Koti-Karjala

Digitaitokurssin suosio yllätti

29.01. 07:16

KITEE

Mervi Venäläinen

Kiteen kansanopistossa startanneen, senioreille suunnatun digitaitokurssin suosio yllätti järjestävän tahon. 12 henkilölle suunniteltu kurssi käynnistyi 14 opiskelijan voimin, ja osa kurssille tarjoutuneista jouduttiin vielä aloituspäivän aamuna käännyttämään ovelta.

– Olemme yllättyneitä kurssin suuresta suosiosta. Ennakkoilmoittautuneita on jonossa odottamassa yli 50. Suunnittelemme lisäkurssien järjestämistä myöhemmin, jos resurssit järjestyvät. Kannattaa ilmoittaa kiinnostuksensa Kansanopiston toimistoon, niin olemme yhteydessä mahdollisista uusista opiskelumahdollisuuksista, kertoo kurssin opettaja Alisa Kuzmina Kansanopistolta.

SAMANTAPAINEN kurssi järjestettiin Kansanopistolla jo syksyllä, jonka jälkeen ilmoittautumisia nyt alkaneelle kurssille alkoi tipahdella. Alisa Kuzmina kertoo, että kurssin sisältö muokkautuu osallistujien toiveiden mukaan.

– Ensimmäisellä kerralla kuulostellaan tarpeita ja toiveita, joiden perusteella kurssin sisältö rakentuu. Jokaisen henkilökohtaisiin tarpeisiin ei kovin syvällisesti voi kurssilla uppoutua, mutta tarkoituksena on järjestää kurssin oheen muutama tunti viikossa, jolloin mikrotukihenkilö olisi tavattavissa yksityisopetusta varten.

– Opettajan lisäksi kurssilla on atk-opiskelijoita avustajina. He hyötyvät kurssista suomen kielen opettelussa, ja kurssilaiset taas saavat heiltä digitukea.

Kansanopisto on saanut Elämän digitaidot senioreille -kurssin järjestämiseen avustusta Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen ohjelmasta, jonka tavoitteena on vahvistaa aikuisten digitaitoja. Ohjelmassa halutaan tarjota matalan kynnyksen koulutuksia, joilla ehkäistään eriarvoisuutta ja vahvistetaan nykypäivän kansalaistaitoja.

KURSSILAISTEN esittelykierroksella käy ilmi ajan kuva. Digilaitteita on markkinoilla moneen lähtöön, ja ympäröivä tietotulva tuntuu ylivoimaiselta. Moni on opiskellut digitaitoja itsekseen. Yhden laitteen käyttö monella luonnistuu, mutta useamman laitteen hallinta tuntuu haastavalta. Älypuhelin löytyy melkein kaikilta, mutta kaikkien toimintojen käyttö ei välttämättä ole hallussa.

Pöytäkoneelta, läppäriltä tai tabletilta selataan uutisia, luetaan sähköposteja ja katsotaan ohjelmia. Verkkopankin käyttöön on ollut pakko opetella, ja sosiaalinen mediakin kuuluu joidenkin arkeen. Osalle taas kaikki digitaaliset vempaimet tuntuvat vaikealta, ja nettilehdet tai verkkokaupat vierailta. Turhautumista aiheuttaa osaamattomuuden lisäksi epävarmuus ja uskalluksen puute.

– Tuntuu, että on vaikeassa tilanteessa, kun on vanhakantaiset kuluttajatottumukset, toteaa eräs kurssilainen.

– Termistö on niin hankalaa ja monimutkaista, sanoo toinen.

– Ja kaikki muuttuu niin nopeasti. Koko ajan tulee uusia laitteita ja uutta tietoa, joka pitäisi ymmärtää, kolmas lisää.

Alisa Kuzmina rauhoittelee sanomalla, että kaikkea ei tarvitse osata.

– Harjoittelemme täällä kurssilla jokaisella kerralla jotain pöytäkoneilla, ja lisäksi omilla älylaitteilla. Kaikkia laitteita ei tarvitse käyttää eikä hallita. Voitte hyvin myös vaihtaa kokemuksia ja auttaa toinen toisianne arjen haasteissa.

Kurssilaiset kokoontuvat joka toinen keskiviikko yhteensä kymmenisen kertaa kevättalven ja kevään aikana. Kurssi on osallistujille maksuton.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›