Koti-Karjala

Mimmit eli Hannamari Vallila ja Pauliina Lerche, tekivät ajankohtaisen laulun koronaviruksesta. Kuva Kihaus Folk-konsertista vuodelta 2017.

Mimmit muistuttavat laulullaan käsien pesemisen tärkeydestä

25.03. 07:13

RÄÄKKYLÄ/KAUNIAINEN

Riitta Makkonen

”Muista pestä kädet, tarkasti sormenvälet, sekä kämmenselät, niin terveenä elät”, opastaa Mimmit-yhtyeen uusimman laulun kertosäe.

Mimmit tekivät viime viikolla laulun koronaviruksesta ja sen vaikutuksista ihmisiin.

– Idea lauluun tuli Luxemburgista Mimmit-yhtyeen fanin äidiltä. Hän toivoi, että tekisimme lapsille Musapatti-henkeen laulun, jolla lapset voisivat käsitellä koronavirusta ja sen vaikutuksia, kertoo Pauliina Lerche.

Video vahvistaa uskoa, että kaikista pidetään huolta ja koronasta selvitään.

EHDOTUS LAULUSTA tuli sunnuntaiaamuna. Pauliinalla sattui olemaan vapaa viikonloppu, sillä torstain jälkeen peruuntui Mimmien kiertue ja lasten harrastukset.

– En kauaa miettinyt, idea oli niin loistava. Kokeilin sunnuntaiaamuna, lähtisikö syntymään jotain. Yleensä teen ensin sävelen ja sitten sanat, mutta tämä aihe on niin tärkeä ja toisaalta vaikea, että päätin tehdä ensin sanoituksen ja sitten säveltää sen.

– Sunnuntai-iltapäivänä lähetin tekstin sisarelleni Hannamarille, joka on luonnontieteiden ekspertti. Sen jälkeen tekstin tarkasti vielä mikrobiologi, että faktat ovat oikein.

PUHELU BÄNDILLE ja tuottaja Sampo Haapaniemelle sai vauhtia hankkeeseen. Sen jälkeen koottiin muusikot ja nauhoitettiin laulu. Pikavauhtia edenneessä hankkeessa olivat heidän lisäkseen mukana kuvittaja Nunnu Halmetoja, animaattori Pekka Tavi ja viittomakielen tulkki Siina Liimatainen, joka esiintyy videolla kertosäkeessä yhdessä Pauliina Lerchen, Hannamari Vallilan ja Pauliinan tyttären, 11-vuotiaan Akuliinan kanssa.

Torstaina oli laulu ja video olivat valmiit.

– Aikataulu oli mahdoton, mutta teimme mahdottomasta totta, Pauliina Lerhce iloitsee.

Hänen mielestään nyt piti toimia nopeasti.

– Monet lapset ovat hämmentyneitä ja jopa peloissaan. Vaikka tämä on herkkä ja vaikea aihe, siitä pitää kertoa positiivisesti ja lapsia rauhoittaen tosiasioita unohtamatta, muusikko kertoo.

MUSIIKKI YHDISTÄÄ -kiertueen konsertteihin oli tarkoitus tuoda ensimmäisen kerran mukaan puhetta viittomakielen ja puhevammaisten tulkki Siina Liimataisen viittomia tukiviittomia. Nyt uudella videolla tukiviittomat on mukana. Ne tukevat myös maahanmuuttajia ja kehitysvammaisia ymmärtämään laulua. Toisaalta ne ovat kuin tanssi.

– Tukiviittomat kehittävät kaikkien lasten kielellisiä valmiuksia. Toivotaan, että tästä käsienpesulaulusta tulee uusi macarena, Pauliina Lerche naurahtaa.

Muista pestä kädet -video on tulossa sekä saksaksi, japaniksi ja ruotsiksi. Myöhemmin siitä saadaan myös englanninkielinen versio.

Musapatti-levy oli Emma-ehdokkaana. Helmikuun alusta lähtien Musapatti TV-ohjelmaa on voinut seurata MTV3:lla.

HALLITUKSEN tiedonanto valmiuslaista ja poikkeustilasta oli järkytys Pauliina Lerchelle ja muille muusikoille.

– Olin aivan shokissa ja lamaantunut torstain jälkeen. Mimmien kevään konserttikiertue peruuntui, joten toimeentulo on uhattuna. Onneksi sain vuoden taiteilija-apurahan, muuten olisin täysin tyhjän päällä.

Poikkeustila vaikuttaa myös Lerchen perheen elämään siten, että perinteinen pääsiäisloma Rääkkylässä Pauliinan ja Hannamarin vanhempien luona peruuntuu poikkeustilan vuoksi.

– Lapsille se oli todella vaikea paikka, kun he eivät pääse pääsiäiseksi mummolaan. Itkuhan siitä tuli, kun asia lapsille kerrottiin.

Mimmien video löytyy Koti-Karjalan Facebook-sivulta tai YouTubesta nimellä Mimmit feat. Akuliina - MUISTA PESTÄ KÄDET.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›