Koti-Karjala

Raita Joutsensaari iloitsee, että Rääkkylän Kunnantalon kahvilaan on saatu yrittäjät.

Matkailusta uutta potkua Rääkkylään

15.01. 07:08

RÄÄKKYLÄ

Tuija Marienberg

Rääkkylän kunta haluaa paikkakunnalle uutta potkua matkailusta.

– Suomi on nyt houkutteleva matkailumaa, toteaa kehityssihteeri Raita Joutsensaari.

Maamme matkailuvaltteja ovat muun muassa turvallisuus, puhtaus, lähellä oleva luonto, suomalainen kulttuuri ja palveluiden toimivuus.

Itä-Suomessa yksi vetovoimatekijä on karjalainen kulttuuriperintö, joka näkyy muun muassa ruoassa, musiikissa sekä ihmisten tavoissa ja elämänasenteessa. Karjalaisten kuvaillaan olevan eläväisiä, iloisia ja musikaalisia.

Rääkkylässä karjalaisuus kiteytyy Kihauksessa, joka viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhlavuottaan eläväisenä, iloisena ja musiikin täyttämänä festivaalina.

– TULEVANA viikonloppuna, 17.-19. tammikuuta, olemme menossa Matka 2020 -messuille Helsinkiin, Joutsensaari kertoo kunnan kuulumisia.

Matkamessut ovat Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma. Paikalla on lähes tuhat matkanjärjestäjää ja matkailualan palveluyritystä yli 80 maasta. Tapahtuman ohjelmassa on esillä ajankohtaisia matkailuilmiöitä, kohdevinkkejä sekä muita matkailijalle hyödyllisiä puheenvuoroja.

Rääkkylää matkailukohteena messuilla esittelevät Kihaus Folk, Koivuniemi ja Leikkimuseo Kotista yhdessä Parasta Rääkkylää -hankkeen kanssa. Mukana on myös Lakeland Karelia Kesälahdelta.

Messuilla on useita erikoisalueita. Rääkkylä on esillä Caravan 2020 -messualueella, missä esittäytyvät niin matkailuajoneuvot, -vaunut ja -varusteet kuin matkakohteetkin.

– Messuja varten on tehty esite, johon on koottu Keski-Karjalan alueelta tapahtumia, Joutsensaari mainitsee.

KUNNASSA käynnistyneen Parasta Rääkkylää -hankkeen tarkoituksena on saada uutta elinvoimaa Rääkkylään ja muualle Keski-Karjalaan sekä innostaa yrittäjiä uusiin mahdollisuuksiin.

– Maa- ja metsätalouden osuus on Rääkkylässä edelleen merkittävä, Raita Joutsensaari nimeää.

– Toivotaan, että hankkeen kautta ihmiset rohkenisivat kokeilemaan viljelyssä uusia kasveja sekä tuotteiden jatkojalostusta.

– Hankkeella on myös erilaisia koulutuksia yrittäjille, esimerkiksi digikoulutusta ja sosiaalisen median koulutusta.

Viime vuoden lopulla päättyneen, KETIn hallinnoiman Matkailuliidejä Keski-Karjalaan -hankkeen aikana aloitetuille kehittämistoimille Joutsensaari toivoo jatkoa.

Toimintamallina hankkeen jälkeen Keski-Karjalassa on vuoden alussa aloittanut kolmen vuoden kokeiluna uusi matkailukoordinaattori.

– Matkailulle kaivataan isoja investointeja, kehityssihteeri painottaa.

– Meillä on pitkät perinteet luoville aloille. Täällä toimii esimerkiksi Hakoniemi – Luova tila ja Sari Kaasisen Villa Ruusula.

– Alalle kaivataan uutta rohkeutta, jotta ohjelmapalveluiden lisäksi saataisiin majoitusta. Tällä hetkellä majoituspalvelua on Koivuniemessä, Paksuniemessä ja vuokrattavana olevissa mökeissä eri puolilla Rääkkylää.

JOUTSENSAARI on tyytyväinen, että Kunnantalon kahvilan toiminta jatkui ja kahvila sai marraskuussa uudet yrittäjät.

Kunnantalolla aloitti myös uusi bioalan yritys, joten nyt tutkimustoimintaa tekeviä bioalan yrityksiä rakennuksessa toimii kaksi.

– Kunta on varustanut tiloihinsa kaksi laboratoriota, jotka on vuokrattu tutkimuskäyttöön, Joutsensaari tarkentaa.

Lisäpontta yrityselämään Rääkkylä toivoo saavansa digitaalisesta pienyrittäjyydestä, jota valokuituverkko myös palvelee.

– Toivotaan, että tämäntyyppisiä yrityksiä tulisi tänne.

– Olemme tehneet täsmämarkkinointia Facebookin kautta Etelä-Suomeen, jos on yritys, joka ei ole sidottu paikkaan, ja yrittäjä, joka osaa arvostaa sitä, mitä meillä täällä on.

– Teimme Kihauksessa kyselyn, olisiko ihmisillä kiinnostusta muuttaa tänne. Monella oli, ja vastaajat olivat vieläpä nuorehkoja naisia, esteenä oli vain työpaikan puuttuminen.

– Kun ihmisillä on rohkeutta tulla ja kehittää verkostoja, sitä kautta voisi löytyä ansioitakin.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›