Koti-Karjala

Ikäihmisten asiointiapu tulossa loppuviikolla

24.03. 12:21

KITEE

Kari Sarkkinen

Kiteellä tehdään tällä hetkellä kiivaasti töitä yli 70-vuotiaiden ja muihin koronan riskiryhmiin kuuluvien arjen asioinnin helpottamiseksi.

Kiteellä naapuriapua on saatavilla ja monet vapaaehtoiset auttavat lähipiirin ikäihmisiä esimerkiksi ostosten tekemisessä, mutta myös kaupungin tukea on pian tarjolla.

– Kiteen asukkaista liki neljännes on yli 70-vuotiaita eli ikänsä puolesta yhteen koronaviruksen riskiryhmistä kuuluvia, Kiteen kaupunginjohtaja Eeva-Liisa Auvinen kertoo.

– Vaikka määrä on suuri, kaupungin tarjoama apu on tarvittaessa heistä jokaisen tavoitettavissa ja siksi palveluiden järjestämiseen paneudutaan erityisellä huolella, hän jatkaa.

KAUPUNKI valmistelee parhaillaan matalan kynnyksen apua tarjoavaa järjestelmää, jolla kotona karanteenia vastaavissa olosuhteissa oleskeleville taataan ruokahuolto ja mahdollisuus kauppa- ja apteekkiasioiden hoitoon. Yhteistyötä tehdään paikallisten yrittäjien, palveluntarjoajien ja yhdistysten kanssa.

– Moni yrittäjä on tällä hetkellä vaikeassa tilanteessa asiakkaiden pysytellessä kotona. Yhteistyö kuljetus- ja ravitsemispalvelujen tuottajien kanssa voi hyvinkin mahdollistaa heidän toimintansa turvaamisen, jos esimerkiksi valmiita aterioita voidaan toimittaa ravintoloista koteihin ruokakassien lisäksi, Auvinen toteaa.

– Tällaisen järjestelmän toteutus vaatii huolellista suunnittelua ja paljon työtä, mutta tavoitteemme on saada matalan kynnyksen apu toimintaan tämän viikon loppuun mennessä, Auvinen summaa. Hän muistuttaa myös seuraamaan kaupungin tiedottamista.

– Jokaisella voi olla lähipiirissään ikäihminen, jolle ei paikallislehti tule tai joka ei nettiä käytä. Hän hyötyy suuresti siitä, että saa läheiseltä puhelun ja tiedon siitä, että tukea arkeen ollaan kaupungin toimesta järjestämässä. Toimitaan siis jokainen läheisille, ystäville ja tuttaville myös tiedonvälittäjinä.

AUVINEN LUOTTAA kaupungin asukkaiden arvostelukykyyn mutta haluaa vielä omalta osaltaan vedota siihen, että valtoinoeuvoston antamia sääntöjä noudatettaisiin:

– Säännöt on annettu harkiten ja hyvästä syystä. Nyt pitää välttää aivan kaikkea liikkumista. Yksin ei saa pärjätä, vaikka siihen kykenisikin: apua pitää pyytää, jolloin sitä myös saa. Naapuriavusta on hyvä aloittaa, loppuviikosta myös kaupungin matalan kynnyksen apu liittyy voimiin. Yhteistyöllä me pärjäämme.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›