Koti-Karjala

Kerhotila kutistui, mutta sopu sijaa antaa

23.01. 10:33

VÄRTSILÄ

Kari Sarkkinen

Värtsilän kylä, Auroranrannan rivitalo Jänisjoen kupeessa. Keli on harmaa, vettä tihkuttaa tammikuiseen päivään ja piha on jäinen. Onneksi Eläkeliiton Värtsilän yhdistyksen puheenjohtaja Markku Saukkonen on ollut jo aamulla liikkeellä. Hän on hiekoittanut turvalliset väylät. Moni askelpari suuntaa yhteen rivitaloasuntoon. Paikka on uusi Värtsilän eläkeliittolaisille. Perinteinen kokoontumispaikka, Värtsilän seurakuntatalo, on ollut kylmillään. Seurakunta tarjosi kerholle uuden sijan rivitalolta.

Keittiö on entiseen verrattuna pieni, mutta kahvia keittelevän, kerhon emäntänä toimivan Arja Miinalaisen työ sujuu. Vuosikymmenen ensimmäisen kerhohetken alkuun on vartti aikaa. Kahvinkeitin porpottaa, tuoreet pullat odottavat ja kääretorttua on viipaloitu. Olohuoneen puolelta kuuluu jo virkeä puheensorina.

– Nämä kahvinkeitot ja emännöinnit meidän tapahtumissa ovat olleet minun huolenani tähän asti, Arja kertoo ja miettii, josko tehtävään löytyisi joku jatkaja.

PUHEENJOHTAJAA vielä odotamme. Aamuisen hiekoitusrupeaman jälkeen hän on ehtinyt jo jumppaan, ja sieltä hän tulee kerhoon aivan ajoissa.

– Kuukauden kolmas keskiviikko me tänne kokoonnumme. Meitä on näissä tapaamisissa normaalisti 20-30, eli tiivis tunnelma täällä nyt on, Markku Saukkonen katselee.

Eläkeliiton Värtsilän osastossa on 98 jäsentä eli noin neljäsosa porukasta on aina kerhohetkessä liikkeellä.

– Tapaamisissa meillä on aina joku aihe. Vierailijoita on ollut sosiaalipuolelta, olemme opetelleet ensiapua SPR:n ohjaajien kanssa. Tässä tapaamisessa otamme ideoita kerhojen aiheiksi.

KERHOJEN LISÄKSI eläkeliittolaisilla on Värtsilässä monenlaista muutakin toimintaa. Talvella on perinteenä ollut pitää pilkkikilpailut ja kesällä onkikilpailut. Hoitolaitoksissa asuvia ikäihmisiä eläkeliiton väki käy tervehtimässä milloin tarinatuokioin ja milloin laulellen.

– Kesän mittaan teemme oman sakin kanssa jonkun teatterimatkan. Kyytiin käymme hakemassa vaikka omasta pihasta.

Markku Saukkonen kertoo, että tänä vuonna maakunnan eteläiset yhdistykset järjestävät myös yhteisiä matkoja.

Nuorempia eläkeläisiäkin mahtuisi yhdistyksen riveihin. Markku Saukkonen kertoo mukana olevan 90-vuotiaita ja ylikin. He ovat saaneet jo vapaajäsenen oikeudet.

KUN ISTAHDAN tarinoimaan kerhoväen kanssa voi kuulemansa perusteella vain todeta, miten suuri merkitys kerhon tarjoamalla virkistäytymishetkellä on.

– Täällä vaihdamme kuulumisia kyliltä ja pitäjiltä, kertovat Värtsilän yhdistyksen toimintaan aivan alusta lähtien osallistuneet Arvi Karvonen ja Paavo Leppänen.

Pienen kyselyn jälkeen selviää, että ”alusta lähtien” tarkoittaa vuotta -73, kun yhdistys on perustettu.

– Ahdastahan täällä on ja ei taida pystyä jumppaa vetämään. Mutta sopu sijaa antaa, miehet tuumivat.

Kahvit ja pullat alkavat olla nautittu ja kylän kuulumiset saavat jäädä hetkeksi sivuun, kun Kinnusen Mirja ja Saukkosen Markku pyytävät huomiota. Alkaa keskustelu tulevasta toiminnasta.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›