Koti-Karjala

Kesälahtelaisen Olli Hamnströmin kutsumus on puhtausala

03.01. 07:10

KESÄLAHTI

Maija Ala-Nikkola

– Hyvä johtaja saa alaisensa kukoistamaan, sanoo puhtausalan lähiesimiestyön ammattitutkintoa Riveriassa opiskeleva kesälahtelainen Olli Hamnström.

Hän puhuu myötätuntojohtamisesta. Tällä hän tarkoittaa johtajan ihmissuhdetaitoja ja kykyä ymmärtää työyhteisön arvomaailmaa, jossa jokaista työntekijää arvostetaan.

– Puhtausalan kehittämisessä Hamnströmiä kiinnostaa työhyvinvointi, työssä jaksaminen, tiimityö ja vuorovaikutus työn ohjauksessa.

Olli työskenteli esimiesharjoittelijana Kiteen kaupungilla eri kohteissa.

– Kesälahti-talo oli yksi kohteistani. Laitoshuoltaja Päivi Asikaisen kanssa kävin paljon keskusteluja työstä. Meitä yhdistää vapaa-aikana myös karaoken harrastus.

Asikainen kertoo Ollin nostaneen ergonomiasiat kehittämiskohteiksi.

– Siivous on tiloissa tapahtuvan toiminnan mahdollistamista. Hoivayksiköt ovat siivouksen näkökulmasta hyvin erilaisia laitoksia, kuin esimerkiksi koulut, Hamnström painottaa. Hän esittelee Asikaisen kanssa Kesälahden palvelutalon pesevä imuri -yhdistelmäkonetta.

– Konetuksessa mopataan ensin lattiat irtoliasta ja puhdistetaan sen jälkeen koneellisesti. Aineet, menetelmä ja aika nivotaan yhteen. Työssä riittää silti yllätyksiä.

OLLI HAMNSTRÖM on mukana valtakunnallisessa kaksivuotisessa Puhki-hankkeessa, jossa tehdään puhtausalaa kiinnostavaksi nuorten, maahanmuuttajien ja alanvaihtajien keskuudessa.

– Alaa voi opiskella ammatillisissa oppilaitoksissa ja ammattikorkeakouluissa. Yliopistossa voi hankkia lisää puhtausalan kehittämis- ja johtotehtävissä tarvittavaa erityisosaamista.

Puhki-hanke järjesti joulukuussa Riverian Kiinteistöpalvelualan kanssa Puhtauspäivä- tapahtuman Joensuussa. Hamnström piti tapahtumassa tietoiskut aseptiikasta ja kotisiivouksen nikseistä.

Hän kiinnostui puhtausalasta opiskeltuaan aikaisemmin nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi. Hamnström oli kehittämässä sisähuvipuistoketjun siivousta, jolloin innostus lähteä opiskelemaan alaa syttyi.

Malliksi hän mainitsee viiden sisaruksen siivousyrityksen Koti Puhtaaksi Oy:n, joka valittiin Suomen ja Euroopan parhaaksi työpaikaksi viime vuonna. Nuoren siivousyrittäjän Saana Tynin linnan juhlien puvun 1 580 ruusua valmistettiin Koti Puhtaaksi Oy:n varastosta löydetyistä siivouspyyhkeistä. Puvun päällä hän kantoi käytetyistä mopeista ommeltua takkia.

– PUHTAUSALA on trendikästä ja hankkeella halutaan lisätä alan tunnettavuutta. Suomessa työskentelee puhtausalalla vaihtelevissa tehtävissä 80 000 työntekijää ja vuosittain valmistuu noin 1 700 uutta työntekijää.

– Alalle houkuttelee siisti sisätyö, turvallisuus, viihtyvyys ja toimivuus. Työn suola on itsenäinen ja monipuolinen työ. Työn jäljet näkyvät heti ja koneelliset menetelmät ovat kehittyneet. Ala yllättää, kokoaa Hamnström.

– Käsihygienia on terveydenhuollossa alettu ottaa vakavasti. Haasteena on muun muassa ongelmallisten mikrobien leviäminen ja tartuntateiden syntyyn puuttuminen. Tulossa ovat antimikrobiset pinnat, esimerkkinä sairaaloiden erilaiset tukikaiteet, joilla voidaan vähentää tartuntoja.

– Lika ei lopu koskaan. Suomessa siivous on pisimmälle vietyä maailmassa. Puhtaus on nousemassa trendituotteeksi ja nykyisin kuka tahansa voi tilata siivoojan. Holmström mainitsee esimerkkinä satavuotiaan suomalaisen perheyrityksen Kiilto-Clean Oy:n.

Alkavan vuoden Hamnström viettää armeijan harmaissa ja aikoo osallistua Puhki-hankkeeseen, jos aikaa liikenee.

Puhki-hankkeen toteuttavat Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä, Riveria, Koulutuskuntayhtymä Tavastia, Careeria sekä SSTL Puhtausala ry. Ja yhteistyökumppanina toimii Kotityöpalveluyhdistys ry.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›