Koti-Karjala
Service unavailable.

Tuoreita hedelmiä ja marjoja ei saa esimerkiksi Niiralasta tuoda maahan ilman kasviterveystodistusta.

Uusi määräys: Eväsomenat jäävät lauantaista lähtien rajalle

11.12. 09:12

VÄRTSILÄ

Kari Sarkkinen

Uusi kasvinterveyslainsäädäntö rajoittaa matkailijoita tuomasta Euroopan unionin ulkopuolelta kasveja ja kasvituotteita ilman kasvinterveystodistusta. Uusi lainsäädäntö astuu voimaan 14. joulukuuta.

Kasvinterveystodistus tarvitaan tuoreille hedelmille, marjoille, vihanneksille ja juureksille.

Kasvinterveysvaatimusten ulkopuolella jäävät hedelmistä banaani, taateli, durio, ananas ja kookos.

Jatkossa matkustaja ei siis voi tuoda mukanaan tai tilata verkkokaupasta EU:n ulkopuolelta edes yhtä omenaa tai appelsiinia ilman kasvinterveystodistusta.

– Koska yksityishenkilön on lähes mahdotonta saada kasvinterveystodistusta, ei tuoreita hedelmiä, marjoja ja vihanneksia voi käytännössä enää tuoda EU:n ulkopuolelta, sanoo tulliylitarkastaja Tiia Sulander-Seppänen.

– Kasvien maahantuontiehtoja on tiukennettu, jotta voidaan tehokkaammin estää kasvintuhoojien leviäminen EU:n alueelle”, kertoo ylitarkastaja Sari Haikola Ruokavirastosta.

– Matkailijoiden on hyvä opetella ajattelemaan tuliaisten tuomista ihan uudella tavalla. Osa matkailijoista on jo hyvin tietoisia siitä, ettei liha- ja maitotuotteita saa tuoda Suomeen EU:n ulkopuolelta. Nyt rajoitus laajenee myös mm. marjoihin, hedelmiin ja vihanneksiin, toteaa Sulander-Seppänen.

Lisäksi todistus tarvitaan myös taimille, ruukkukasveille, viherkasveille, pistokkaille, varteoksille, mukuloille, juurakoille ja vastaaville lisäysmateriaaleille, kylvösiemenille, leikkokukille ja -oksille.

TULLI VALVOO rajanylityspaikoilla matkustajatuontia. Kielletyt kasvit ja kasvituotteet voi jättää itärajan rajanylityspaikoilla jätesäiliöihin (liha- ja maitotuotteille on omat niille erikseen varatut säiliöt) ja lentokentillä ne voi luovuttaa tullivirkailijoille. Vapaaehtoisesta luovutuksesta ei aiheudu sanktioita. Toistuvasta tai törkeästä maahantuontikiellon rikkomisesta voidaan rangaista.

Niiralan tulliaseman päällikkö Erkki Multamäki kertoo joulun ja uudenvuoden aikaan Venäjältä tulevien perheiden mukana tulevan eväshedelmiä.

– Esimerkiksi lapset tarvitsevat matkalla evästä. Nyt nämä kerätään rajalla pois. Toimintamme on tietysti ohjaavaa ja opastavaa, Multamäki kertoo.

Kesäaikaan suomalaiset ostavat Venäjän puolelta marjoja tienvarsikauppiailta. Myös näitten tuoreiden marjojen tuonti ilman kasviterveystodistusta tulee loppumaan. Multamäki huomauttaa, että määräys koskee tuoreita marjoja ja hedelmiä. Pakastettuja tuotteita voi tuoda jatkossakin.

Service unavailable.
Service unavailable.
Service unavailable.