Koti-Karjala

On erittäin tärkeää, että pelastuslaitosta ei kuormitettaisi koronavirusepidemian aikana risujenpoltosta alkavilla maastopaloilla. Arkistokuva.

Pelastuslaitos varoittaa risujen polttamisesta

27.03. 10:32

Kari Sarkkinen

Lumi on maakunnan alueella vielä osittain maassa, mutta maasto kuivaa nopeasti auringon lämmittäessä. Maastopalot ovat jo työllistäneet pelastuslaitoksia naapurimaakunnissa, esimerkiksi Etelä-Savossa risujen poltosta levisi maastopalo peltoon.

On erittäin tärkeää, että pelastuslaitosta ei kuormitettaisi koronavirusepidemian aikana, jotta resursseja riittäisi kiireellisiin tehtäviin. Pelastus- ja ensihoitohenkilön kuormitus tulee epidemian edetessä todennäköisesti kasvamaan, joten ylimääräistä kuormitusta tulisi jo nyt kaiken keinoin välttää.

– Nykyisessä tilanteessa pelastuslaitoksella on muutakin tehtävää, joten maakunnan asukkaiden tulisi tarkkaan harkita, olisiko risujenpoltolle vaihtoehtoisia menetelmiä, tai voisiko tänä keväänä keksiä ihan vaan muuta tekemistä, riskienhallintapäällikkö Tommi Mukkala kysyy.

– Mikäli risujen polttamiseen kaikesta huolimatta ryhdytään, tulee polttamisen luvallisuus varmistaa kunnan ympäristöviranomaiselta. Pääsääntöisesti polttaminen on kielletty taajama-alueilla. Haja-asutusalueilla polttaminen on usein sallittu, kunhan naapureille ei aiheudu siitä haittaa. Jätteiden polttaminen on aina kielletty. Polttaa saa ainoastaan käsittelemätöntä puutavaraa, hakkuutähteitä, pensaiden leikkuutähteitä, olkia ja heinää, Mukkala luettelee.

– Vetoan maakunnan asukkaiden vastuullisuuteen tässä asiassa, että risujen poltosta, kulotuksesta ja muusta tulipalon vaaraa aiheuttavasta toiminnasta pidättäydyttäisiin tänä keväänä kokonaan oman ja muiden turvallisuuden vuoksi, pelastusjohtaja Markus Viitaniemi.

POHJOIS-KARJALAN pelastuslaitoksen tehtävämäärät ovat viimeisen viikon aikana kääntyneet laskuun, mikä on hyvä ja toivottava suuntaus.

– Tästä pitää antaa kiitosta turvallisuusorientoituneille kansalaisille. Myöskään risujen poltosta aiheutuneita maastopaloja meillä ei ole vielä ollut, joten pidetään yhdessä huolta, että niitä ei myöskään jatkossa aiheudu, Mukkala kiittelee.

– On hyvä muistaa, että jokainen voi itse ehkäistä huolellisella ja vastuullisella toiminnallaan paitsi koronaviruksen leviämistä, niin myös suuren osan tapaturmista, tulipaloista ja muista onnettomuuksista. Ihminen aiheuttaa omalla toiminnallaan merkittävän osan pelastuslaitoksen tehtävistä, Viitaniemi muistuttaa.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos kehottaa seuraamaan voimassa olevia varoituksia ja tekemään sähköisen ilmoituksen merkittävistä risujen polttamisista. Ilmoitus löytyy pelastuslaitoksen verkkosivuilta (http://www.pkpelastuslaitos.fi/risujen-polttoilmoitukset).

Mukkala muistuttaa vielä, että avotulen sytyttäminen ruohikko- ja metsäpalovaroituksen aikana on pelastuslain mukaan pelastusrikkomus, josta on seuraamuksena sakkorangaistus.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›