Koti-Karjala

Punainen Risti avustaa Hyvinkään sairaalaa koronavirustilanteeseen varautumisessa ja toimittaa sairaalan käyttöön telttoja ja kalusteita logistiikkakeskuksestaan Tampereelta. Potilaiden hoitamiseen suunniteltujen telttojen eli Triage-yksikön avulla sairaala saa lisätilaa hoidon kiireellisyyden arviointiin. Pyyntö tuli Hyvinkään sairaalalta. Yksikkö pystytettiin torstaina 19.3.2020 kello 10 alkaen Hyvinkään sairaalan pihalle. Kuva: Anni Koponen

Vapaaehtoiset viranomaisen tukena Savo-Karjalassa

30.03. 16:06

Kari Sarkkinen

Punainen Risti valmistautuu tukemaan viranomaisia pandemian aikana myös Savo-Karjalassa. SPR on varautunut auttamaan viranomaisten pyynnöstä esim. tiedonkeräys- ja opastustehtävissä, henkisen tuen tehtävissä, tai avustustarvikkeiden lajittelussa ja pakkaamisessa. Suunnittelemme myös etäauttamismahdollisuuksia. Muualla Suomessa Punaisen Ristin vapaaehtoiset ovat viranomaisen pyynnöstä jo mm. jakaneet tietoa lentokentillä ja pystyttäneet useampia triage-yksiköitä sairaaloiden yhteyteen.

– Alueemme kunnat ovat huomioineet vapaaehtoisten roolin kunnan valmiuden ylläpitämisessä pitkittyvässä häiriötilanteessa, toteaa SPR Savo-Karjalan piirin valmiuspäällikkö Mika Korppinen.

– Olemme saaneet useita alustavia yhteydenottoja kunnilta ja viranomaisilta, ja tiedotamme kuntia omasta toiminnastamme myös itse. Tässä tilanteessa on selvää, että auttavia käsipareja ei voi olla liikaa.

Valmiuspäällikkö Korppinen korostaa, että vapaaehtoisia ei missään tilanteissa altisteta tartunnoille, ja riskiryhmiin kuuluvat voivat osallistua ainoastaan etäauttamistehtäviin.

Uudet vapaaehtoiset voivat ilmoittautua sähköisesti SPR:n vapaaehtoistehtäviin luomalla auttajaprofiilin sähköiseen tietojärjestelmään osoitteessa https://vapaaehtoiset.punainenristi.fi.

SPR SAVO-KARJALAN piiri on aloittanut järjestöjen toiminnan koordinoinnin molempien maakuntien alueella. Järjestöjen ja yhdistysten välisen yhteistoiminnan suunnittelu on käynnistynyt yhteistyössä Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon Sosiaaliturvayhdistysten ja lukuisien Vapaaehtoisen pelastuspalvelun jäsenjärjestöjen kanssa.

SPR kokoaa tilannekuvaa järjestöverkostojen kautta yhdistysten valmiuksista ja resursseista sekä kansalaisten avuntarpeesta järjestöille lähetetyllä nettikyselyllä. Tilannekuvalla tuetaan maakunnan viranomaisten ja Sosiaali- ja terveysministeriön toimintaa. Häiriötilanne vaikuttaa myös järjestöjen resursseihin, mutta yhteistyötä tekemällä saadaan voimavaroja yhdistettyä - ja yhdessä olemme enemmän.

Pohjois-Karjalassa järjestöt voivat ilmoittaa käynnissä olevista auttamistoiminnoistaan Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen ylläpitämään Jelli-järjestötietopalveluun: https://www.jelli.fi/koronaapu/.

LÄHITAPIOLA Itä tukee Punaisen Ristin auttamistoimintaa. SPR Savo-Karjalan piiri on saanut Lähi-Tapiola Idältä 50 000 euron lahjoituksen käytettäväksi auttamistoimintaan koronapandemian aikana.

– Tämän kriisin hoitaminen ei ole pikamatka, vaan tulee vaatimaan meiltä kaikilta kestävyyttä. Olemme iloisia siitä, että LähiTapiola Idän kanssa tekemämme pitkä ja hyvä yhteistyö näkyy myös konkreettisen kriisin kohdattuamme tällä tavalla, sanoo toiminnanjohtaja Kaisu Haataja.

Lahjoitus tullaan käyttämään valmius- ja auttamistoimintaan LähiTapiola Idän alueella koronakriisin ja sen jälkihoidon aikana.

PUNAINEN RISTI on valmiusjärjestö, jonka tehtävänä on auttaa eniten apua tarvitsevia niin kotimaassa kuin ulkomailla. Koronapandemian aikana Punaisen Ristin erityistehtävä korostuu, ja SPR varautuu ensisijaisesti toimimaan viranomaisten apuna erilaisissa auttamistehtävissä tilanteen pitkittyessä.

Savo-Karjalassa Punaisella Ristillä on 45 paikallisosastoa ja osastoverkosto kattaa koko Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueen. Toimintaa koordinoi SPR Savo-Karjalan piirin palkattu henkilökunta Joensuun piiritoimistolta käsin.

Piirillä on lisäksi kaksi työntekijää Kuopiossa. SPR:n viranomais- ja kuntasopimuksien mukaisesti vapaaehtoisryhmät voivat olla tukemassa kuntaa silloin, kun kunta järjestää häiriötilanteen akuuttiapua riskiryhmille ja muille kuntalaisille. Viranomaisia tukevan Vapaaehtoisen pelastuspalvelun hälytysryhmien toiminta jatkuu toistaiseksi normaalisti turvallisuusmääräykset huomioiden.

KESKUSTELUA AIHEESTA

NÄKÖISLEHTI

Koti-Karjala ilmestyy myös näköislehtenä.

Kirjaudu palveluun ›

Tilaa näköislehti ›

GALLUP

Kärsitkö siitepölystä?

KUVAGALLERIAT

Katso lukijoiden kuvat sekä Koti-Karjalan toimituksen kuvagalleriat.

KUVAGALLERIAT ›