäyksessä paikasta toiseen: lähelle, kauas ja vielä kauemmas.

Mitkä vaikutukset Matin yllättävillä katoamisilla on vaimoon ja tyttäreen?

KITEEN KINO-HOVISSA järjestetyssä lehdistönäytöksessä Poissa-elokuvan teosta olivat kertomassa ohjaaja Arttu Haglund, käsikirjoittaja Avi Heikkinen ja pääosan esittäjä Panu Tuomikko sekä elokuvan levittämisestä vastaavan Black Lion Picture Oy:n Miika J. Norvanto.

Elokuva sai alkunsa elokuussa 2010, kun käsikirjoittaja, sarjakuvataiteilija Avi Heikkinen lähetti ohjaaja Arttu Haglundille uuden sarjakuvansa ensimmäisen käsikirjoitusversion.

– Tehdään tästä elokuva, Arttu Haglund kertoo tuumanneensa sarjakuvan ideasta.

Yritykset saada elokuvalle rahoitusta epäonnistuivat. Ajatus elokuvasta sai uutta kipinää, kun Heikkisen sarjakuvasta proosanovelliksi muokkaama teksti sai kunniamaininnan Tieteis- ja fantasianovellien kirjoituskilpailussa 2012.

– Päätin, että rahoitetaan tämä itse, Haglund toteaa.

– Tiesin, että se on pitkä tie, usean vuoden projekti.

POISSA on elokuva vapaudenkaipuusta ja riittämättömyydestä.

Elokuvaa on kuvattu 30 eri maassa. Kun tekijät itse tai heidän tuttavapiiristään joku, jolla kamera pysyy kädessä, oli lähdössä ulkomaille, hänelle esitettiin toivomus kuvata tietynlaista materiaalia.

Pääosan esittäjä Panu Tuomikko tallensi otoksia lomaillessaan Yhdysvalloissa. Teneriffalla oli mukana viiden hengen kuvausryhmä. Kuubassa ja Malesiassa lomamatkalla ohjaaja kuvasi itse.

– Rahaa ei ollut. Aika oli se resurssi, mitä me käytimme, Haglund kiteyttää ja antaa kiitoksena kaikille, jotka apuaan heille tarjosivat. Esimerkiksi kuvaajista tunnetuin on televisio- ja elokuvaohjaaja Johanna Vuoksenmaa ja näyttelijöistä nimekkäimmät ovat Tommi Korpela ja Minka Kuustonen.

KITEE valikoitui päähenkilön kotikaupungiksi käsikirjoittajan ideasta.

– Rakastuin kiteeläiseen ja tähän murteeseen. Puoliso (Tiina Luukkonen) on alun perin Kiteeltä ja anoppi asuu täällä, Kontiolahdella asuva Avi Heikkinen kertoo.

– Ja täältä löytyy myös liimatehdas.

Kitee näyttäytyy elokuvassa maisemina ja kilometrikyltteinä, surfactor-kyltti ja tehdasalue vilahtavat kuvana, Kauppakeskus Kupiainen mainitaan kuvien lisäksi nimeltä.

– Kiteen kuvaukset on tehty syksyllä 2014, ohjaaja esittelee.

– Toivottavasti kiteeläiset ihmiset innostuvat elokuvasta, Mattia näyttelevä Panu Tuomikko lisää.

Tuomikon kuulumisia ja kokemuksia Poissa-elokuvan teosta voi seurata sunnuntaina 24.11. suorana Yle TV1:llä esitettävässä Aro Nyberg -ohjelmassa, jossa hän on yksi haastateltavista.

Oman näkökulman elokuvaan saa vain katsomalla koko elokuvan.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›