Koti-Karjala

Kiteen hallintojupakassa alkamassa sovitteleva vaihe

09.01. 09:36

KITEE

Kari Sarkkinen

Kiteen kaupunginjohtaja Eeva-Liisa Auvinen piti 19.12.2019 antamansa ennakkotiedon mukaisen henkilöstötilaisuuden kaupungintalon henkilöstölle keskiviikkona. Tilaisuudessa puhuivat myös kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Pentti Mähönen (toimi puheenjohtajana kaupunginhallituksen 19.12.2019 kokouksessa) sekä selvitystyöryhmän puheenjohtaja Marko Koskinen.

Paikalle oli kutsuttu kaupungintalon henkilökunta ja pääluottamusmiehet. Kuulijoille oli varattu aikaa kysymyksille.

KAUPUNGINJOHTAJA Auvinen pyysi puheenvuorossaan anteeksi kaikilta, jotka ovat kokeneet tulleensa kohdelluksi epäasiallisesti ja kertoi pyrkivänsä korjaamaan toimintaansa jatkossa. Hän myös ilmoitti osallistuvansa kahdenkeskisiin sovitteluihin, jos niihin koetaan olevan tarvetta. Auvinen totesi, ettei hän ole tietoisesti tai tarkoituksellisesti toiminut epäasiallisesti ketään kohtaan, mutta hän ottaa vakavasti työntekijöiden tuntemukset. Hän toivoi käytöksestään jatkossa suoraa ja välitöntä palautetta, mikäli tarvetta on.

Kaupunginjohtaja kertoi kiinnittävänsä jatkossa erityistä huomiota henkilöstön työhyvinvointiin. Hänen mukaansa valmisteilla oleva kaupungin työhyvinvoinnin kehittämissuunnitelma tehdään valmiiksi ja laaditaan palautejärjestelmä.

Auvinen kertoi myös, että kesän ja syksyn aikana on käyty keskustelua hänen eläköitymisensä ympärillä. Kaupunginjohtaja totesi, että hän jatkaa työssään normaalisti ja ilmoittaa eläköitymisaikeistaan työnantajalle hyvissä ajoin.

SELVITTELYTYÖRYHMÄN tutkimaa neljää pääkohtaa esitellyt Marko Koskinen kertoi työryhmän tulleen Laura Pekin tekemässä ilmoituksessa tulokseen, että asia ei täytä tunnusmerkkejä epäasiallisesta kohtelusta.

Mitä hallintohenkilöstön tekemään kirjelmään tulee, ulkopuolisen selvittelijän tekemän selvityksen mukaan epäasiallisen kohtelun tunnusmerkistön täyttävää toimintaa on havaittu. Koskinen kertoi selvitystyöryhmän todenneen, että kollektiivina kaupunginhallitus ei ole laiminlyönyt velvollisuuksiaan kaupungin ylimpänä työnantajan edustajana eikä jättänyt tarkoituksellisesti reagoimatta epäasialliseen kohteluun.

Selvitystyöryhmä suosittaa hallitukselle, että hallitus miettisi keinoja tiedonkulun parantamiseksi työntekijöitten ja luottamushenkilöstön välillä. Lisäksi edellä olevien perusteella selvitystyöryhmä on sitä mieltä, että kaupunginhallitus kollektiivina ei ole laiminlyönyt työturvallisuuslain velvoitteita.

PROSESSIN kokonaisuutta valottanut Pentti Mähönen pahoitteli aikatauluista johtuvaa selvittelyn pitkää kestoa. Hän kertoi kaupunginhallituksen ottaneen tilanteen vakavasti heti ympäristölautakunnalta tulleen selvityspyynnön jälkeen.

Hallintohenkilökunnan ilmoitus epäasiallisesta kohtelusta upposi selvitystyöryhmän aineistoon, mutta tuotiin erillisenä hallituksen käsittelyyn 19.12.2019. Kaupunginjohtajan kanssa tehdyn sopimuksen Mähönen totesi olevan perustellusti salainen.

Tilaisuudessa käytiin avointa ja rakentavaa keskustelua ja todettiin, että keskustelusta oli saatu runsaasti eväitä toimintojen kehittämiseen.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›