Koti-Karjala

Eva Ryynäsen veistos pystytettiin kunnantalolle

10.01. 07:18

RÄÄKKYLÄ

Tuija Marienberg

Rääkkylän seurakuntatalon alttariseinää koristanut Eva Ryynäsen taidokas puuveistos on saanut uuden sijoituspaikan Rääkkylän kunnantalon aulasta.

– Puuveistos on Kiteen seurakunnan omaisuutta, mutta viime keväänä teimme kirjallisen sopimuksen, että veistos sijoitetaan Rääkkylän kunnantalolle, kirkkoherra Ilmo Kurkola kertoo.

VIISIOSAISEN veistoskokonaisuuden aiheena on Jumalan kunnia luonnossa.

Veistoksen mukana seurakuntatalolta siirtyi opastaulu, joka kuvailee, kuinka kaikki luotu ylistää Jumalan, Luojansa, kunniaa.

Kasvikuntaa edustavat veistoksessa kukat ja eläinkunnan edustajina ovat oravat.

Myös ihminen julistaa Jumalan kunniaa. Yhdessä osassa on kuvattu mies, nainen ja lapsi. Lapsen kautta tulee esille elämän jatkuvuus.

Maan sato pitää yllä ihmisten elämää. Siitä kertovat ihmisten alapuolella kuvatut tähkäpäät.

Jalanjälkiä muistuttavat kohdat ilmentävät ihmisessä olevaa pyrkimystä ylöspäin, kohti Jumalaa.

Veistoksessa kuvatut siivet kertovat siitä, kuinka ihminen kulkiessaan avoimin mielin luonnossa voi aivan kuin kuulla enkelin siipien havinan ja tuntea olonsa turvalliseksi.

VEISTOS on lahja Rääkkylän Ruotsalaiselta kummikunnalta, Rättvikiltä.

Ruotsin ja Suomen välinen kummikuntaliike syntyi Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL:n) aloitteesta vuonna 1942. Talvisodan aikana ja jatkosodan alkaessa MLL järjesti avustuksia sotakummien kautta sotaorpolapsille sekä järjesti lasten siirtoja sodalta turvaan Ruotsiin ja Tanskaan.

Kummikuntia valittaessa pyrittiin saamaan yhteen kunnat, jotka olisivat mahdollisimman samanlaisia maantieteelliseltä sijainniltaan, elinkeinorakenteeltaan ja väestöltään, jotta yhteistyöstä tulisi kiinteä ja pitkäkestoinen.

Sodan jälkeen kummikuntatoiminta jatkui ystävyystoimintana.

RÄÄKKYLÄN seurakuntatalo rakennettiin vuonna 1972.

Kesällä 1973 rättvikiläisiä kävi tuttuun tapaan Rääkkylässä vierailulla, jolloin he osallistuivat myös jumalanpalvelukseen.

Kirkkokahveilla uudessa seurakuntatalossa ruotsalaisvieraat esittivät rääkkyläläisille kysymyksen, saisivatko he lahjoittaa jotakin uuden seurakuntatalon seinille.

Raha veistoksia varten saatiin Rättvikin kunnalta ja seurakunnalta sekä Rättvikin kunnan ja seurakunnan valtuutetuilta, jotka luopuivat kokouspalkkiostaan kummikuntansa hyväksi. Lisäksi lahjoitusta läksivät tukemaan Rättvikin ja koko Taalainmaan Lionsklubit.

KUVANVEISTÄJÄ Eva Ryynänen valikoitui salin alttariseinälle tulevan veistoksen tekijäksi. Hänen puolisonsa Paavo Ryynäsen äiti oli Rääkkylästä lähtöisin, joten paikkakunnalla Eva Ryynäsen taidot tunnettiin, vaikka hän oli tuolloin vielä taiteilijana melko tuntematon.

Työn toteutukseen Eva Ryynänen sai vapaat kädet.

Alttaritaulujen saamiseen rättvikiläisten keräämällä summalla vaikutti merkittävästi Mikko S. Hirvonen, Paavo Ryynäsen ensimmäinen serkku, joka sai soviteltua veistoksen teon käytettävissä olleella rahasummalla.

Veistoksen luovutustilaisuudessa läsnä olivat taiteilija Eva Ryynänen ja hänen puolisonsa Paavo Ryynänen sekä Rättvikin kunnan edustajat.

Arvokas, viisiosainen puuveistos on rääkkyläläisille rakas.ja siihen sisältyy runsaasti muistoja ja tunnearvoa. Onkin tärkeää, että veistos pysyy Rääkkylässä.

Kunnantalolta Eva Ryynäsen kauniille työlle löytyi arvoisensa paikka, jossa ihmiset voivat käydä kunnantalon aukioloaikana rättvikiläisen kummikunnan lahjoitusta ihailemassa.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›