Koti-Karjala
Service unavailable.

Lantakoneen moottorista pilkekoneen voimanlähde

11.12. 07:10

TOHMAJÄRVI

Riitta Hakulinen

Nenolan tilalla Akkalassa Sopen kulmakunnalla on kehitelty luovaa innovointia osoittava RA1-tuotemerkki.

Tuotemerkin taakse kätkeytyy mieskolmikko Antero Nenonen, Reijo Timonen ja Jari Vatanen, joiden yhteistyön tuloksena on syntynyt hydraulinen pilkekone, joka saa voimansa tilan entisen lantakoneen moottorista.

– Meillä laitettiin karja pois kolme vuotta sitten. 35 vuoden aikana lypsäviä oli enimmillään 32, kertoo tilan isäntä Antero Nenonen.

Pellon Groupilla sopimushuoltomiehenä toimiva Jari Vatanen ennätti käydä tilan karjatalouskoneita huoltamassa lukuisat kerrat ja hän tuli tutuiksi Nenosen kanssa.

– Tuli ajatus, että entisiä koneita voisi hyödyntää jotenkin. Tässä on Paskerviiler 5,5 kW:n laatukone, joka on yhdistetty hydrauliikkaletkuin pilkekoneeseen. Pumpun vaihdolla tässä voidaan säätää nopeutta halutunlaisesti, Vatanen kertoo.

– Ei tämä nyt ainutlaatuinen keksintö ole kuitenkaan. Puun pilkonnan lisäksi tätä voi hyödyntää myös prässinä, Vatanen jatkaa.

JOS OLI RA1:ssä koneistuspuolen suunnittelu Vatasen hommia, niin pilkekoneen asianmukaisesta asusta huolehti Reijo Timonen.

– Jalustaa vahvistettiin ja tasoja levenneltiin. Rautaa pilkekoneessa oli valmiiksi jo 200 kiloa, mutta nyt siinä on painoa yhteensä 500 kiloa, Timonen kertoo.

– Kyllä tässä saa samalla bodattua. Isot tasot kyllä säästävät myös selkää. Vielä kun tähän työpisteelle kehitellään selänlämmitin, niin passaa tässä töitä huhkia, Nenonen kehaisee.

Työtä miehellä riittääkin, sillä odottamassa on noin 35 mottia tasauspölkkyjä, joiden parissa Nenonen arvelee pääsevänsä huhkimaan pari kuukautta.

– RA1-tuotemerkki tulee tietysti Repen ja minun etunimistä. Kone on erittäin hyvä, mutta vielä sitä ei laiteta sarjatuotantoon, veistelee Nenonen.

Innovointi osoittaa, että maatalouden käytöstä poisjääviä koneita voidaan kekseliäisyydellä jatkohyödyntää. Nenolan tilalla saatetaan vielä pohtailla, kuinka entisen lypsykoneen moottoria hyödynnettäisiin.

Service unavailable.
Service unavailable.
Service unavailable.