Koti-Karjala

Opiskelijat palasivat lukiojuurilleen

09.01. 14:23

KITEE

Aladár Bayer

Kiteen lukiolaiset sekä Arppen yläkoulun oppilaat pääsivät heti vuoden ensimmäisenä opiskelupäivänään tutustumaan akateemiseen opiskelijamaailmaan. Kuusitoista Kiteen lukiosta valmistunutta eri alojen opiskelijaa kävi kertomassa heille omista kokemuksistaan, pääsykokeista, opiskelusta ja opiskelijan elämästä ylipäätään.

ALUMNITAPAAMINEN on toteutettu jo useana vuotena.

– Meillä on ollut neljä tai viisi vuotta sellainen tapa, että tammikuun alussa, ensimmäisenä koulupäivänä meidän entisiä opiskelijoita tulee tänne vieraaksi, Kiteen lukion rehtori Sirpa Kostamo kertoo.

– Toisaalta heille tarjotaan mahdollisuus palata menneisyyteen ja muistella lukioaikoja ja tavata toinen toisiaan, mutta sitten myöskin mahdollisuus kertoa nykyisille lukiolaisille omista koulutuspoluistaan, rehtori kuvailee tapahtumaa.

Sana alumnitapahtumasta kotipaikkakunnallaan oleileville opiskelijoille levisi muun muassa facebookin kautta tai perinteisesti puskaradion välityksellä.

– Vapaaehtoisesti ovat kaikki tulleet, ei ole ketään pakotettu, rehtori Kostamo nauraa.

KITEESALIIN kokoontui laajasti eri akateemisia aloja edustava seurue. Mukana oli esimerkiksi historian, tekniikan, informatiikan, ruotsin kielen, matematiikan, erityispedagogiikan, matkailualan, hallintotieteen ja musiikkitieteen opiskelijoita.

Joukossa oli myös niin ammattikorkeakoulussa kuin yliopistossa tietojenkäsittelyä ja tietotekniikkaa opiskelevia nuoria miehiä.

Opiskelijoiden jutustelusta lukiolaisille jäi päällimmäisenä mieleen opiskelijoiden vähäinen läsnäolovelvollisuus luennoilla tai fyysisissä ryhmissä. Niin opetus kuin tentitkin toteutetaan hyvin usein verkossa. Poikkeuksen tekee lääketieteellinen tiedekunta, jossa jokainen saa eteensä valmiin lukujärjestyksen, jota sitten mukisematta noudatetaan. Oli niin tai näin, akateemiselta opiskelijalta vaaditaan itsenäisyyttä ja oma-aloitteisuutta.

MATEMATIIKKAA Itä-Suomen yliopistossa opiskeleva Janne Lipponen vaikuttaa olevan tyytyväinen opiskeluun liittyviin valintoihinsa. Hän myös löysi Joensuusta asunnon kohtuullisen helposti uusista opiskelija-asuntorakennuksista yliopiston liepeiltä.

– Opiskelen nyt ensimmäistä vuotta. Opiskelu on aika hyvin vastannut odotuksiani, Janne sanoo.

– Työtahti on kohtuullinen, mutta työtä pitää tehdä.

Tuleva matemaatikko ei ole vielä päättänyt mihin ryhtyy valmistuttuaan 4-5 vuoden päästä. Opettajan ura on eräs mahdollisuus.

– Opetukseen olen ollut ihan tyytyväinen.

– Muita kiteeläisiä ei minun alallani ole, mutta muualla yliopistolla on tietenkin muitakin, Janne Lipponen tietää.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›