Koti-Karjala

Sali täyttyi yhteislaulutilaisuudessa vuonna 2010.

Veljeä ei jätetä vieläkään

11.03. 07:12

Tasan 80 vuotta sitten talvisota oli lopuillaan. Kannaksella ja Laatokan Karjalassa olivat käsillä kriittiset hetket. Monin paikoin rintama oli katkeamaisillaan. Lopulta 13. maaliskuuta aseet vaikenivat pauhattuaan 105 päivää.

Lähes kaikki talvisodan taistelijat ovat jo poistuneet viimeiseen iltahuutoon. Kiteellä heistä on elossa vielä yksi. Hän on täyttänyt 103 vuotta.

Mutta epävarman rauhan aikaa saatiin elää vain vähän toista vuotta, kun syttyi uusi, pitkä sota. Sen aikanaan päätyttyä Suomessa oli yli puoli miljoonaa sotapalveluksessa ollutta henkilöä, sotiemme veteraania. Melkein kaikki muut olivat tehneet osuutensa kotirintamalla. Veteraaneja oli lähes joka kodissa.

Nyt kun on eletty pitkä rauhan aika ja rakennettu ennennäkemättömän vauras yhteiskunta, ovat myös jatkosodan veteraanit käyneet vähiin. Viime vuonna määrä väheni koko maassa alle 10 000. Tämän vuoden lopussa heitä ennustetaan olevan koko maassa noin 6 500. Kiteellä (Kesälahti ml) on tällä hetkellä elossa 14 rintamatunnuksen omaavaa, kuusi miestä ja kahdeksan naista. Veteraanien puolisoita ja leskiä on runsaammin, noin 50.

VALTIOVALTA on yhä enenevässä määrin kantanut vastuuta veteraanien tukemisesta. Lisäksi heidän omat yhdistyksensä ja ja muut järjestöt ovat tuoneet mukaan merkittävän panoksen. Viime marraskuussa valtio vihdoin suostui myöntämään kaikille tunnuksen omaaville veteraaneille samat edut kuin sotainvalideilla on jo ollut.

Valitettavasti valtio ei avusta millään tavalla veteraanien puolisoita ja leskiä. Kuitenkin he ovat käytännössä huolehtineet puolisoidensa jaksamisesta ja huolehtivat edelleen. Tässä on veteraaniyhdistyksillä tekemisen paikka. Kiteellä yhdistykset ovat järjestäneet vuosittain lukuisia virkistys- ja kuntoutuskursseja ja muita yhteisiä tilaisuuksia sekä mm. kustantaneet jalkahoitoja ja välittäneet eri säätiöiden avustuksia kotona asumisen mahdollistamiseksi.

VETERAANIKERÄYS - viimeinen ponnistus. Kiteellä toimii kaksi veteraaniyhdistystä, Kiteen Sotaveteraanit ry ja Kiteen Rintamaveteraanit ry. Niiden talous on keräysten sekä pientä jäsenmaksua maksavien kannattajajäsenten varassa. Varusmiesten suorittamaa listakeräystä ei ole enää viime vuosina järjestetty.

Kuluva vuosi on yhdistysten toiminnassa viimeinen. Molemmat lakkaavat joulukuun viimeisenä päivänä. Työtä jatkaa paikallinen Sotiemme Perinnetoimikunta maakunnallisen Perinneyhdistyksen ohjauksessa.

Tämän vuoden toiminta on vielä kiteeläisten veteraaniyhdistysten vastuulla. Niiden talouden heikennyttyä on päätetty järjestää myös Kiteellä suurimmissa kauppaliikkeissä valtakunnallinen sotiemme veteraanien Veljeä ei jätetä -keräys lipaskeräyksenä. Yhdistykset toivovat voivansa tämän turvin tarjota veteraaneille ja erityisesti heidän puolisoilleen ja leskilleen samat palvelut kuin aikaisemmin.

Keräys tapahtuu talvisodan päättymisen 80-vuotismuistopäivänä perjantaina 13.3. K-Supermarket Kupiaisessa, S-Marketissa ja Tokmannilla.

Heikki Pirinen

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›