Koti-Karjala

Piispa: Jumalanpalvelukset järjestetään tartuntariskit minimoiden

13.03. 15:14

Kari Sarkkinen

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen ohjeistaa seurakunnille ja kirkkoherroille lähettämässään kirjeessä koronaviruksen leviämisen hillitsemiseen Kuopion hiippakunnassa.

Piispa toteaa, että Kuopion hiippakunnan seurakunnissa on varauduttu monin tavoin koronaviruksen aiheuttamaan tilanteeseen. Tärkeimmät henkilökohtaiset varotoimet ovat yleisessä tiedossa: pestään käsiä, vältetään kättelyä, huolehditaan aivastamis- ja yskimishygieniasta ja sairastetaan kotona.

– Valtioneuvoston suositukset ja terveysviranomaisten antamat ohjeet ovat ensisijaisia. Niitä tulee seurata ja niiden mukaan toimia kaikissa tilanteissa, Jari Jokinen kirjoittaa.

PIISPA KEHOTTAA Kuopion hiippakunnan seurakuntia ottamaan toiminnassaan huomioon seuraavat näkökohdat:

Seurakuntien tulee varautua hoitamaan jumalanpalvelukset, kirkon pyhät toimitukset ja muut lakisääteiset tehtävät kaikissa olosuhteissa. Paikallista harkintaa tulee käyttää ei-välttämättömien seurakunnan kokoontumisten järjestämisessä.

Jumalanpalvelukset järjestetään jatkossakin, mutta niissä tulee minimoida mahdolliset tartuntariskit. Ehtoollisen vietossa noudatetaan erityistä hygieniaa kirkkohallituksen ohjeiden pohjalta.

Kirkollisten toimitusten toteutuminen turvataan. Riskiarvion pohjalta voidaan harkita esimerkiksi toimitusten siirtämistä, vierasmäärän rajoittamista yhdessä omaisten kanssa tai muita ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä.

Valtioneuvosto on pyytänyt kiinnittämään erityistä huomiota riskiryhmien, kuten vanhusten ja sairaiden suojelemiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi laitoshartauksista on pääsääntöisesti syytä väliaikaisesti luopua. Kuitenkin on tärkeää säilyttää valmius ja mahdollisuus yksityisehtoollisiin. Sopivin tavoin on huolehdittava siitä, että vanhukset ja sairaat eivät koe jäävänsä yksin.

Valtioneuvoston ohjeen mukaisesti kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet peruutetaan. Muiden seurakunta- ja harrastetilaisuuksien perumisessa käytetään paikallista harkintaa.

Lisäksi piispa ohjeisti seurakuntia suosimaan etätyötä, luopumaan muista, kuin välttämättömistä työmatkoista ja työyhteisökokouksista.

SEURAKUNNAN tulee varautua henkisen huollon tarjoamiseen kriisitilanteissa. Tuomiokapituli johtaa ja valvoo hiippakunnan seurakuntien ja seurakuntayhtymien varautumista.

Alustavan arvion mukaan häiriötilanne tulee kestämään noin kaksi kuukautta. Seurakuntien rippikoulujen suunnittelussa on syytä varautua siihenkin mahdollisuuteen, että koronaepidemian huippu saavutetaan kesäkuussa.

Piispa muistuttaa, että koronavirus on syytä ottaa vakavasti kaikessa seurakunnan toiminnan suunnittelussa.

– Se ei kuitenkaan voi tarkoittaa seurakunnan sulkemista ja ihmisten jättämistä yksin. Ensimmäiset kristityt opittiin tuntemaan myötätunnosta ja uhrautuvasta rakkaudesta kaikkia sairaita ja kärsiviä kohtaan. Kansakunnan kriisivaiheissa olemme kirkkona halunneet seisoa ahtaalla olevan ihmisen rinnalla. Koronavirus kuormittaa henkisesti monin tavoin karanteenissa tai sairaana olevia, mutta myös lapsia ja vanhuksia, jotka seuraavat huolestuneina epidemian kehittymistä.

– Siksi seurakunnissa on hyvä tukea ja rohkaista ihmisiä kaikilla sopivilla tavoilla – myös uusilla ja luovilla – katsomaan luottavaisesti tulevaisuuteen, piispa Jari Jolkkonen ohjeistaa.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›