Veteraanien joulujuhlan tervetulotoivotuksen lausui Heikki Pirinen ja Tuula Hakkarainen piti juhlapuheen.

Veteraanien joulujuhlassa juhlittiin myös itsenäisyyttä

05.12. 07:09

KITEE

Riitta Hakulinen

Kiteen Evankelisella kansanopistolla vietettiin viime perjantaina perinteeksi muodostunutta veteraanien joulujuhlaa. Veteraanijärjestöjen ja kansanopiston yhteistyössä järjestämässä juhlassa muistettiin myös talvisodan syttymisen 80-vuotispäivää ja juhlistettiin Suomen itsenäisyyspäivää.

– Meillä on täällä jatkosodan veteraaneja paikalla. Veteraanien antaman uhrin ansiosta siniristilippu liehuu tangossa ja meilläkin on mahdollisuus käydä yhteiselle jouluaterialle, totesi Kiteen Sotaveteraanit ry:n puheenjohtaja Heikki Pirinen tervehdyspuheessaan.

Pirinen loi katsauksen Veteraanijärjestöjen toimintaan ja kertoi, että vuoden 2021 alusta Perinnetoimikunta ottaa vastuulleen veteraanityön toteuttamisen.

– On tulossa muutosten aika, mutta Veteraanien kanssa tehtävä työ jatkuu.

JUHLAPUHEEN tilaisuudessa piti Tuula Hakkarainen, joka on ollut pitkään vastuuhenkilö kansanopiston järjestämillä veteraanikursseilla. Hakkarainen palkittiin lokakuussa Rintamaveteraaniliiton ansiomerkillä veteraanien hyväksi tekemästään työstä.

– Joulukuun 6. päivä meillä on jälleen ilo juhlia itsenäistä Suomea, itsenäisyyspäivää, pysähtyen, hiljaa kiittäen ja olemaan tyytyväisiä siitä, että olemme vapaita ja meillä on rauha, Hakkarainen totesi.

– Kiitollisena, kunnioituksella ja ylpeydellä voimme jälleen tätä juhlaa viettää. Kiitollisena meitä edeltävien sukupolvien valinnoille ja työlle, kunnioituksella heidän uhrauksilleen ja ylpeydellä siitä, miten hyvän maan olemme saaneet isänmaaksemme.

– Itsenäisyys, kerran saavutettu ja kalliilla lunastettu, on Suomen kansan pyhä asia. Meidän kuuluu muistaa isänmaata puolustaneita miehiä ja naisia niin sotarintamalla kuin kotirintamalla. Heidän uskomaton ponnistuksensa perustui siihen, että tämä maa oli puolustamisen arvoinen.

HAKKARAINEN puhui ”talvisodan hengestä”, johon kuului kodin, uskonnon ja isänmaan puolustaminen.

– Sotavuosista selviytyminen on vaatinut vahvaa tahtoa; vastuuta isänmaasta, kotiseudusta, tulevista sukupolvista. Sellaiseen vastuunkantoon ja urotekoihin on kyennyt vain yhtenäinen kansakunta, kukin omassa tehtävässään. Heidän selviytymistarinansa on antanut meille mahdollisuuden elää vapaassa, itsenäisessä Suomessa.

– Veteraanipolven tehtäväksi tuli myös sodan jälkeen vastata Suomen jälleenrakennuksesta ja luoda se perusta, jolle tämän päivän hyvinvointi Suomi rakentuu. Kiitos siitä. Paras kiitos sodan kokeneille on se, että olemme valmiit tekemään työtä, jotta tämän yhteiskunnan parhaat puolet säilyvät myös tuleville sukupolville.

Jouluisiin yhteislauluihin 60-henkisen joulujuhlaväen johdatti Hannu-Heikki Hakulinen.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›